Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Tudakozó/Archívum/Most szócikkből átirányítva)
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-05-23 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések csütörtökről  


Nem zörög a haraszt főszereplői[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--89.132.146.102 (vita) 2017. május 18., 12:47 (CEST)
Találgatások

A kijelentő mondatodból nem tudhatni, mire gondoltál. Talán erre? Wikizoli vita 2017. május 18., 12:58 (CEST)

Vagy erre: Nem zörög a haraszt az Internet Movie Database oldalon (angolul)? -- ato vita 2017. május 18., 13:15 (CEST)

Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  


Ennek a szövegnek a helyére írd a témád címét néhány szóbanszolotvinai temező[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--80.99.157.104 (vita) 2017. május 20., 06:26 (CEST)
Feltételezés

Gondolom, a második világháború áldozatairól van szó. Az egyik ilyen cikk: Halottaink MZ/X vita 2017. május 20., 18:22 (CEST)

Kérdések vasárnapról  


Hiányzó képek[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy van-e itt olyan hely, ahol gyűjteni lehetne a hiányzó képeket (azaz lista a képhiányokról)? Most fordítottam egy cikket a Széchenyi fürdő (metróállomás)ról (az eszperantó változatot én csináltam), de nem volt kép a peronról, az összes M1-állomásnak bőséges fotói vannak. Nemrég Hajdúböszörmény református templomai is hiányoztak a cikkemhez. A hiánylista kiinduló pont lenne fotósoknak. Tisztelettel:

Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése [bevezető szerkesztése] ]],

--Crosstor vita 2017. május 21., 18:02 (CEST)


Van: Wikipédia:Kért képek – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. május 21., 19:58 (CEST)

Jé, nem tudtam, hogy van ilyen oldal. Én azt hittem, a kocsmafalon gyűjtjük őket. – b_jonas 2017. május 22., 01:49 (CEST)
A cikkekre rátehető a képigény sablon is. Szalakóta vita 2017. május 22., 11:32 (CEST)

6-os járat indulási ideja városházától[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--79.120.154.170 (vita) 2017. május 21., 21:33 (CEST)

Melyik városban? – b_jonas 2017. május 22., 01:45 (CEST)

Kérdések hétfőről  


Fehér Anikó[szerkesztés]

Fehér Anikó (Dr. habil. Fehér Anikó DLA) karnagy, népzenekutató (1957. június 11. Baja-) TANULMÁNYOK:

Kodály Iskola, Kecskemét (érettségi) Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) – középiskolai énektanár, karvezető szak Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskola ember-, erkölcs- és vallásismeret szak Doktori fokozat a LFZE-en (DLA) 2008 Habilitáció: PTE 2017. november 17. Járdányi Pál népzenekutató munkássága, népzenei rendszerei és kidei gyűjteménye

MUNKAHELYEK

Duna Televízió szerkesztő-riportere 1993-tól 1996-tól ugyanott szerkesztő – műsorvezető 2002-2005 ugyanott népzenei szerkesztőségvezető

2005-2010 az ELTE Tanító - és Óvóképző Kar adjunktusa (zene, népzene és kommunikáció)

2008-2011 Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar - népzene, világzene, zenei kommunikáció, BTK - rádiós és televíziós műfaji és stílusgyakorlatok

2009- 2011 Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete, Kecskemét - folk music

2011- Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneismeret szak - népzene, népzenei repertoár ismeret

2011- 2015 Magyar Rádió ZRT népzenei és világzenei programszerkesztő, Duna Médiaszolgáltató Zrt. szerkesztő (népzene, világzene)

2015- MMA MMKI kutató

SZERVEZETI TAGSÁGOK:

Duna Televízióért Alapítvány (alapító tag)

Magyar Néprajzi Társaság

Nemzetközi Kodály Társaság

Egyházzenei Társaság

MMA köztestületi tagja 2015

KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége)

(választmányi, művészeti, népzenei bizottság)

Magyar Zenetudományi és Zenekirtikai Társaság

Európai Folklór Intézet

FilmJUS

Keresztény Újságírók Szövetsége

Magyar Kodály Társaság

EBU Euroradio Folk Section tagja

EGYÉB VÉGZETTSÉGEK:

Bevezetés a népzenetudományba. MTA tanfolyam néptánc oktató Felsőfokú táncház vezető Jógaoktató Katolikus kántor Hangszertudás: zongora, hegedű

KÜLFÖLDI SZAKMAI UTAK AZ UTÓBBI IDŐBEN: Külfödi meghívásos szakmai utak, előadások, koncertek: Németország, Finnország, Belgium, Franciaország 2008, 2009, 2010 (két ízben) USA 2011 Fülöp szigetek, USA 2012 Spanyolország, Görögország, USA 2013 Szlovákia, Bulgária, Wales, Norvégia, USA (két ízben) 2014 Franciaország, Svédország, Spanyolország 2015 Szlovákia, USA 2017 Kína

Helyesbítendő

A laptörténet szerint ezt Fehér Anikó írta önmagáról. Ez a Wikipédia szabályai szerint megengedhetetlen. A szócikket - helytálló - külső forrás (sőt, források) alapján szabad csak megírni. Ez nem az első közkés helye. Kérjük ezeket a külső (független) forrásokat megjelölni, s akkor valódi szócikk lehet belőle. - Feltételezve, hogy a közismertség kritériumainak is megfelel. Kérjük a szerzőt, adja meg ezeket a forrásokat. MZ/X vita 2017. május 22., 21:28 (CEST)

Kérdések tegnapról  


Tyúk orvosság[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
tojo tyuknak lehete az orvossagot adni es menyi idejig nem tudom hasznalni a tojast köszi a valaszt
--46.195.42.94 (vita) 2017. május 23., 12:05 (CEST)
Sajnos nem vagyunk állatorvosok. A gyógyszer leírásában megtalálod, vagy az állatorvos megmondja, hogy meddig nem használható a tojás. 87.242.14.215 (vita) 2017. május 23., 18:55 (CEST)
Antibiotikumok

Az E-számok#E701–E703 között az antibiotikumokat nem tanácsolják állattenyésztési célokra használni (például tyúkok esetén). Más egyéb példát én sem tudok. MZ/X vita 2017. május 23., 21:36 (CEST)

A mai kérdések


hány Mercedest gyártanak egy nap alatt[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hány Mercedest gyártanak egy nap alatt?
A hozzászólás szerzője 92.249.166.47 (vitalap •  szerk) 2017. május 24., 06:56‎ (CEST)
@92.249.166.47: Nem biztos, hogy könnyű pontos választ adni erre, mert nyilván globális adatra van szükség, ami egy csomó telephely összesített adata, ráadásul az ilyen számok meglehetősen hullámzóak tudnak lenni, egyrészről a piac igényeinek lekövetése, másrészről egyéb befolyásoló tényezők (modell ki-, vagy felfuttatás) miatt. Vannak olyan bonyolító tényezők, mint például a kooprodukciós gyártás, amikor egy adott brand termékeinek gyártását kiszervezik, kérdés, hogy a brand termelési adataiba, vagy az effektív gyártó, összeszerelő adataiba számítható -e bele. Eklatáns példaként a Valmet Automotive és a Magna Steyr is gyárt, gyártott a Mercedes-Benz-nek, vagy korábban a Karmann is. Ugyanilyen bonyodalom a kooprodukciós gyártás: a Mercedes-nek egy időben nem volt piacképes kisáruszállító platformja, de viszont volt szabad gyártói kapacitása, ezért a Volkswagen AG-val közreműködésben azonos felépítménnyel, de eltérő márkajegyekkel a Volkswagen AG által tervezett LT3 kisteherautót a Mercedes gyárában gyártották Volkswagen Crafter, illetve Mercedes Sprinter néven – és, hogy ne legyen ennyire egyszerűen áttekinthető MAN TGE márkanéven is készült kisebb darabszámban. Itt is kérdés, hogy a Volkswagen, illetve MAN márkanévvel készült gépkocsik, amik amúgy Volkswagen tervezésűek és alapúak, de a Mercedesnél készültek melyik statisztikába illenek bele. De azért, hogy némi konkrétum is idekerüljön: 2016-ban 2 197 956 egységet gyártott, ami átlagosan 200 munkanappal (ez sem egyszerű, mert melyik gyártóhely otthonául szolgáló ország TB naptárát nézzük) 10 990 napi legyártott egység. Tehát durván napi 11 000 autóval számolhatunk. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. május 24., 07:55 (CEST)