Amit szerelemnek hívnak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amit szerelemnek hívnak
(The thing called love)
1993-as amerikai film
RendezőPeter Bogdanovich
ProducerDarlene K. Chan
John Davis
Steve Foley
George Folsey Jr.
AlapműCarol Heikkinen
Műfaj
FőszerepbenSamantha Mathis
River Phoenix
Dermot Mulroney
Sandra Bullock
ZeneG. Marq Roswell
OperatőrPeter James
VágóTerry Stokes
JelmeztervezőRita Riggs
DíszlettervezőCloudia Rebar
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország USA
Nyelvangol
+ magyar (szinkron)
Játékidő116 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
Bemutatóamerikai 1993. augusztus 27.
magyar 1994. április 7.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Amit szerelemnek hívnak (angolul: The thing called love) (máshol: A szerelem nevű dolog) című filmet Peter Bogdanovich rendezte. A főbb szerepekben Samantha Mathis-t, River Phoenix-et, Dermot Mulroney-t és Sandra Bullock-ot láthatjuk ebben a sok jó country-zenét felvonultató filmben.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Hosszan kígyózik a sor a nashville-i Bluebird Café előtt, meghallgatás lesz. Aki 16:05 után érkezik, már nem vehet részt rajta. Így jár a New Yorkból érkezett Miranda Presley (Samantha Mathis) is ("semmi rokonság"), valamint James Wright (River Phoenix), aki a lányt próbálja feltüntetni késése okaként. Miranda kénytelen várni a következő hétig. A Drake Motelben vesz ki szobát és igyekszik hasznosan eltölteni az időt, újabb dalok írásával. A következő meghallgatáson előad egy dalt, vajmi kevés sikerrel. Utána azonban megismerkedik James barátjával, Kyle Davidsonnal (Dermot Mulroney) és Linda Lue Lindennel (Sandra Bullock), akik szintén felléptek. A fiúk ráveszik a lányokat, hogy csapjanak egy görbe estét. Kyle szeretne bizonyítani, így elmennek lovagolni, ám a ló más véleményen van, ledobja a fiút a hátáról. Nem történik nagy baj, de azért beviszik a sürgősségire. Várakozás közben kiderül, hogy Linda is a Drake Motelben szállt meg. Mirandát felzaklatja a egy, a beteg apjáért aggódó leány és kisiet a kórházból. James utánamegy, beszélgetnek. Miranda mesél neki a saját apjáról.

Linda és Miranda egy szobába költöznek. Amíg Linda telefonál, Miranda lemegy a büfébe újabb dalt írni. Másnap reggel átmegy a Blubirdbe a meghallgatásokat levezető Lucy-hoz (K.T. Oslin), hogy megtudakolja, mi nem tetszett az előadásában. Néhány jó tanáccsal és egy pincérnői állással gazdagodva távozik. Este már be is áll felszolgálni. Kyle és James együtt adnak elő egy számot, majd Wright moziba hívja Mirandát. A lány viszont a segítségét kéri egy dal megírásában. A kettőt összekötve egy autós mozi képsorait használják ihletként. A szerzői estének álcázott randevú egy csókkal záródik. A motelszobához érve Miranda egy alvó fiút talál az ajtó mellett. Ő Billy, Linda új barátja. Linda kapott tőle egy szórólapot a "Miss Nashville szépe" szépségversenyről.

Kyle – aki első látásra beleszeretett Mirandába – közli a lánnyal, hogy hajnali fél háromra sikerült időpontot szereznie a stúdióba, hogy felvegyék a dalát, amelyben Miranda vállalta az énekes szerepét. Miranda visszamegy a motelszobába, ahol Linda készül a szépségversenyre, miközben Billy eszméletlenül heverve barnul a kvarclámpa alatt. A stúdióban Kyle és Miranda összefutnak James-szel, aki azóta sem hívta vissza a lányt és most sem igazán vesz tudomást róla. James távozása után felveszik a dalt, majd távozóban Mirandának hatalmas ötlete támad: meg kell mutatni Trisha Yearwoodnak. Mivel Kyle tudja a lakcímét, elmennek hozzá, át ahelyett hogy becsöngetnének, feltörik a sztár kocsiját, hogy becsempésszék a kazettát. A riasztó megszólal, a rendőrség rekordidő alatt ér a helyszínre, őket pedig lefülelik. Egyetlen szerencséjük, hogy miután elmagyarázták a helyzetet, a művésznő közli az ügyeletessel, hogy nem kíván feljelentést tenni. Sőt megígéri, hogy reggel beszél a menedzserével és talán felveszik a dalt az ő előadásában, ami Kyle legnagyobb örömére szolgálna.

Másnap este Lindával és Billyvel a "Telihold Táncbuli"-ba tartva megállnak egy vasúti átjáró előtt. Kyle-nak nem volt eléggé intő jel a múltkori lovas baleset, ismét "remek" ötlete támad: fel akar ugrani a közeledő tehervonatra. Nem igazán sikerül a dolog, leesik róla. Nem történik ugyan komoly baja, ám Mirandát nagyon felzaklatja a dolog, szerinte ez egyáltalán nem vicces. Mire a táncmulatságba érnek, kezd megbékélni. Mind a négyen beállnak egy össztáncra. A következő számhoz James-t szólítják a színpadra, akiről nem is tudták, hogy fel fog lépni. Miközben Kyle és Miranda lassút táncol, a lány le sem veszi a szemét James-ről. Ezután James a színpadra szólítja Mirandát egy duetthez, aki otthagyva Kyle-t fel is megy.

A szám végeztével Miranda Kyle keresésére indul, James pedig Miranda után. Amikor összetalálkoznak, a lány számon kéri rajta, miért nem hívta fel. Miután James megígéri, hogy nem fogja többé palira venni, megbeszélik, hogy lelépnek, de előtte Miranda megkeresi Kyle-t és közli vele, hogy James fogja hazavinni. Ez Kyle-t persze nem igazán teszi boldoggá, szerinte a lány hibát követ el.

Másnap Linda elkíséri Mirandát fodrászhoz. Miranda biztatja, hogy ő is vágassa le. Linda kiborul – aminek igazi oka persze nem a hajvágás -, majd otthagyja Mirandát a székben. Mire Miranda végez, ő is megnyugszik, megbeszélik a dolgot és újra szent a béke.

Miranda másnap James javaslatára beteget jelent, majd Gracelandbe mennek, egy kis Elvis--túrára. Mire odaérnek, az Elvis-múzeum már bezárt. 14 órát kell elütniük valahogy. Elmennek a boltba kaját venni. James addig dobálja az ajándékautomatába a tízcenteseket, amíg sikerül egy gyűrűt szereznie, majd a bolt közepén, mindenki szeme láttára megkéri a lány kezét, aki sok unszolás után igent mond. Később a furgon platóján ücsörögve végre James is kezd megnyílni, mesél Mirandának az apjáról. Mivel elered az eső visszamenekülnek az üzletbe. A boltos kisasszonyok egyike közli, hogy a fivére lelkész, ha komolyan gondolják, ő szívesen összeadja őket. Így is történik.

Visszaérve Nashvillbe, Miranda elmeséli a bárban, hogy férjhez ment. Mindenki gratulál, bár Lucy arcáról minden leolvasható. Este megérkezik Kyle, Linda és Billy. Linda elmeséli, hogy negyedik lett a szépségversenyen, ám a döntőben rájött, hogy nem ez az életcélja és ájulást színlelt. Kyle alkoholgőzös állapotban találja James-t a pultnál, pillanatok alatt össze is vesznek és kimennek verekedni a parkolóba. A többieknek kell szétválasztani őket.

Másnap reggel Kyle meghallja az autórádióban saját szerzeményét Trisha Yearwood előadásában. Ez elvonja a figyelmét a vezetésről, hátulról belehajt egy másik kocsiba. A következő napokban Miranda és James nem igazán a szokványos ifjú házasok mindennapjait élik, hamarosan az első veszekedésüket is megejtik. Miranda az egyik meghallgatáson ismét megpróbálkozik egy új dallal, ám Lucy ezúttal sem választja be a fellépők közé.

James közli Mirandával, hogy szerződést kapott, Austinba megy két hónapra, nélküle. A lány erre természetesen kiborul, közli, hogy elválik. Visszaköltözik Lindához a motelbe. Este találkozik Kyle-lal, elmondja neki, hogy ő és James szakítottak és visszautazik New Yorkba. Megkeresi Lucy-t és fel is mond. Ezt követően felváltva láthatjuk Miranda és James vívódását. Miranda a buszon, útban New York felé, James pedig Austinban, majd visszaúton Nashvillbe.

Miranda rájön, hogy nem adhatja fel az álmait, ír egy dalt a buszon, majd visszafordul ő is. James visszaérve a bárban találkozik Kyle-al. Békét kötnek, Miranda is betoppan. Kér egy rendkívüli fellépési lehetőséget Lucy-től, aki most az egyszer hajlandó eltérni a szabályoktól. A most tényleg a lelke legmélyéről jövő dal sikert arat, végre Miranda is bejut a szombat esti fellépők közé. Ezt egy komoly beszélgetés követi James és Miranda között. James beismeri a hibáit és bocsánatot kér. Miután kibékülnek és Linda közli, hogy Hollywood helyett New Yorkba megy színművészetet tanulni, Billy-vel elbúcsúznak. James, Miranda és Kyle együtt kelnek útra a furgonnal, a közös zenei jövőjüket tervezgetve.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
James Wright River Phoenix Papp Dániel
Miranda Presley Samantha Mathis Czető Zsanett
Kyle Davidson Dermot Mulroney Dányi Krisztián
Linda Lue Linden Sandra Bullock Für Anikó
Lucy K.T. Oslin Nádasi Veronika
Billy Anthony Clark Bor László
Ned Webb Wilder Kis Horváth Zoltán
Floyd Earl Poole Ball Tokaji Csaba
Deborah Allen Deborah Allen
Jimmie Dale Gilmore Jimmie Dale Gilmore
Katy Moffatt Katy Moffatt
Trisha Yearwood Trisha Yearwood Andrádi Zsanett
Pam Tillis Pam Tillis
Kevin Welch Kevin Welch

További információk[szerkesztés]