Šoderica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Šoderica
A Šoderica-tó
A Šoderica-tó
Ország(ok) Horvátország
Hosszúság2,6 km
Szélesség0,70 km
Felszíni terület1,5 km2
Átlagos mélység8 m
Legnagyobb mélység20 m
Tszf. magasság128 m
Elhelyezkedése
Šoderica (Horvátország)
Šoderica
Šoderica
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 46° 14′ 16″, k. h. 16° 54′ 57″Koordináták: é. sz. 46° 14′ 16″, k. h. 16° 54′ 57″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Šoderica témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Šoderica egy mesterséges tó Horvátországban, Kapronca-Kőrös megyében, a Dráva jobb partja mentén.

Leírása[szerkesztés]

A tó Kaproncától 16 km-re északkeletre, a Dörnyéhez tartozó Botovo közelében fekszik. Területe 1,5 km², átlagos mélysége 8 m. A tavat 1869-ben a folyami erózió és a holocén korban végbement felhalmozódás által létrehozott kavics és homok kitermelésével hozták létre (a koncessziót Inkey Ferdinánd báró birtokolta). A kavicsot ma is folyamatosan termelik ki, és a tó egyre bővül. A kavicsfeltárás nem befolyásolja a talajvíz szintjét és a tó vízszintjét sem. A Šodericát a föld alatt a Dráva folyó táplálja, és ebben a jelentős kavicságyban a talajvíz áramlása párhuzamos a Dráva folyóval. Šoderica vízszintje megfelel a Dráva vízszintjének, bár azt bizonyos késéssel éri el.

A tó kialakulásával párhuzamosan az 1920-as és különösen az 1960-as évektől kezdett erősödni a turistaforgalom, amely manapság stagnál. A legjelentősebb fürdőhely a tó legrégebbi északi részén található, a tó északi partjának körülbelül 1500 méterén található egy többé-kevésbé rendezett strand. A parti öv közepes mélységű, kavicsos. A tó mellett található egy körülbelül 400 épületből álló, 90 hekráros üdülőtelep, számos vendéglátóhely és üzlet, szükséges utak, zöld növényzet és egy 1,1 hektáros örökzöld liget. A tó egyéb parti területein mezőgazdasági területek, szántók és rétek vannak.

A Šodericát keletről és északkeletről aszfaltos út és egy ipari vágány határolja. Déli és délnyugati oldalán határa a Kapronca-Budapest vasút közelében található. A tó dörnyei részén elsősorban a kavicsot hasznosítják, míg a turisztikai tevékenységek a Légrád községhez tartozó részen zajlanak. Tengerszint feletti magassága 127,8 és 129,6 méter között mozog. A víz, mely a kavics kitermelésével töltötte be a tó mélyedését a Dráva folyami rendszerétől függő szűrési folyamatoknak köszönhetően kivételes tisztaságú, kevés szuszpendált részecskével és nagy átlátszósággal. Sajnos minőségét a káros anyagok beszivárgása és nagyobb mennyiségű természetes szennyeződés rontja. A minőség romlását a hulladéklerakó közelsége, valamint a turisztikai üdülőhelyről származó szennyvíz nem megfelelő elvezetése miatt kissé megnövelt mennyiségű vastartalom okozza.

A tó legrégebbi vagy északi részének átlagos mélysége körülbelül 8 méter, bár a tó középső részének nagy része sekély, vízmélysége 0,5 és 1 vagy 2 méter között mozog. Sekély terület az északkeleti szélső részen is található, ahol a vegetáció miatt nincs szabad víz. Az északi részen több kisebb-nagyobb sziget alakult ki, amelyeket autochton cserjék és erdei növényzet borít. A déli részen a víz mélysége sokkal nagyobb, és néhol 20 méterig terjed. Itt a kavics bányászása kotrással történik. Ebben a részben kavicshalmok, adminisztratív és ipari épületek, és iparvasutak találhatók. A tó halállománya főként pontyból, amurból és busából áll. Ma a Šoderica az egyik leglátogatottabb drávamenti strand és piknikező hely.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Šoderica című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.