Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Tudakozó/Archívum/Most szócikkből átirányítva)
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-04-22 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések hétfőről  

Kérdések keddről  


mikotoxin[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mennyi mikotoxin van a teljes kiőrlésü lisztben ?
--82.144.187.84 (vita) 2017. április 18., 10:28 (CEST)
válasz
E kérdésre egzakt (pontos) választ nem tudok adni: a megnevezett élelmiszerre nem találtam adatot.
Javaslom az alábbi két web-oldal elolvasását-átnézését:
Élelmiszerek és mikotoxinok - Mennyire veszélyesek a láthatatlan gombák?
A hazai mikotoxin-határértékek táblázata (1 μg = 1 milliomod gramm)
Remélem, a webbeteg.hu oldal ezen kijelentése megnyugtató:
„Az európai és a magyar élelmiszerek a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak. A szabályozás szigorú, az ellenőrzés rendszeres.”
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. április 18., 11:34 (CEST)

Stohl Luca oldalán miért nincs kép?[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a Stohl Luca oldalán miért nincs photo?
--62.165.195.25 (vita) 2017. április 18., 12:09 (CEST)
válasz

Azért nincs, mert még senki sem készített róla képet a wikipédia számára. Ha valaki megteszi, akkor majd lesz. Szabad licencű kép kell (tehát nem lehet másolni valahonnan). Wikizoli vita 2017. április 18., 15:38 (CEST)

és ha megkérnénk hogy ő adjon egyet? biztos adna – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 62.165.195.25 (vitalap | szerkesztései) 2017. április 18., 20:02

Ez lenne a megoldás, de ezt a tényt feltöltéskor jelezni kell. Mások ehhez jobban értenek, mint én. Szalakóta vita 2017. április 18., 20:54 (CEST)

sajnos én se értek ehhez. de biztos van itt aki igen. mennyivel jobb lenne ha látnánk is az oldalán hogyan néz ki az adott ember – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 62.165.195.25 (vitalap | szerkesztései) 2017. április 18., 20:56‎

Az nem elég, ha ő ad egy képet, kell a szerző engedélye. Az a legjobb, ha maga a szerző tölti fel a Commonsba (miután regisztrál, és eltelik néhány nap – talán négy – a regisztráció után). Wikizoli vita 2017. április 18., 22:03 (CEST)

mi lenne ha csak feltöltenénk egyet? biztos senki se szólna érte. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 62.165.195.25 (vitalap | szerkesztései) 2017. április 18., 22:22‎ (CEST)

Négy hullámvonallal (~~~~) írd alá az üzenetedet! (Hogy ne kelljen másnak pótolni azt.) Ha csak "úgy" feltöltöd (megfelelő licenc nélkül), rövidesen törölni fogják. A többit lásd alább! Wikizoli vita 2017. április 18., 22:49 (CEST)

Ez nem így működik. Ahogyan a boltból sem szabad elemelni és elvinni fizetés, vagy a boltos engedélye nélkül semmit, ugyanúgy egy fotóstól sem szabad elvenni a jogot, hogy felajánlja a képét és hogy megnevezzék őt (sajnálatos, hogy az internethasználók sokszor nincsenek ezzel tisztában). A lopott képpel pedig nem csak a fotósnak okozhatsz kárt, hanem pl. Stohl Lucának is (ha a fotós helyett ad engedélyt akkor azért, ha pedig olyan kép kerül róla fel, amit nem szeretne, akkor azért). Arról nem is beszélve, hogy a Wikipédián kötelező a minimum cc-by-sa licenc adta szabadság, amit a szerzői jogi törvény alapján csak a szerző (alkotó/fotós) adhat meg. Úgyhogy jobb a képekkel óvatosan bánni. Ugyanakkor ha sikerül elintézni, hogy olyan kép legyen fönn jogtisztán (vagyis a fotós engedélyével - a következő engedélyezőszöveget kell elküldenie: Wikipédia:Engedélykérés#Engedély képek használatára), ami Stohl Lucának is tetszik, mindenki jól jár... ha pedig te intézted el, akkor büszke is lehetsz magadra. Megéri, hidd el. ;o) Fauvirt vita 2017. április 18., 22:42 (CEST)

szóval, keresünk egy előnyös fotót, odaírjuk ki csinálta és felrakjuk. tiszta sor :DD (nem tudom hogy kell vonalat rakni) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 62.165.195.25 (vitalap | szerkesztései)

Ne csak írj, hanem olvass is!! Fauvirt világosan megfogalmazta a teendőket. (A hullámos jelek megvannak a billentyűzeteden, csak meg kell keresni.) Wikizoli vita 2017. április 18., 23:21 (CEST)

jól van, csináljatok akkor amit akartok. én csak jót akartam. ja, igaz, megvan: ALT+1 62.165.195.25 (vita) 2017. április 18., 23:25 (CEST) na jó éjszakát!

Akkor lépésenként: 1) megtalálni a megfelelő képet (azért jó, ha maga Stohl Luca választja ki, mert ez jó érv a fotósnak is); 2) megtudni ki készítette és megkérdezni, hogy számára rendben van-e, hogy a képe szabadon módosítható és felhasználható akár kereskedelmi használatra is, ha megnevezik őt, mint fotóst (ugyanis ez a feltétele annak, hogy a Wikipédiára feltölthetőek legyenek a képek); 3) ha elfogadja, akkor el kell küldenie a fotósnak az itt olvasható szöveget e-mailben (egy hiteles e-mail-címről, amin elérhető, ha kérdés merülne fel) Wikipédia:Engedélykérés#Engedély képek használatára, kitöltve a megfelelő részeket (kép leírása és/vagy online elérhetősége; hogyan nevezzék meg a fotóst és végül neve, mint aláírás). 4) feltölteni a képet.
De ha megvan a fotó és a fotós, szívesen segítünk az engedélyeztetésben és a feltöltésben. Annyi, hogy jó, ha van alternatíva, ha esetleg az adott fotóstól nem sikerülne engedélyt kapni... ez benne van a pakliban. Fauvirt vita 2017. április 18., 23:45 (CEST)

Kérdések szerdáról  

Kérdések csütörtökről  


perképessége falusi plébániáknak[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy van-e a falusi plébániáknak perképessége? Önállóan perelhetők-e?
--91.137.242.72 (vita) 2017. április 20., 10:19 (CEST)
válasz
Fogalmak:
 • „A főpásztor által kinevezett lelkipásztor [...] Isten után a megyés püspöknek tartozik felelősséggel.” (A katolikus egyházban a megyéspüspök a főpásztor.).
 • plébánia: hivatal
 • hivatal: perelhető, ha jogi személy
 • A plébániák: „származtatott” jogi személyek, vagyis az egyházmegye a jogi személy, de minden plébánia is az, de a plébániák(egyházközségek) nincsenek külön bejegyezve a bíróságon. Az egyházmegye ad ki igazolást a plébániának a jogi személy voltáról.
Következtetésem: perelhető az egyházközség hivatala.
Felhasznált források:
Az 1990. évi IV. törvény a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról
PLEBANIA.NET TÁRSALGÓ - Kérdések és válaszok
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. április 20., 16:23 (CEST)

Kérdések péntekről  

Kérdések tegnapról  


EGY WEB OLDAL LELASITJA A:BÖNGÉSZÖ:OLDALT! MIT LEHET TENNEM?[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--89.133.192.41 (vita) 2017. április 22., 17:35 (CEST)

Napraforgómagra hasonlító bogár[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi az a bogár, aminek a háta úgy néz ki mint a napraforgómag héja?
--188.143.20.58 (vita) 2017. április 22., 20:51 (CEST)
Válasz

A keresett bogár alighanem a nyolcsávos gyalogcincér (Dorcadion scopolii). A magyar Wikipédián egyelőre nincs róla cikk. Nevezett bogár ábrázolása, illetve leírása megtalálható az angol Wikin en:Dorcadion scopolii, s nevére keresve még számos helyen, pl. itt, itt és e helyen is. Jebusaeus vita 2017. április 22., 21:16 (CEST)

A mai kérdések