Xavier Cugat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Xavier Cugat
Xavier Cugat
Xavier Cugat
Születési név Francisco de Asis Javier Cugat Mingall de Bru y Deulofeo
Született 1900. január 1.
Girona, Spanyolország
Elhunyt 1990. október 27. (90 évesen)
Barcelona,​​ Katalónia, Spanyolország
Állampolgársága
Nemzetisége Spanyolország spanyol
Házastársa Rita Montaner (1918-1920) Carmen Castillo (1929-1946) Lorraine Allen (1947-1952) Abbe Lane (1952-1963) Charo (1966-1978)
Foglalkozása énekes, dalszerző, színész, forgatókönyvíró, rendező
Kiadója
Díjak Creu de Sant Jordi (1990)

Xavier Cugat weboldala
Xavier Cugat az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Xavier Cugat témájú médiaállományokat.

Xavier Cugat (eredeti neve: Francisco de Asis Javier Cugat Mingall de Bru y Deulofeo) (Girona, 1900. január 1.Barcelona, 1990. október 27.) katalánkubai zenekarvezető volt, aki sokak szerint többet tett a latin zene egyesült államokbeli popzenébe való beáramlásáért, mint bármely más zenész. Desi Arnaz és Perez Prado Cugat nyomdokait követi.

Cugat Spanyolországban született, Francisco de Asis Javier Cugat Mingall de Bru y Deulofeo néven. Ötévesen családjával Kubába emigrált. Hegedűművésznek tanult, és játszott a havannai Nemzeti Színház zenekarában.

Valamikor 1915 és 1918 között Cougat New Yorkba ment, ahol a The Gigolos zenekarban játszott, a nagy tangóőrület idején.

Később a Los Angeles Timesnak dolgozott rajzolóként. Cougat karikatúráit idővel országszerte terjesztették.

A késői 1920-as években a hangosfilmek terjedésével újabb tangózenekart alapított, melynek sikerei voltak a korai rövid musicalekben. A korai 30-as évekre ő és csapata már híres filmekben is megjelent.

Cugat elvitte zenekarát New Yorkba, a Waldorf Astoria Hotel megnyitójára, és a szálloda állandó zenekarává váltak.

A következő harminc évet New York és Los Angeles között ingázva töltötte, hotelbeli, rádiós és filmbeli fellépésekkel. 1940-ben elkészült a Perfidia című dal felvétele, Miguelito Valdes énekes közreműködésével, mely nagy sikert aratott.

Cougat igyekezett lépést tartani a divattal, felvételeket készített a konga, a mambó, a csa-csa-csa, és a twist műfajában, melyekben saját stílusa volt. Felesége Charo, salsatáncosnő, akit 1966-ban vett el. De nem az első felesége volt, hanem már az ötödik, mivel volt előtte négy házassága és válása is.

Cougatnak nem okozott túl sok gondot a művészi igényesség: „Inkább játszom a Chiquita Bananát a medencém mellett, mintsem Bachot játszva éhezzem”.

90 évesen, szívelégtelenségben halt meg.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap