Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-01-06

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

a medve mikor kacsa[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--193.68.43.159 (vita) 2015. január 6., 13:49 (CET)[válasz]
válasz
Kedves kérdező! Köszönjük a kérdést! Vajon ki érti?!
Elmondhattad volna, hogy miről van szó! Kutakodtam az interneten, érdemes volt Hogy a többi olvasó is értse, elmondom, mit találtam.
Ez egy iskolai feladat, amely pontosan arra való, hogy kiderüljön, hogyan tudsz megérteni egy mondatot!
Az ilyen képesség elsajátítását segíti ez a feladat. Ugyanis a lexikonhasználatot gyakoroltatja azáltal, hogy meg kell keresni a medve és a kacsa szót a Magyar értelmező kéziszótárban, az ott felsorolt jelentéseket összepárosítani, és megtartani azokat, amelyek értelmesek! (Forrás: http://www.szeplakierzsebet.hu/downloads/tet_aprilis.pdf)
A kérdés címe egy Deák Ferenchez, a haza bölcséhez fűződő anekdota címe (e dokumentum 7. oldalán olvasható el). Az iskolai feladat éppen arról kérdez, mit jelent ez a cím! Ehhez el kell olvasni az anekdotát...
Lexikális segítség a feladat megoldásához a Magyar értelmező kéziszótár alapján (2. kiadás, Akadémiai Kiadó, Budapest 1975 ISBN 963 050731 5, 634. és 896-897. oldal):
kacsa 1. A lúdnál kisebb, rövid nyakú lúdféle. 2. Vadkacsa. 3. A kacsa húsa <étel>. 4. Fekvő betegek számára szolgáló vizelettartó edény. 5. Valótlan újsághír.
medve 1. Nagy termetű, sűrű bundájú ragadozó. 2. (Vén) tengerész. 3. Gépkalapács üllője./Pöröly, bunkó <kalapácsféle>. 4. A kohászati olvasztókemence alján maradt szilárd olvadék.
vitorlavita 2015. január 6., 15:33 (CET)[válasz]
Megjegyzés

Észrevételem van a kacsa 1./5. változathoz. Ha a címben szereplő feladvány arra vonatkozik, hogy valamit tévesen néztek, vagy mondtak medvének, akkor a „kacsa” szó állítmányi szerpeben funkcionál (szófaji átcsapás).

Például: „Ez a lábbeli cipő” – a cipő itt is állítmány. MZ/X vita 2015. január 7., 15:41 (CET)[válasz]

Miért van az, hogy egyes kémiai kísérleteket végző szemüveges embereknek is kell viselni védőszemüveget, mikor a szemüvegük alapvetően megvédi a szemüket?[szerkesztés]

Már tanulok kémiát. Azt tudom, hogy normálisan látó embereknek egyes kísérletek során kell védőszemüveget hordani, de akkor miért kell a szemüvegeseknek is hordani?

Bošnjak Ilija 2015. január 6., 17:53

Mert azok speciális védőszemüvegek, amelyek nem érzékenyek a savakra, lúgokra és egyéb olyan hatásokra, amelyek a valódi dioptriás szemüveget károsítanák, ezáltal veszélyeztetnék a szemet. nyiffi üzenj! 2015. január 6., 17:56 (CET)[válasz]
Kedves Nyiffi, védőszemüveget nem azért hordok, mert a szemüvegemet féltem, hanem azért, mert a szememet féltem. A szemüvegem jobb minőségű üvegből készült, mint az iskolai kémiai kísérlekhez használt üveg edények nagy része. Előfordulhat, hogy a savak és lúgok károsítják a szemüveget, de csak olyan veszélyes esetben, amikor sokkal inkább az lesz a bajod, hogy a szemedet károsítja ugyanaz az anyag.
A legtöbb közönséges szemüveg nem teljesen zárt, így a keret széle mellett továbbra is be tudnak jutni a tárgyak. Bizonyos tevékenységeknél, például acél vágása körfűrésszel (flexszel), fennáll az a veszély, hogy egy gyorsan repülő szilánk a szemedbe pattan, és komoly sérülést okoz. Hasonló igaz a kémiai kísérletekre. Ilyenkor olyan szemüveget kell viselni, ami körben mindenhol érintkezik az arcbőrőddel, tehát teljesen zárt. A munkához használt olcsó védőszemüvegeken kívül ilyenek még az úszószemüvegek, a búvárszemüvegek, valamint a síeléshez és más sportokhoz használt drágább szemüvegek egy része.
89.132.197.38 (vita) 2015. január 7., 11:23 (CET)[válasz]

Miért van az, hogy a legtöbb férfi inkább a világos hajú nőket veszik el feleségül, mint a sötétebbeket?[szerkesztés]

Bošnjak Ilija 2015. január 6., 17:54

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kérdésedben egyben állítást fogalmazol meg. Nem tudok olyan felmérésről, amelyik ezt a kérdéskört vizsgálta volna. Nem tudom igazolni az állításodat. Cáfolni sem.
Te milyen következtetés alapján jutsz ilyen megállapításra? Személyes benyomások szerint? Az én személyes benyomásom az, hogy minden kedvelt nőismerősöm sötét hajú. (Igaz, nőtlen is vagyok.)
vitorlavita 2015. január 6., 22:25 (CET)[válasz]

Nos, a kérdésben rögzített állítás nem igaz. Gyakorlatilag minden sötét hajú nőnek van férje. Inkább azt lehet állítani, hogy a szőkék jobban tetszenek a férfiaknak általában. Ennek az oka a kuriozitás. A világos szőrzetet egy módosult gén okozza, ami viszonylag későn jelent meg az emberiség történetében és nem is terjedt el világszerte. A szőkéket leginkább ott kedvelik, ahol kevés van belőlük. Például az olaszoknál. De Etiópiában igazi egzotikum, míg Svédországban nem kunszt. Ez az egyik válasz.

A másik válasz a fekete-fehér filmekben keresendő. Akkor kitalálták, hogy a szőke nők jobban néznek ki a képen, ami igaz is, mert a hajuk nem veszett el a háttérben, hangsúlyos lett. Ekkor keletkezett a szőke sztárok kultusza, igen ritka volt és nagyon tehetségesnek kellett lenni a sötét hajú színésznőknek. Ekkor kezdődött a hidrogén korszak is. – LApankuš 2015. január 6., 23:29 (CET)[válasz]

Részben válasz

A helyzet éppen fordított. Az Afrikából Európába átköltözött férfiak (valamilyen okból) kedvelni kezdték a szőke nőket. Ennek következtében gentikai előnybe kerültek a többiekkel szemben, s így lehetőségük volt tulajdonságaikat tovább örökíteni. Ez több, mint harmincezer éves folyamat. A keletről érkezett magyarság java része barna hajú. Az ő genetikai vándorlásuk hosszadalmasabb volt, mint a germán és szláv népeké. MZ/X vita 2015. január 7., 15:34 (CET)[válasz]

mi a fórum szó[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Ennek a szövegnek a helyére írd a témád címét néhány szóbanmi a forum szo ==
Azt szeretném megtudni, hogy mi a forum szo
--86.126.222.151 (vita) 2015. január 6., 18:52 (CET)[válasz]
válasz
A fórum szó: főnév.
A fórum szó: latin eredetű. Eredeti írásmódja: forum.
A fórum szó jelentései:
1. vásártér, piactér, szabad tér (az ókori római városokban itt tartották a gyűléseket)
2. közélet, nyilvánosság
3. hatóság, hivatalos hely
4. bíróság
vitorlavita 2015. január 6., 22:12 (CET)[válasz]