Zachary Lansdowne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zachary Lansdowne
Zachary Lansdowne
Zachary Lansdowne
Született1888. december 1.
Greenville, Amerikai Egyesült Államok
Meghalt1925. szeptember 3. (36 évesen)
Ava, Amerikai Egyesült Államok
SírhelyArlingtoni Nemzeti Temető
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
Szolgálati ideje19111925
Rendfokozatakorvettkapitány
EgységeAz Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete
Csatáielső világháború
KitüntetéseiHaditengerészeti kereszt
IskoláiUnited States Naval Academy
A Wikimédia Commons tartalmaz Zachary Lansdowne témájú médiaállományokat.

Zachary Lansdowne (Greenville, 1888. december 1. – Ava, 1925. szeptember 3.) az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének korvettkapitánya, a USS Shenandoah léghajó kapitánya volt. Ő volt az első amerikai, aki egyhuzamban átrepülte az Atlanti-óceánt.

Pályafutása[szerkesztés]

Zachary Lansdowne az ohiói Greenville-ben született. Felesége Margaret Kennedy Ross volt, akit 1921. december 7-én vett el Washingtonban.

1905. szeptember 2-án a haditengerészeti akadémia hallgatója lett. 1911 júniusában avatták zászlóssá. Ezután a USS McCall rombolón, majd az ohiói haditengerészeti milíciában szolgált. Miután befejezte repülős kiképzését, haditengerészeti pilóta lett. Az első világháború után a brit haditengerészeti légierőhöz helyezték, hogy a kormányozható léghajókat tanulmányozza. Kitüntették a haditengerészet keresztjével (Navy Cross), miután az R34-es brit léghajó fedélzetén átrepülte az Atlanti-óceánt 1919 júliusában. Ő volt az első amerikai, aki megszakítás nélkül tette meg az utat a két kontinens között.

1924. február 11-én átvette az első amerikai építésű merev léghajó, a USS Shenandoah irányítását. Be akarta bebizonyítani, hogy a USS Shenandoah alkalmas tengerészeti felderítésre és képes együttműködni a felszíni egységekkel. Egyik újítása az volt, hogy a léghajó horgonyzó árbócát a szárazföldről a Patoka ellátóhajóra szereltette, és ezzel növelte meg a légi jármű hatótávolságát. Másik komoly módosítása az automata gázszivattyúk számának jelentős csökkentése volt 1924-ben, amellyel a hélium fogyását akarta visszaszorítani. Ez nagy valószínűséggel közrejátszott a USS Shenandoah pusztulásában, amelyben Zachary Lansdowne is életét vesztette. A korvettkapitány az arlingtoni nemzeti temetőben nyugszik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zachary Lansdowne című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.