Barry Burns

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barry Burns
Életrajzi adatok
Született1974 (50 éves)
Glasgow
IskoláiCardinal Newman High School
Pályafutás
Aktív évek1995 – jelenleg is
EgyüttesMogwai
Hangszer
Tevékenység
Kiadók
  • Chemikal Underground
  • Matador Records
  • Play It Again Sam
  • Rock Action Records

Barry Burns weboldala
Együttesének weboldala
SablonWikidataSegítség

Barry Burns (Glasgow, 1974 –) skót zenész, a Mogwai tagja. Feleségével, Rachellel üzemeltetik a neuköllni Das Gift nevű bárt.

Élete[szerkesztés]

Burns a Cardinal Newman High Schoolban érettségizett, majd a Royal Scottish Academy of Music and Drama zenetanári szakára járt. 3 évet végzett el, majd egy ujjtörés miatt abbahagyta;[1] ezen felül az oktatás színvonala sem volt kielégítő számára. Barátai „nagy Frankie-fiúnak”, zenésztársai Fraznek becézik.

Pályafutása[szerkesztés]

Mogwai[szerkesztés]

Burns a második stúdióalbum (Come On Die Young) előtt csatlakozott a bandához; koncertjeiken korábban néhányszor már fuvolázott és néha zongorázott. Stuart Braithwaite elmondta, hogy személyisége miatt vették fel tagjaik közé.[2] Burns többek között billentyűs hangszereken, gitáron és fuvolán játszik, valamint énekel (főképp torzítón keresztül). Ő az együttes egyetlen tagja, aki zeneelméleti ismeretekkel rendelkezik, de ő maga szerint ezek már kikoptak a fejéből.

Más együttesek[szerkesztés]

Barry az Arab Strap Elephant Shoe, The Red Thread, Monday at the Hug and Pint és The Last Romance albumain zongorázott és orgonán játszott. Malcolm Middleton számos albumához (5:14 Fluoxytine Seagull Alcohol John Nicotine, Into The Woods, A Brighter Beat és Sleight of Heart) is hozzájárult: zongorázott, rhodes zongorán játszott, orgonázott, és énekelt. 2009-ben a De Rosa együttes Prevention albumán zongorázott. Stuart Braithwaite-tel gyakran szerepelnek DJ-ként.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Barry Burns című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Mikel Jollett: Mogwai and the Plight of the 'Alpha Band' (angol nyelven). In Music We Trust, Inc., 2001. július. (Hozzáférés: 2017. május 5.)
  2. FAQ (angol nyelven). Mogwai. [2004. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 5.)

További információk[szerkesztés]