Niacin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nikotinsav szócikkből átirányítva)
Niacin
IUPAC-név 3-piridinkarbonsav
Más nevek Niacin
Piridin-β-karbonsav
B3-vitamin
Kémiai azonosítók
CAS-szám 59-67-6
ATC kód C04AC07
SMILES
OC(=O)c1cccnc1
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C6H5NO2
Moláris tömeg 123,11 g/mol
Olvadáspont 236,6 °C
Forráspont bomlik
Veszélyek
EU osztályozás Irritatív (Xi)[1]
R mondatok R36[1]
S mondatok S26[1]
LD50 3720mg/kg (egér, szájon át)[2]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A niacin (INN), nikotinsav (IUPAC: nicotinic acid), más néven B3-vitamin vízben oldódó vitamin, melynek jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában. A legújabb kutatások szerint a niacin egy természetes koleszterinszint-szabályozó anyag. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Acidum nicotinicum néven hivatalos.

Hatása[szerkesztés]

Értágító hatású, emellett, hosszabb ideig, nagy adagokban alkalmazva fokozza a koleszterin kiválasztását, csökkenti az LDL termelést és a koleszterinszintézist. Csökkenti a lipolízist és ebből adódóan a reészterifikációra kerülő szabadzsírsav szintet.

Felfedezése[szerkesztés]

A niacint mint vegyületet első alkalommal nikotin oxidációjával állították elő. Maga az elnevezés az angol NIcotin ACid vitamIN kifejezés egyes betűinek összevonásából jött létre (nikotinsav-vitamin).

A niacin hiánya[szerkesztés]

A niacinhiány által okozott betegség a pellagra.

Toxicitás[szerkesztés]

Napi 1,5-6 gramm niacin bevétele kellemetlen mellékhatásokkal járhat, köztük arcpír, viszketés, száraz bőr, diszpepszia, aritmia, születési rendellenességek. Az arcpír, viszketés és hányinger már 50mg-os dózis bevételénél is előfordulhat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Niacin-amid[szerkesztés]

A niacin nem keverendő össze a niacin-amiddal vagy nikotin-amiddal. A legtöbb vitaminkészítményben niacin helyett niacin-amidot találunk, ami a nikotinsav savamidja. Ennek az anyagnak a használata azért terjedt el széles körben, mert nem okoz bőrpírt. Egyes vélemények szerint viszont nem olyan hatékony, mint a niacin.

Források[szerkesztés]