Yes! I Am a Long Way from Home

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mogwai
Yes! I Am a Long Way from Home
dal a(z) Come On Die Young albumról
Megjelent1997. október 21.
Stílusposztrock
Nyelvangol
Hossz5:58
KiadóChemikal Underground
Producer
A(z) Come On Die Young album dalai
Yes! I Am a Long Way from Home
(1.)
Like Herod
(2.)
SablonWikidataSegítség

Az Yes! I Am a Long Way from Home a Mogwai egy, a Come On Die Young albumon szereplő dala.[1]

Zenéjét Dominic Aitchison, a Mogwai basszusgitárosa szerezte az album felvételei során.

Felvétel[szerkesztés]

A dalt élőben először a londoni Highbury Garage-ban, a Ten Rapid (Collected Recordings 1996–1997) promóciós koncertjén játszották le 1997. április 6-án.[2] Az alkotás instrumentális volt. Egy időben a szám New Doom címmel szerepelt.[3]

Címe Lee Cohen 1997 májusában, Brightonban tett megszólalása.[4][5] Az alkotást a dél-lanarkshire-i Hamiltonban található MCM Studiosban vették fel 1997 júliusában és augusztusában; egyebek mellett a stúdióban készült korábbi kislemezeik nagy része is. A szám producere az együttes tagjai mellett Paul Savage, aki korábban sokat segített a zenekarnak a felvételben és keverésben.[6][7]

Leírás[szerkesztés]

A szám A-dúrban, négynegyedes ütemmel szól.[8]

Legelőször az A-hanggal szóló orgonapont hallható, valamint egy diákújságból közölt részlet monológja. A Mari Myren által felmondott szöveg a Mogwai 1997. március 15-én a Norvégiában, a bergeni Hulenben tartott koncertjére utal.[5] Myren az együttes alkotásait a következőképpen jellemezte: „többet mondanak a szavaknál és többet mutatnak a képeknél”; továbbá „ha a csillagoknak van hangjuk, az ilyen”.

Az 54. másodpercig tartó tapsot basszus váltja, amit 1:09-től kiegészít egy lágy dobszóló, illetve a két szólamból álló gitárjáték, amelyek a dal elejéhez hasonlóan A-dúrban szólnak. 1:31-nél a gitárok és a basszusgitár D-dúrra és F-mollra vált, majd egy ideig egy másik szólamot adnak elő. 2:32-től kezdődően a dobok fokozatosan elhalkulnak, innentől a gitárokat a cintányér egészíti ki; a pengetés üveghangok segítségével A-dúrban játszódik. 3:11-nél a basszusgitár, majd a dobok is becsatlakoznak, majd fokozatosan erősödnek egészen 3:42-ig, amikor egy torz, A- és D-dúrban, illetve F-mollban szóló játék hallható. 3:46-tól 5:09-ig egy újabb gitárszóló lép be, majd ennek végeztével a visszajátszás kivételével minden elcsendesül.

Fogadtatás[szerkesztés]

A dalt a kritikusok általánosan kedvezően fogadták. A Stylusnak dolgozó Ian Mathers úgy látta, hogy a szám „gyönyörűen fejlődik a nyugodt, mozdulatlan kezdőponttól a tetőponton hallható torzításokig”, illetve szerinte „ez a Mogwai eddigi karrierjének minden fellépését jellemezte”.[9] A The Daily Nebraskan kritikusa, David Wilson a dalban visszafogott harmóniát és lágy melódiát észlelt, amit a „semmiből előjövő, torz robbanáshang kísér”, majd ezt követően még hozzátette, hogy a szám dinamikája változó tempót okoz.[10]

Lee Harvey, a Vox munkatársa is a dinamikus kontrasztot emelte ki: „lelkesítő hangjaival [leguggoltat] és [lelkesít], és ezt követően tehetetlenül ér az égi gitárok játéka”.[11] Az UpBeetMusicnak szerző Scott Irvine szerint a dal kiemelkedő: „csak ezért az alkotásért megéri megnézni 1997 legjobb instrumentális tour de force-át”.[12]

A Fluffhouse írója, Christopher Jackson a következőket mondta a dalról: „lépésenkénti bevezető a Mogwai zenéjébe – elegáns, basszusgitárokkal kiegészített repertoár, amelyek lassan torz gitárszólókká és dobjátékokká változnak”.[13] Brandon Wu, a Ground and Sky írója így jellemezte a számot: „szép lassú melódiával [kezdődik]… majd egy erős gitár- és dobjátékkal tetőzik” és „a crescendóval [átszőtt] hangzás gyönyörű, a szöveggel kiegészített gitármelódia… egyszerűen lenyűgöző”.[14]

Közreműködők[szerkesztés]

Mogwai[szerkesztés]

Más zenészek[szerkesztés]

  • Mari Myren – monológ

Gyártás[szerkesztés]

  • Paul Savage – producer, keverés

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stephen Thomas Erlewine: Come On Die Young (angol nyelven). AllMusic. (Hozzáférés: 2017. június 6.)
  2. Mogwai @ Highbury Garage, London (angol nyelven). Bright Light!. (Hozzáférés: 2017. június 8.)
  3. Discograpy (angol nyelven). Bright Light!. (Hozzáférés: 2017. június 8.)
  4. Mogwai Young Team (angol nyelven). Bright Light!. [2016. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 8.)
  5. a b Gigography (angol nyelven). Bright Light!. (Hozzáférés: 2017. június 8.)
  6. Mogwai Young Team (angol nyelven). Discogs. (Hozzáférés: 2017. június 8.)
  7. Ten Rapid (Collected Recordings 1996–1997) (angol nyelven). MusicBrainz. (Hozzáférés: 2017. június 8.)
  8. Stephen Thomas Erlewine: Mogwai Young Team (angol nyelven). Allmusic. (Hozzáférés: 2017. június 9.)
  9. Ian Mathers: Mogwai Young Team (angol nyelven). Stylus, 2014. december 7. [2010. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 9.)
  10. David Wilson: Hard work, intensity keys to Makovicka's success (angol nyelven). The Daily Nebraskan, 2006. június 15. (Hozzáférés: 2017. június 9.)
  11. Mogwai Young Team (angol nyelven). Chemikal Underground. [2008. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 9.)
  12. Scott Irvine: Mogwai Young Team (angol nyelven). UpBeetMusic, 2016. december 24. [2007. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 9.)
  13. Christopher Jackson: Mogwai Young Team (angol nyelven). Fluffhouse, 2006. március 17. [2012. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 9.)
  14. Brandon Wu: Mogwai Young Team (angol nyelven). Ground and Sky, 2012. november 1. [2008. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 9.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Yes! I Am a Long Way from Home című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]