Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-11-06

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

az utószó jogsértő?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ha Federico De Robertoról szeretnék magyar leírást készíteni, és ehhez az egyik könyvéhez tartozó utószót írnám be, akkor az jogsértőnek számítana-e?
--Ritatarjanyi vita 2014. november 6., 09:16 (CET)[válasz]
válasz

Igen, ha nem Te vagy az utószó szerzője. --Wikizoli vita 2014. november 6., 09:26 (CET)[válasz]

Eltűnt szócikk[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Megírtam Federico De Robertoról a leírást itt https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Federico_De_Roberto&action=submit , rámentem az előnézet megtekintésére, és az egész eltűnt, visszamentem a szerkesztésre, és ott se volt semmi. Most ez miért van? Kezdhetem elölről a megírását?
--Ritatarjanyi vita 2014. november 6., 10:05 (CET)[válasz]


Úgy tűnik igen. Szerkeszd meg egy szövegszerkesztőben és copy-paste... Robogos vita 2014. november 6., 10:09 (CET)[válasz]

Két tanulságot érdemes levonni:
  • Nem célszerű ilyen nagylélegzetű szócikket közvetlenül az ún. „fő névtér”-ben megírni. Robogos tanácsa mindenképpen követendő, legalább az első fogalmazásváltozat befejezéséig. Így a munkád java része nem veszhet el a böngészőprogramnak „köszönhetően” (az internetkapcsolat bizonytalankodása miatt).
  • Akár saját szövegszerkesztő programot használsz, akár a Wikipédiáét, mindenképpen célszerű többször megszakítani a folyamatos munkát egy időszakos fájl(lap)-mentéssel, s csak azután folytatni a szerkesztést! (Ez egy ökölszabály!) Így egy esetleg bekövetkező malőr után nem kell elölről kezdeni mindent!
vitorlavita 2014. november 6., 14:09 (CET)[válasz]

Kérés szócikkírás ügyében[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy azt meg lehet csinálni, hogy egy tapasztaltabb wikiszerkesztőnek elküldöm ezt az utószót Federico De Robertoról, és ő megírja helyettem? Csak azt szerettem volna, ha van az íróról egy magyar leírás is, de most csinálnék először ilyet, és látszik, hogy béna vagyok. Szóval elvállalná ezt valaki? csak egy e-mail címet kell megadnia nekem, elküldöm neki, és az alapján meg tudja írni.
--Ritatarjanyi vita 2014. november 6., 10:13 (CET)[válasz]

Ha megvan a szöveg és nem másolat valahonnan és van hozzá forrás, akkor én szívesen megformázom neked wiki-cikké. --Hollófernyiges vita 2014. november 6., 10:39 (CET)[válasz]

Gázkeverék, leggyakoribb oldószer[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy melyik az a gázkeverék ,ami megegyezik a leggyakoribb oldőszerrel

?

--78.92.81.32 (vita) 2014. november 6., 14:43 (CET)[válasz]
válasz
Azt hiszem, hogy ez házifeladat lehet kémiából.
Az ígért kis segítség: a leggyakoribb oldószer a víz.
A kérdés kicsit meredek, mert a víz homogén anyag és folyadék, nem pedig gáz, s nem keverék, legalább kétféle összetevővel, vagyis nem teljesen egyezhetnek. De értem, mire gondol a kérdező. A kulcsot a válaszhoz a keverék szó adja...
vitorlavita 2014. november 6., 19:42 (CET)[válasz]
Tisztázzuk
  1. Az oldószerek általában egyedi kémiai anyagok és nem keverékek.
  2. Az oldószerek általában folyadékok. (Az ásványok és az ötvözetek megszilárdult oldatok.)

A különbségtételben segít, ha megkérdezed, hogy „korlátozottan oldódik-e?”.A gázelegyek (és a bennük eloszlatott anyagok) korlátlanul elegyednek egymásban. Például a levegő elegy, és elegyíthető benne mondjuk a kénhidrogén. De ez nem oldat; a fentiek miatt. MZ/X vita 2014. november 9., 17:39 (CET)[válasz]