Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Tudakozó/Archívum/Most szócikkből átirányítva)
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-10-21 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések hétfőről  

Kérdések keddről  


mi az a fetish model?[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
a a mia khalifa szócikkébe szerepel oldalt a dobozba hogy hogy fetish modell a foglalkozása, az mi?
--188.143.21.209 (vita) 2017. október 17., 19:00 (CEST)
Magyarázat

Szexuális fetisizmus, illetve annak szereplője. MZ/X vita 2017. október 17., 20:59 (CEST)

Ellenőrizetlenből ellenőrzött lap[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, milyen lépés vár még rám, hogy az általam írt szócikk megkapja az ellenőrzött lap "minősítést", illetve mikor válik láthatóvá a kép? A gyik szerint a szerkesztés 1-2 napot vesz igénybe, a szócikkem viszont 2 hónapja parkol. Lehet, h valamiről megfeledkeztem? AugusteComte
--AugusteComte vita 2017. október 17., 21:57 (CEST)
válasz
Nem valószínű. Az új, vagy megváltozott szócikkek ellenőrzése az ún. járőrök feladata. A járőrök az egyszerű szerkesztőkhöz képest többletjogokkal rendelkeznek. Csak egy baj van: aránylag kevesen vannak! Mivel elég aktívak a szerkesztőtársak, így elég sok ellenőriznivalójuk van! Ezért várólistájuk van, ami általában nagyon hosszú. A meglévő szócikkek némelyike minősítve van, ezért a kiemelt jelentőségűek (ha változtatás van bennük), e várólistákban előbbre vannak sorolva, a most születettek így hátrébb... De nem kell elcsüggedned, előbb-utóbb, általában pár hónap alatt minden szócikkre rákerül az ellenőrzöttség pecsétje.
Ha majd több cikket megírsz, és azok megfelelők lesznek, ezt látva a járőrök, javaslatukra, esetleg a mentorodéra, vagy éppen az adminisztrátorokéra maguktól, ún. megerősített szerkesztő rangjára emelnek téged az adminisztrátorok, és akkortól kezdve minden általad szerkesztett szócikk - járőri ellenőrzés nélkül - ellenőrzőtt lesz...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. október 18., 00:41 (CEST)

Nagyon köszönöm! AugusteComte

Kérdések szerdáról  

Kérdések csütörtökről  


Pintér Attila szobrász[szerkesztés]

Lázár Ervin új szobrát Budapesten Pintér Attila szobrász készítette a szoborba vésett felirat tanúsága szerint. Tudjuk-e, hogy ez melyik Pintér Attila, vagy bármilyen más adatot róla, amivel meg lehet különböztetni a többi hasonló nevű személytől? Ismerjük-e más szobrát? – b_jonas 2017. október 19., 13:00 (CEST)

Válasz önmagamnak: a köztérkép honlap szerint Pintér Attila szobrász, szül. 1976 és mutat is néhány másik szobrot. – b_jonas 2017. október 19., 13:04 (CEST)

Kérdések péntekről  


Mikor volt Jerikónak 3000 lakosa[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--188.127.128.18 (vita) 2017. október 20., 16:52 (CEST)
válasz

A Jerikó szócikkünkben nem találsz erre választ, de az angol nyelvűben igen: 1945-ben 3010 lakosa volt, ma több mint 20 ezer. Wikizoli vita 2017. október 20., 17:27 (CEST)

Jacobus Anderth Anno 1737? a Mosoni temetőben[szerkesztés]

Jacobus Anderth oszlopa

Azt szeretném megtudni, hogy helyesen olvastam-e el a nevet és a számot. Ha igen akkor hogyan lehet, hogy a temető bejáratánál lévő táblán az áll, hogy az 'létesült az 1770-es években' (lád kép File:Moson (község-mezőváros) új köztemetője tábla, 2017 Mosonmagyaróvár.jpg). Esetleg tud valaki valamit az oszlopról/sírról? A kora és művészi értéke ellenére se a muemlekm.hu-n se kozterkep.hu nem talátam semmit.

P.S. Amúgy a temető ejáratánál lévő tábla File:Moson (község-mezőváros) új köztemetője tábla, 2017 Mosonmagyaróvár.jpg feliratának nem felelt meg a kereszt sem File:1875-ös kereszt, Mosoni temető, 2017 Mosonmagyaróvár.jpg (hacsak nem egy másikra gondoltak, én a műemlék kápolna előttit fotóztam) egy évtízed az eltérés 1875-ös szám szépen látszik a kereszt hátoldalán) érdekes mód ezt sem találtam sehol a neten. Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2017. október 20., 18:35 (CEST)

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések