Óriásláb – Családi bevetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Óriásláb – Családi bevetés
(Bigfoot Family)
2020-as belga–francia film

Rendező
  • Jeremy Degruson
  • Ben Stassen
Műfaj
  • animációs film
  • családi film
Gyártás
Ország Belgium
Franciaország
Nyelv
Játékidő89 perc
Forgalmazás
Bemutató
  • 2020
  • 2020. október 1. (Magyarország)[1]
  • 2021. augusztus 26. (Németország)
Korhatár12 III. kategória (NFT/25669/2020)
Kronológia
ElőzőÓriásláb fia
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Óriásláb – Családi bevetés témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Óriásláb – Családi bevetés (eredeti cím: Bigfoot Family) 2020-ben bemutatott belga-francia számítógépes animációs filmvígjáték, a 2017-es Óriásláb fia című film folytatása. Rendezője Ben Stassen és Jeremy Degruson, forgatókönyvírója Bob Barlen és Cal Brunker. A filmet Bigfoot Superstar címmel is bemutatták.

Cselekmény[szerkesztés]

Két hónappal azután, hogy meggyőzte apját, Óriáslábat, hogy térjen haza, Adamot túlságosan megviseli a figyelem, amit apja újonnan szerzett hírneve hozott a családnak. Az is nehezére esik, hogy bevallja érzéseit szerelmének, Emmának. (A történetben Adam és az állatok tudnak egymással beszélni, de anyja nem érti az állatok nyelvét).

Óriásláb a hírnevét egy jó ügy érdekében akarja felhasználni, és úgy dönt, hogy egy nagy vadrezervátum védelme egy kétes olajcégtől Alaszkában tökéletes alkalom erre. Adam segít az apjának azzal, hogy feltölt egy promóciós videót a közösségi médiába. Tüntetők hada érkezik, hogy támogassa Óriáslábat, aki egy éjszaka rejtélyes módon eltűnik. Adam és édesanyja, Shelly útra kel állatbarátaikkal együtt, hogy megtalálják és megmentsék őt.

Alaszkába érkezve Adam és Shelly találkozik azzal a tüntetővel, Arlo Woodstockkal, aki utoljára látta Óriáslábat. Shelly követi Arlót arra a helyre, ahol elmondása szerint utoljára látta Óriáslábat, de közben Adamot orvul átadja az olajvállalat munkásainak, akik fogságba ejtik.

Adam megszökik, és találkozik egy farkassal, akivel alkut köt. A farkas eleinte meg akarja enni a fiút, de amikor rájön, hogy tudnak beszélni egymással, kiderül, hogy az olajkitermelést egyikük sem szereti, tehát közös érdekük, hogy azt abbahagyják. A farkas elvezeti őt oda, ahol az olajvállalat dolgozik, majd nem kíséri tovább. Adam rájön, hogy Arlo valójában a cégnek dolgozik, és közreműködött Shelly elrabolásában is. Adam elkerüli, hogy újból elfogják őt.

Adam beszivárog a vállalat területére. A mágnás üzletember és a cég tulajdonosa, Connor Mandrake arra készül, hogy egy bombával elpusztítsa a völgyet, hogy könnyebben ki tudja bányászni a jelenlegi olajat.

Miután Adam kiszabadította Shellyt, valamint az apját, akit szintén elrabolt a cég, Adam velük együtt megszökik a területről. Adam még visszamegy egy öngyilkos küldetésre, hogy rövid idő alatt hatástalanítsa a bombát. Connor szembeszáll velük, Adam pedig felveszi őt videóra, és ezzel leleplezi a tervet, ami a környezet megóvása helyett annak leromolásából és beszennyezéséből áll.

Adam feltölti a felvételt egy videómegosztó oldalra Connor vallomásáról. Connort és Arlót letartóztatják.

Adam később találkozik Emmával, aki elárulja neki, hogy Adam véletlenül (amikor úgy tűnt, hogy meghalhat) elküldte neki az érzéseit felfedő videót, amiben elmondja, mit érez iránta. A fiú randira hívja Emmát, aki elfogadja, és megcsókolja Adamet, miközben a jeleneten remekül szórakozó családja gratulál neki.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Adam Harrison Jules Wojciechowski
Dr. Jim Harrison, „Óriásláb” Roger Craig Smith
Sarkvidéki nyúl és Xtract Craig Smith
Conor Mandrake Grant George
Arlo Woodstock David Lodge
Emma Shyloh Oostwald
Shelly Lindsey Alena
Tina Sandy Fox
Mosómedve Joey Lotsko
Steve Joe J. Thomas
Weecha Laila Berzins
Wilbur Michael Sorich

Filmkészítés[szerkesztés]

Az Óriásláb – Családi bevetés forgatása nem sokkal az nWave hetedik animációs játékfilmje, A királynő kutyája megjelenése előtt kezdődött.

Bemutató[szerkesztés]

Az Óriásláb – Családi bevetés 2020 júniusában mutatkozott be az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.[2] A fesztiválon a legjobb animációs film kategóriában jelölték.[3] A film premierje 2021. február 26-án volt a Netflixen. A nyitóhétvégén a Netflix első helyen[4] álló filmje volt az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban, és 6 napig egymás után az első helyen állt az Egyesült Államokban.[5]

Vita[szerkesztés]

2021 márciusában egy petícióval megtámadta filmet a Kanadai Energia Központ, egy olyan ügynökség, amelyet az albertai kormány hozott létre és finanszírozott, hogy népszerűsítse az olajipart és megvédje azt a kritikusokkal, köztük a környezetvédőkkel szemben.[6] A Kanadai Energia Központ, más néven az „energetikai hadműveleti központ” közzétett egy weboldalt, amely azzal vádolta a filmet és annak amerikai forgalmazóját, a Netflixet, hogy félretájékoztatással „agymosást” végeznek a gyerekeken. A weboldal, amely a Support Canadian Energy („Támogassuk a kanadai energiát”) címet viselte, egy petíciót is tartalmazott.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bigfoot Family című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
  2. "Bigfoot Family" selected for 2020 Annecy Festival. nWave Pictures, 2020. május 18. (Hozzáférés: 2020. augusztus 3.)
  3. The Annecy Festival reveals the final part of its Official Selection and its juries!”, Annecy International Animation Film Festival, 2020. május 18. (Hozzáférés ideje: 2020. július 7.) 
  4. Netflix's New #1 Movie 'Bigfoot Family' Is Basically 'The Lorax' Meets 'Finding Nemo' (amerikai angol nyelven). PureWow , 2021. március 1. (Hozzáférés: 2021. március 6.)
  5. Bigfoot Family [2020] (angol nyelven). FlixPatrol . (Hozzáférés: 2021. március 6.)
  6. Alberta's war room accuses Netflix cartoon Bigfoot Family of 'peddling lies' about oil industry (angol nyelven). thestar.com , 2021. március 12. (Hozzáférés: 2021. március 16.)

További információk[szerkesztés]