Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Tudakozó/Archívum/Most szócikkből átirányítva)
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-08-22 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések csütörtökről  


Összefoglaló, az információ eredete:[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Összefoglaló, az információ eredete ablakban, (ami megjelenik a szerkesztés közben alul) - jobbra mindig van egy szám kb 255-245 között. Mit jelent ez?
--Crosstor vita 2017. augusztus 17., 09:12 (CEST)
válasz
A beírható (maradék) karakterek száma. Gépeléskor azonnal változik. – Rodrigó 2017. augusztus 17., 11:12 (CEST)

A Dorogi köztemető falrészlete[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Memorial, Cemetrey wall 2017 Dorog

Azt szeretném megtudni, hogy mi is ez? A kűlső felirat alalpján I. világháborús emlékmű (vagy sír). Belül a tábla szövege alapján a Szentháromság tiszteletére készült 1924-ben egy 1916-os esemény? 'kriegesnot' kapcsán. - Szóval ez most sír, szentély vagy emlékmű? Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2017. augusztus 17., 23:21 (CEST)

Válasz
Üdv, ahogy a timpanonon látható 1914-1918-as évszámok sejtetni engedik, ez egy Első Világháborús szentély. Kialakítása alapján alkalmas maradványok, valószínűleg hamvak elhelyezésére. Dorogon a Hősök terén található 1927-ben felavatott I. Világháborús hősi emlékmű. – Rodrigó 2017. augusztus 22., 15:26 (CEST)

Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  

Kérdések vasárnapról  

Kérdések hétfőről  

Kérdések tegnapról  


Ki tud valamit Dr Nyary (Nyari) Antal magyar konyvek irojarol 1860-1870 -es evekben?[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ki volt Dr Nyary Andor magyar ember, aki konyvet irt around 1860-1870 -es evekben

?

--67.87.54.27 (vita) 2017. augusztus 22., 04:47 (CEST)


Itt olvashatsz róla egy lexikoncikket. Wikizoli vita 2017. augusztus 22., 08:26 (CEST)

A mai kérdések


Commons - DEFAULTSORT - PeopleByName[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok!

A Wikimedia Commons-ban én úgy tudom/tudtam, hogy a DEFAULTSORT sablont le kell cserélni a PeopleByName sablonra, és annak paramétereire. Ezt követően a redudancia elkerülése végett ki kell törölni a surname/last name, a születési/halálozási év kategóriákat...

Itt egy példa: commons:Category:Peter Farrelly

Én el is kezdtem nagyüzembe lecserélgetni. Mostanában viszont Szerkesztő:JuTa elkezdte visszaállítani a lapjaimat.

Én nem tudom jól a szabályokat, vagy JuTa szerkesztő? – Gbarta vita 2017. augusztus 23., 08:02 (CEST)