Évariste Galois

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Évariste Galois

Évariste Galois (Bourg-la-Reine (Párizs mellett), 1811. október 25. - Párizs, 1832. május 31.) francia matematikus, a Galois-elmélet megalkotója.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Iskoláit a Lycée Louis-le-Grand-ban, majd az École Normale Supérieure-ön végezte. 20 évesen párbaj következtében halt meg.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Gergonne-féle Annalesben a szakaszos lánctörtekről, a Liouville Journalban a számok és az algebrai egyenletek elméletéről értekezett. Hátrahagyott műveit Jordan adta ki. Ő vetette meg az alapjait a kombinatorikus algebra módszereinek, és fejtette ki az egyenletek algebrai megoldhatóságának kritériumát. A Galois-elmélet az absztrakt algebra egyik meghatározó elmélete. Az elmélet kapcsolatot nyújt a testelmélet és a csoportelmélet között. (Galois eredetileg polinomegyenletek gyökeinek egymással való kapcsolatát vizsgálta, ezt próbálta permutációcsoportokkal leírni.) Galois vívmányával a testelmélet bonyolult problémáit csoportelméleti problémákra lehet visszavezetni. A Galois-elmélet további absztrakcióját a Galois-kapcsolatok elmélete adja.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]