Zseni az apám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zseni az apám
(Smart People)
2008-as amerikai film

RendezőNoam Murro
ProducerMichael London
Műfaj
ForgatókönyvíróMark Poirier
Főszerepben
ZeneNuno Bettencourt
VágóRobert Frazen
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínPittsburgh
Játékidő95 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2008
További információk
SablonWikidataSegítség

A Zseni az apám 2008-ban bemutatott amerikai romantikus film, dráma.

Főszereplők Dennis Quaid, Sarah Jessica Parker, Ellen Page és Thomas Haden Church. A film rendezője Noam Murro, forgatókönyvírója Mark Poirier, producere Michael London, executive producere pedig Omar Amanat.

A Smart People forgatása a pennsylvaniai Pittsburgh-ben zajlott, többek között a Carnegie Mellon University-n és a Pittsburgh nemzetközi repülőtéren. A film premierje a 2008-as Sundance Filmfesztiválon volt.[1] Az észak-amerikai forgalmazási jogokat a Miramax Films szerezte meg, a filmet 2008. április 11-én széles körben bemutatták.

Cselekmény[szerkesztés]

Az özvegy angol professzor, Lawrence Wetherhold érzelmileg nem tudja feldolgozni felesége halálát. Mások tapintatlannak és önmagával elfoglaltnak tartják. Befelé forduló természete lehetővé teszi, hogy a körülötte élők érzelmi élete elkerülje őt. Különösen a 17 éves, rendkívül intelligens lánya, Vanessa tűnik úgy, hogy lemásolta apja viselkedését, és egyre inkább bezárkózik. Míg fia, James, aki a Carnegie Mellon University-n, Pittsburgh-ben tanul, csak a közös vacsorára bukkan fel otthon, Vanessa azt tervezi, hogy a jövő év elején a Stanford-ra megy, ahol egyetemi helyet ajánlottak neki.

A sivár családi rutinban változás áll be, amikor Lawrence szülei által örökbefogadott bátyja, a vele nagyjából egyidős Chuck anyagi gondok miatt hozzájuk költözik. Bár Lawrence gyerekesen viselkedő lúzernek tartja, mégis biztosít neki egy szobát. Vanessa azonban félreérti könnyed és empatikus természetét, és egy kocsmalátogatás után hosszan tartó csókot ad neki, amit Chuck, aki végül is a (fogadott) nagybátyja, kevésbé jól fogad. Ettől kezdve a férfi kerüli őt, ami fáj Vanessának, akinek nincsenek barátai. A sértettségét azzal kompenzálja, hogy megpróbálja megalázni a nagybátyját - de emellett továbbra is próbálja felkelteni a szimpátiáját.

Lawrence eközben a sürgősségi osztályon találkozik Janettel, miután majdnem komoly agyvérzést kapott. Kollégáján keresztül megtudja, hogy Janet (aki most orvos) sok évvel ezelőtt a tanítványa volt, és hogy akkoriban beleszeretett. Romantikus vacsorát töltenek együtt, amit Lawrence elront, mivel Janet iránt kevés érdeklődést mutat. Egy második próbálkozásra, miután Lawrence bocsánatot kér, végül együtt töltik az éjszakát.

Chuck végül felhívja Lawrence figyelmét arra, hogy a lánya egyre inkább hasonlít rá, és ragaszkodik hozzá, hogy ők ketten beszélgessenek. Lawrence tudatában van sivár érzelmi állapotának, és ezt megbeszéli Janettel is, aki közli vele, hogy teherbe esett tőle. Miután végre szerelmet vall neki, arra kéri a lányát, hogy nyisson az élet felé, és ne bujkáljon tovább. Mindennek tetejébe Chuckkal is újra testvéri viszonyba kerülnek, és Vanessa megérti a hibáját.

A film végi stáblista azt mutatja, hogy a család boldogan összejön Janet és Lawrence ikreinek érkezésekor.

Szereplők[szerkesztés]

Stáb[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Sundance (2007-11-28). "2008 Sundance Film Festival Announces Films in Competition". Sajtóközlemény. Elérés: 2021-06-28. Archiválva 2008. június 25-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2008. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 28.)

További információk[szerkesztés]