Zöldes nedűgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Zöldes nedűgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák (Basidiomycota)
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Kalaposgombák (Agaricales)
Család: Csigagombafélék (Hygrophoraceae)
Nemzetség: Gliophorus
Tudományos név
Gliophorus psittacinus
(Schaeff.) Herink (1958)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zöldes nedűgomba témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zöldes nedűgomba témájú kategóriát.

A zöldes nedűgomba
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
fogyasztásra alkalmatlan
Tox Inedible icon.svg
Életmód
Tráma
Spórapor
Mycorrhizal ecology icon.png
mikorrhizás
Gills icon.png
lemezes
White spore print icon.png
fehér
Kalap
Lemezek
Tönk
Convex cap icon.svg
domború
Adnate gills icon2.svg
tönkhöz nőttek
Bare stipe icon.svg
csupasz

A zöldes nedűgomba (Gliophorus psittacinus, korábban Hygrocybe psittacina) fiatalon zöld, később sárga, nyálkával borított, kis kalapos gomba. Fogyasztása nem ajánlott.

Megjelenése[szerkesztés]

Kis gomba, kalapjának átmérője 1–4 cm. Fiatalon harang alakú, később kiterül, de közepe púpos marad. Széle áttetszően bordázott. A fiatal gomba kalapját (vagy esős időben később is) vastag, fénylő nyálkaréteg borítja. Színe kezdetben sötét- vagy olívazöld, ami a kalap közepétől kezdve sárgára, narancssárgára, húsvörösre változik; végül az idős gomba kifakul. A kalap húsa vékony, törékeny, zöldes színű. Íze, szaga nincs.

A kezdetben halványzöld majd kisárguló lemezek ritkán állók; alul íves, hasasodó lefutásúak; a tönkhöz nőttek. A nagy lemezek között a kalap szélétől induló kisebbek is megfigyelhetőek, amelyek nem érik el a tönköt. Spórapora fehér. Spórái oválisak, 7,5-9,5 mikrométer hosszúak és 4-6 mikrométer szélesek.

A tönk 3–7 cm magas, karcsú, sima felszínű, gyakran hajlott. Tövénél vékonyodó, de egyébként egyenletesen hengeres. Fent zöldes, alul inkább sárgás-narancssárgás színű. Szintén nyálkával borított.

Ehetőségét illetően megoszlanak a vélemények. Bár nyálkás és ízetlen, néhány darab fogyasztható, nagyobb mennyiségben azonban gyomor- és bélpanaszokat okozhat.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A fiatal, zöld példányokat nem lehet mással összetéveszteni. A sárgásabbak hasonlítanak nyálkás nedűgombára, annak lemezei azonban lefutók; illetve a csúcsos nedűgombára és a feketedő nedűgombára is. Idős, kifakult példányait nehéz megkülönböztetni a többi rokon fajtól.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Európában, a Távol-Keleten (Japán, Korea), Észak- és Dél-Amerikában, Grönlandon és a Kanári-szigeteken is honos. Magyarországon viszonylag ritka, inkább a domb- és hegyvidékek nitrogéndús talajú lombos és vegyes erdeiben, nedves réteken lehet találkozni vele. Az Alpokban 2500 méterig hatol.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]