William McMichael Shepherd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William McMichael Shepherd
William Shepherd.jpg

Született 1949. július 26. (66 éves)
Oak Ridge
Iskolái Massachusetts Institute of Technology
Repülések
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz William McMichael Shepherd témájú médiaállományokat.

William McMichael Shepherd (Oak Ridge, Tennessee, 1949. július 26.–) amerikai űrhajós.

Életpálya[szerkesztés]

1971-ben az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészeti Akadémiáján szerzett mérnök-pilóta diplomát. A haditengerészetnél teljesített hivatásos szolgálatot. Számítástechnikai ismeretekből szerzett oklevelet. 1978-ban a Massachusettsi Egyetemen mérnöki diplomát szerzett. 1984-ben került a NASA állományába.

1984. május 23-tól részesült űrhajóskiképzésben. Kiképzésben részesült a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központban, sikeres vizsgák után kezdhette meg szolgálatait. Négy űrszolgálata alatt összesen 159 napot, 7 órát és 49 percet töltött a világűrben. 2002. augusztus 14-én köszönt el az űrhajósoktól.

Űrrepülések[szerkesztés]

  • STS–27 az Atlantis űrrepülőgép harmadik repülése. Első űrszolgálata alatt, küldetésfelelősként összesen 4 napot, 9 órát, 5 percet és 37 másodpercet töltött a világűrben.
  • STS–41 a Discovery űrrepülőgép 11. repülése. Második űrszolgálata alatt, küldetésfelelősként összesen 4 napot, 2 órát és 10 percet töltött a világűrben. Sikeresen útnak indították a Ulysses űrszondát.
  • STS–52 a Columbia űrrepülőgép 13. repülése. Harmadik űrszolgálata alatt, küldetésfelelősként összesen 9 napot, 20 órát és 56 percet töltött a világűrben. Útnak indították a LAGEOS–2 tudományos műholdat.
  • Szojuz TM–31 küldetésfelelőse. Az első amerikai Expedíció–1 parancsnokaként repült a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Negyedik űrszolgálata alatt, küldetésfelelősként összesen 140 napot, 23 órát és 38 percet töltött a világűrben.

Szakmai sikerek[szerkesztés]

  • Viselheti az űrhajós jelvényt.
  • 2003-ban az ISS űrállomásra történő első repülés alkalmából a kongresszustól megkapta Medal of Honor kitüntetést.
  • 2009-ben pályafutását amerikai Űrhajósok Múzeumába megörökítették.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésbe részesült.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]