Éder János (festő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Éder János
Született1883. április 19.[1]
Brassó
Elhunyt1955. november 5. (72 évesen)
Brassó
Állampolgárságaromán
Foglalkozásafestőművész
SablonWikidataSegítség

Éder János, Hans Eder (Brassó, 1882. április 19. vagy 1883. április 12. – Brassó, 1955. november 5.) festő.

Pályafutása[szerkesztés]

A müncheni Képzőművészeti Akadémián folytatott művészeti tanulmányokat, majd Brassóban dolgozott. 1918-ban Budapesten egyéni kiállításon szerepelt műveivel. Az első világháborús élményei több képén is megelevenednek.

Bálint Aladár kritikus így jellemzi Éder művészetét a Nyugat egyik 1918-as számában: "Technikája Van Goghra emlékeztet, de művészetéből hiányzik e tragikus sorsú nagy mester bensőséges közvetlensége. [...] Eder színharmóniáiból hiányzik a festőiség meleg erotikája, az a kozmikus öröm, mely a színek látásából, formák kitapintásából, a vonalak ritmikájának átéléséből fakad. Piszkos hideg tónusok, nyers piros foltok, feneketlen merev feketék társulnak gyakran bántó összetételben. E festő mintha nem a szemén, hanem agyán keresztül szemlélné a mindenséget, képei nem víziók, hanem absztrakciók kivetítései. És mert még távol van a kifejezés kiegyenlítettségétől vásznai előtt állandóan a ki nem mondott szó, végig nem gondolt gondolat, letiport érzés feszültségét érezzük. Színtelen rideg németség nehezedett e művészre."

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RKDartists (holland nyelven)

További információk[szerkesztés]

  • Erdélyi lexikon. Szerk. Osváth Kálmán. Oradea-Nagyvárad, Szabadsajtó Könyv- és Lapkiadó Rt., 1928
  • Művészeti lexikon. Fel. szerk. Lajta Edit. Bp., Akadémiai Kiadó, 1965-1968
  • Molnár Dénes: Erdélyi műtár. Képzőművészek, iparművészek, műépítészek, művészettörténészek, fotóművészek, műgyűjtők adattára. Déva, Corvina Kiadó, 2002
  • Palatinus József: A szabadkőművesség bűnei. 4. kiad. Bp., 1938-1939. Budai-Bernwaliner József ny.