Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-09-10

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hányan utazhatnak egy buszon?[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--176.63.31.184 (vita) 2017. szeptember 10., 11:31 (CEST)

Az attól függ, hogy milyen busz. Gondolom, minden busznak van törzskönyve, mint a személyautóknak, és abban benne van ez a szám. Wikizoli vita 2017. szeptember 10., 13:02 (CEST)

Távolsági buszon, ahol minden utasnak le kell ülnie, többnyire a vezetőn kívül 40 vagy 50 fő, de az 50 fős busz sokkal kényelmetlenebb, mert kevesebb a hely a lábadnak. Vannak rövidebb buszok is 8 vagy több utassal, ha csak kevesebbet kell vinni, de az utazásszervezők általában igyekeznek nagyobb buszokat használni, mert az olcsóbb nekik. Kivétel az emeletes busz, ami gyakran 63 főt visz el, de ezen kevesebb a hely a csomagoknak. Budapesten a BKV buszain állva is utazhatnak az utasok, és csúcsforgalomban meglehetősen sok utas fel szokott zsúfolódni a buszra, még ha ez elég kényelmetlen is nekik. Ilyenkor a nagy csuklós buszokon (négy ajtóval) akár 75 utas is fölszáll. A villamosokra, mivel még hosszabbak, ennél is több fér. – b_jonas 2017. szeptember 10., 13:50 (CEST)
Nem tudom, hogy minden buszon így van-e (gyanítom, hogy igen, így van, előírás lehet erről), de a szállítható személyek száma minden buszon (a tömegközlekedésben szoktam látni - gondolom, a villamosokon is) fel van tüntetve, mindenki által láthatóan. Formája: táblácska, helye: a vezetőfülke közelében, kb. fejmagasságban. Megmondja, hány utasnak van ülőhelye, hányan utazhatnak állva és az újabbakon azt is, hány kerékpárt, babakocsit, rokkantkocsit vehet fel (ha van erre hely biztosítva)... - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. szeptember 10., 15:35 (CEST)
Igen, a BKV buszokon fel van tüntetve. Máshol nem kell, mert nyilvánvaló, hogy annyian utazhatnak, ahány ülés van. De azt, hogy ne legyen több álló személy a buszon, mint amennyi ki van írva, a városi közlekedésben nem próbálják azonnal betartatni. Ha a buszvezető vagy bárki más nem engedné az utasokat fölszállni az előírt létszám fölött, az utasok hamar meglincselnék.
Ha rendszeresen előfordul, hogy nyilvánvalóan túl kevés a buszok kapacitása, remekül lehet vele több pézt kérni az államtól tömegközlekedésre. Volt egy-két év, amikor a 6-os villamos minden reggel úgy tele volt, hogy sokszor csak a harmadikra tudtam fölszállni, amikor az egyetemre mentem. Akkor gyorsan behozták a hernyó villamosokat a vonalra.
A turista buszokon viszont, úgy hallom, eléggé figyelnek rá a rendőrök, hogy mindenki ülni tudjon. Amikor busszal utazunk síelni, a buszvezető mindig figyelmeztet mindenkit, hogy mindenki ülve utazzon, és a folyosót ne torlaszoljuk el, mert a rendőrség nagy összegű pénzbüntetést szokott kiszabni.
b_jonas 2017. szeptember 10., 20:18 (CEST)
válasz

5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szerint alaposan dokumentálni kell minden egyes jármű üzembehelyezésekor a megfelelő férőhelyeket. Amikor valaki megkapja a személyszállításhoz az engedélyt, az tartalmazza a szállítható utasok számát járművenként. Az utastérben a férőhelyek számának feltüntetéséről nem találtam előírást, viszont praktikus okokból ki szokták tenni, elsősorban távolsági járatokon, hogy erre hivatkozva a sofőr megtagadhassa a túl sok utas felvételét.– Rodrigó 2017. szeptember 11., 10:54 (CEST)