William Henry Waddington

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Henry Waddington

William Henry Waddington (Saint-Remi (Eure-et-Loire), 1826. december 11.Párizs, 1894. január 13.) francia államférfi és régész, Franciaország 42. miniszterelnöke.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Angol család sarja. Cambridge-ben végezte tanulmányait, de azután Franciaországban telepedett le, ahol második hazáját lelte. Vagyonát arra használta fel, hogy tanulmányi utakat tegyen a Keleten és kutatásainak éljen. Ezzel kapcsolatos munkái: Voyage en Asie mineure au point de vue numismatique (Párizs, 1852) és Voyage archéologique en Grece et en Asie mineure (Le Bas közreműködésével; 6 kötet, Párizs, 1847-77), végül Inscription grecques et latines de yrie (Párizs, 1870). E munkák alapján a francia akadémia tagjának választotta őt.

Politikai pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Politikai téren a császárság bukásáig nem szerepelt, de a köztársaságnak felajánlotta szolgálatait. 1871-ben megválasztatta magát a nemzetgyűlésbe, ahol a mérsékelt köztársasági párttal szavazott és Thiers-t tekintette mesterének, aki 1873. május 18-án közoktatásügyi miniszterré kinevezte. Azonban 6 nap múlva maga Thiers utolsó minisztériumával együtt lemondott. 1876 januárjában a szenátusba választották; 1877. december 14-én a Dufaure-kabinetben a külügyi tárcát kapta és a berlini kongresszuson is képviselte Franciaországot. 1879. február 4-én Jules Grévy miniszterelnökké tette, mely állásában december 21-ig működött. Ezután nyugalomba vonult. 1883-ban elment Angliába mint nagykövet és 1893-ig maradt állásában. 1894 januárjában a szenátusi választásokban nem kapott többé mandátumot.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]