Like Herod

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mogwai
Like Herod
dal a(z) Mogwai Young Team albumról
Megjelent1997. október 21.
Stílusposztrock
Nyelvangol
Hossz11:39
KiadóChemikal Underground
ProducerPaul Savage
A(z) Mogwai Young Team album dalai
Yes! I Am a Long Way from Home
(1.)
Like Herod
(2.)
Katrien
(3.)
A(z) Government Commissions: BBC Sessions 1996–2003 album dalai
Cody
(5.)
Like Herod
(6.)
Secret Pint
(7.)
SablonWikidataSegítség

A Like Herod a Mogwai egy, a Mogwai Young Team albumon szereplő dala.[1]

Zenéjét Stuart Braithwaite, Dominic Aitchison, Martin Bulloch és John Cummings szerezték az album felvételei során.

A dal a rajongók kedvence, az együttes is gyakran szokta előadni fellépésein; a szám jól bemutatja a halk és hangos dinamika váltakozását alkotásaikban. A BBC 1-es csatornájának Maida Vale-i stúdiójában 1999 márciusában, Steve Lamacq műsorában felvett 18 perces változat szerepel a Government Commissions: BBC Sessions 1996–2003 válogatásalbumon.[2]

A Like Herod eredeti címe a posztrock együttes Slint után Slint volt.[3] Stuart Braithwaite elmondta, hogy ez a dal a kedvence a Mogwai Young Team albumról.[4]

Leírás[szerkesztés]

A dal E-mollban játszódó instrumentális. A számot megnyitó basszus-szólam hasonlít a Manic Street Preachers Ifwhiteamericatoldthetruthforonedayit'sworldwouldfallapart alkotására. A negyedik másodpercben jelenik meg az ugyanezen dallamot játszó gitár, majd a 16. másodpercben a dobok és még egy gitár. 0:46 és 1:30 között egy másik melódia játszódik C-dúrban, majd a dal visszatér az eredeti játékhoz. A dobok fokozatosan halkulnak, majd 2:15-től csak a gitár és a basszusgitár marad; 2:57-nél pedig egy fülsiketítő zaj kíséretében minden hangszer visszatér, hangos dobok és torz, csikorgó hangú gitárok kíséretében. Ez 4:51-ig tart, majd 5:17-ig a dobok az eredeti dallamot játsszák; ekkor a dobok hirtelen elnémulnak, majd a gitárok adnak elő egy csendes szólamot. Ez az akadozó előadás 6:15-ig tart, ahol újabb hangözön hallható, mindez a háttérben gitárokkal. 8:08-nál a dobok megnyugszanak, a gitárok is visszafogottabbak, a háttérben pedig a basszus halk játéka hallható, amint torz gitárszólót ad elő. 10:11-től kilenc másodpercen át a cintányérok folyamatos, ütemes ritmusát, a torzított basszusgitárt és a háttérben szóló gitárzenét lehet hallani; a hangszín ekkor fokozatosan emelkedik, majd újabb kilenc másodperc után a hangszerek elhalkulnak. 11:05-ig még hallható a háttérben szóló basszusgitár, ahol újra előtérbe kerül és a fő szólamot játssza le, a háttérben pedig finom gitárszóló folytatódik. A dal végén egyszerre csendesedik el minden még szóló hangszer.

Szereplések[szerkesztés]

  • Actua Ice Hockey 2.

Fogadtatás[szerkesztés]

A dal főként pozitív értékeléseket kapott. Az Allmusic e dalból töltött fel egy részletet albumkritikájához. A Ground and Sky kritikusa, Brandon Wu szerint „nyers erő van [a] darabban, de de a legjobb Mogwai-számokkal ellentétben hiányzik belőle mindenféle melódia és gyönyörűség”.[5] Ian Mathers, a Stylus írója a dalt „jó-de-ismétlődő” jelzőkkel illette.[6]

Közreműködők[szerkesztés]

Mogwai[szerkesztés]

Gyártás[szerkesztés]

  • Paul Savage – producer, keverés

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stephen Thomas Erlewine: Mogwai Young Team (angol nyelven). AllMusic. (Hozzáférés: 2017. június 9.)
  2. Government Commissions: BBC Sessions 1996–2003 (angol nyelven). Bright Light!. (Hozzáférés: 2017. június 10.)
  3. Releases (angol nyelven). Bright Light!. (Hozzáférés: 2017. június 10.)
  4. Marceline Smith, Carl Bradley: Interviews: Mogwai (angol nyelven). Diskant, 2003. július 26. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 10.)
  5. Brandon Wu: Mogwai Young Team (angol nyelven). Ground and Sky, 2012. november 1. [2008. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 10.)
  6. Ian Mathers: Mogwai Young Team (angol nyelven). Stylus, 2004. december 7. [2010. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 10.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Like Herod című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]