Zsoldos Imre (misszionárius)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsoldos Imre
Született1931. április 16.
Bejcgyertyános
Elhunyt2009. november 20. (78 évesen)
Tajpej
Foglalkozásanyelvész
SablonWikidataSegítség

Zsoldos Imre (Bejcgyertyános, 1931. április 16.Tajpej, 2009. november 20.) verbita szerzetes, egyetemi tanár, misszionárius, nyelvész, költő, műfordító.

Élete[szerkesztés]

1931. április 16-án született a Vas vármegyei Bejcgyertyánoson. Polgári iskolát végzett, majd Budatétényben volt kisszeminarista, a budafoki premontrei gimnázium magántanulója volt. 1948-ban novíciusként Kőszegre ment. A noviciátus második évében a kőszegi bencés atyák tanították, ezt követően előrehozott fogadalomtételt tett.

Miután a szerzetesrendeket feloszlatták, Pannonhalmán tanult. Kiskunmajsán tett le az érettségi vizsgát mint katona. Ezután filozófiát tanult két éven kesztül az egri szemináriumban.

1956-ban nyugatra emigrált, Mödlingben a Szent Gabriel Missziósházban tanult teológiát. Ugyanitt szentelték pappá 1960-ban. A párizsi Sorbonne-on tanult francia nyelvet és irodalmat, s ezután Tajvanba küldték misszióra. 1964-től Hszincsuangban kínai nyelvet és kultúrtörténetet tanult a jezsuiták nyelviskolájában, egy évvel később, 1965-ben ő alapította meg a Fu-Jen Egyetem francia tanszékét. 1967-ben a washingtoni Georgetowni Egyetemen angol és francia nyelvészettel foglalkozott, majd 1969-ben tett szakvizsgát és 1975-ben szerezte meg doktori fokozatát. Ezután a tajpeji Fu-Jen Katolikus Egyetem tanszékvezető tanára lett. Mandarin nyelven tanította a világirodalmat, több művet is lefordított, de jelentek meg saját írásai is.

1998-ban munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki.

2009. november 20-án halt meg Tajpejben 78 éves korában.

Művei[szerkesztés]

  • Fu jen, szeretetben szolgálni. Versek, meditációk, műfordítások; vál., sajtó alá rend. Szamos Rudolf; Pannon Műhely, Szombathely, 1991
  • Ruminations; Fujen University, Taipei, 1995

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nagy Csaba: A magyar emigráns irodalom lexikona. [Részben 2. jav. és bőv. kiad. + Álnévlexikon] Bp., Argumentum Kiadó-Petőfi Irodalmi Múzeum és Kortárs Irodalmi Központ, 2000
  • Magyar Katolikus Lexikon. Főszerk. Diós István. Szerk. Viczián János. Bp., Szent István Társulat, 1993–