Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Tudakozó/Archívum/Most szócikkből átirányítva)
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-03-24 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések vasárnapról  

Kérdések hétfőről  


Sztáray az Sztárai?[szerkesztés]

A tábla szövege szerint 1517-ben született

Wikipédia szerint 1575-ben halt (nincs ellentmondás). Püspök, evangelkus, énekszerző, a 16. századi stimmel. Csak 'y' van 'i' helyett. Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2017. március 20., 11:32 (CET)

vélemény
Előre mondom, hogy teljesen laikus vagyok.
A táblán látható első évszám - szerintem - nem a születési éve lehet, hanem a püspökségének kezdete - az emlékező szöveg ennek az évfordulóját ünnepelni valószínűsíti.
A 'i-y'-közötti különbségtétel talán nem volt annyira fontos a püspök életének idejében, így elképzelhető, hogy az emléktábla megrendelői találtak olyan forrást, amelyben y-nal szerepel a püspök neve.
Jókai írt arról valahol, talán 'A Névtelen vár' c. művében, hogy ez az 'i-y' közötti különbségtétel fontos a nemesemberek és a köznép névmagyarításában - de ezt ő a 19. században írta! Ez azóta „belénkrögzült”! Mivel a püspök feltehetőleg nemesember volt (mi lehet egy püspök?; legalábbis a Google ad ki 19. századi nemesember Sztárayakat), így ezt vették kézenfekvő formának a tábla-készíttetők...
Szerintem a két névalak ugyanazé az emberé...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. március 21., 18:23 (CET)
Köszönöm a megerősítést! Igen én is így gondoltam, és akkor gratulálok az illetőnek, mert nem tudom hány évesen lehet valaki püspök, de ezek szerint püspöksége kezdete,-1517,-után még 58 évet élt.. ami pedig 80 sőt inkább 90 év feletti életkort jelent (a 16. században!). - - Globetrotter19 vita 2017. március 21., 20:32 (CET)

1517 a reformáció kezdete, nem a püspökségéé. A táblán világosan szerepel ez, ha megfigyelitek (a reformáció 450. évfordulőja alkalmával helyezték el, semmi köze a születéséhez, a püspökség kezdetéhez). Wikizoli vita 2017. március 21., 21:14 (CET)

Tényleg, „Kolumbusz tojása”! 1517: nem valamilyen személyes dátum, hanem a reformáció kezdete! - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. március 22., 01:24 (CET)
Adalék

Már a XIX. században sem engedélyezték régies helyesírású nevek használatát névváltoztatás kérésekor. Az ekkor engedélyezett neveknek i betűre kellett végződniük. Számosan megkerülték ezt a szabályt, és előbb-utóbb sikert értek el valamelyik anyakövvezetőnél. Feltételezhető a püspök esetén is, hogy a neve eredetileg y-ra végződött.

Személyes megjegyzés. Dédapámnak és 12 testvérének nevét ugyanaz ez egyház legalább ötféle formában jegyezte be 1828 és 1849 között. MZ/X vita 2017. március 21., 21:20 (CET)
Valóban 1517! Köszönöm mindenkinek. - - Globetrotter19 vita 2017. március 22., 12:09 (CET)

Kérdések keddről  


„Katonás” civilek[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a hadseregen kívül voltak olyan civil szakmák 1945-90 között ,ahol rendfokozati jelzéseket használtak illetve alaki szabályzat például tisztelgés volt érvényben ? (egy ilyenről tudok eddig ez a MÁV.)
--193.225.139.152 (vita) 2017. március 21., 22:33 (CET)
felelet
Civilek? Egyenruhások...
Postások, a városi tömegközlekedés dolgozói, ipari őrök, fináncok, tűzoltók, mentősök(?), hajósok, repülésben dolgozók... (Az ipari őrök, a fináncok fegyvert is viseltek.)
A hadseregen (honvédségen) kívül még voltak államvédelmisek, munkásőrök, ma is vannak a büntetésvégrehajtás dolgozói, rendőrök... (A '40-es és '50-es évekre nem emlékszem.)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. március 22., 01:10 (CET)

Kérdések szerdáról  


Sétáló pók a lakásban[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== setälo pok a lakäsban ==
Azt szeretném megtudni, hogy ketszer is kitettem egy sötetbarna ,vagy sötetszürke pokot a lakäsbol, es ujra benttalälom lehetseges ez???
nemreg költöztem es a lakäsban talältam egy kb 3 cm .ätmeröjü pokot,vastagabb féle.barnäs,sötetszürkes.
2 napja häzonkivülre tettem,gondoltam szabadjära engedem.
Aztän ujra benttalältam ugyanott a falon vagy a konyhäba a padlon . ez veletlenszerü? vagy van rä magyaräzat.Csak azert mert egyszer adtam neki egy legyet.Kerek valami informäciot,köszönöm elöre is .Anton.
--213.225.34.31 (vita) 2017. március 22., 14:10 (CET)
Válasz

Jelölés nélkül aligha lehet megállapítani, vajon ugyanazon példányról van-e szó.

Még a budapesti, belvárosi lakásokban is egész sereg él pókokból. Tavasszal és még inkább ősszel előszeretettel húzódnak be egyes fajok pl. a házi zugpók példányai az ember lakóhelyére. Ahol pedig dísznövényeket is tartanak, ott a pókok állandó vendégek. Jebusaeus vita 2017. március 22., 14:52 (CET)

Kérdések csütörtökről  


váltakozóáram[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a váltakozó áram gyakorlati magyarázata.
Ha lehet egyszerűen megmagyarázni.Az eddigi tanulmányaim szerint nem értem,hogy a váltakozó áram hogyan jut el a generátortól a háztartásokig.Wikipédiás magyarázat ól sem értem.Annyit tudok,hogy az elektronok odavissza mennék.Azt sem értén hogyan lehet sinusz hullamvonalként ábrázolni hiszen az elektronok nem hullámként viselkednek vezetőben hiszen a "villany"vezeték én az elektronok ütköznek az atomok Kál szabadon mozgó elektronokkal.Azt is olvastam,hogy tiszta váltakozóáram váltakozó áram és egyenáram egyidejű jelenléte esetén van.Amennyiben tudnak magyarázatot adni köszönöm.
--Fabistvan vita 2017. március 23., 22:37 (CET)
válasz
Az áram: töltések mozgása. A makrovilágban elektromos töltése az elektronoknak és a protonoknak van. Kettőjük közül az elektronok a mozgékonyabbak, így a töltések mozgása alatt általánosságban elektronmozgást értünk.
Az elektronok akkor és attól mozognak, hogy mágneses tér hat rájuk. (Mozgásuk iránya mindig merőleges a mágneses erővonalakra - vagyis nem a mágneses erővonalak mentén mozognak.) Ha a mágnest (ami - ugye - kétpólusú) megfordítjuk, akkor az elektronok az ellenkező irányba mozdulnak el.
Egy mágneses mezőben lévő fémvezetékben - ha az megfelelően van elhelyezve - a szabad elektronok elmozdulnak, így a homogén elektroneloszlás felborul, s emiatt feszültségkülönbség keletkezik a vezeték két végén. Ha zárttá tesszük a vezetéket (összekötjük a két végét), akkor folyamatos elektronáramlás zajlik, azaz egyenáram folyik.
Az erőművek generátorában van egy forgó mágnes és van egy őt körülvevő mozdulatlan fémvezeték (tekercs alakban, de ez a magyarázat szempontjából most mellékes). A mágnes forgása miatt a fémvezetékben lévő elektronok változó irányú mágneses teret „éreznek”, ezért mozgásuk is változó irányú lesz. Mozgásuk pontosan követi a térerősség változását: ide-oda fognak mozogni a vezetékben.
Mozgásukat a körbe forgó tárgynak a forgási sík irányából vetitett képével lehet arányba állítani, miközben egyenletes sebességgel elhúzzuk előtte a rajzlapot. Ez a kép színuszhullám lesz: vízszintes tengelyen az időt, a függőleges tengelyen az elektron ide-oda mozgását jelöljük be. (Az előbb említettem, hogy az elektronok elmozdulása feszültségkülönbséget okoz. Ha erre mozdul, akkor pozitív, ha arra, akkor negatív a feszültség értéke. Amikor szinuszhullámmal ábrázoljuk a váltakozó áramot, akkor nem az anyag részecske-hullám kettősségére kell gondolnod, hanem ennek a feszültségváltozásnak az ábrázolására.)
Vagyis a generátorban mozgásba hozott elektronok nem jutnak el a hálózaton keresztül a fogyasztóig. Miért? Az elektronok sebessége az áramvezeték anyagi minőségétől függően - ha jól tudom - csak néhány ezer méter másodpercenként - s mivel másodpercenként 50-szer fordul körbe a forgórész, a kimozdult elektron hamar visszatér kiindulási helyére (s kezdi elölről a „táncát”). Vagyis, nem jut messzire, hanem egy bizonyos vezetékszakaszon belül „sasszézik” előre-hátra.
A fogyasztókon keresztül azért van mégis töltésmozgás, vagyis áram, mert a generátorban lévő vezeték elektronfelhőjének elmozdulása a szomszédos - generátoron kívüli - elektronokat elmozdulásra készteti, s ez a „lökdösődés” végigfut az egész vezetéken, végig, a fogyasztón keresztül is, és tovább, vissza a másik vezetékágon, vissza a generátorig (ahol viszont, a pillanatnyi elektronhiány miatt, éppen vonzást „érzékel” a generátor „túlsó oldalán” kívül lévő elektronfelhő).
Így jó?
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. március 24., 03:01 (CET)

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések