Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-01-21

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

kölcsönhatás[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy két test közötti, kialakulófélben lévő, közeledő, egyre erősebb kölcsönhatást, azzal a mozgási energiával (és hozadékával) melyet maga a kölcsönhatás hozott létre, meg lehet-e szüntetni? Sejtem a konkrét választ, de ez nem elég ahhoz, hogy továbblépjek. Ahhoz tudnom kell. A konkrét választ előre is köszönöm!
--ja6ni vita 2014. január 21., 11:02 (CET)[válasz]
válasz
Két test között akkor nincs kölcsönhatás, ha egymástól végtelen távolságban vannak. Lásd: tömegvonzási törvény (Newton), Coulomb-törvény, nukleonok kölcsönhatása stb.
Külső beavatkozás nélkül a kölcsönhatások le sem árnyékolhatók.
A kölcsönhatásban lévő testek mozgási energiája hogyan kerül képbe?
vitorlavita 2014. január 21., 13:42 (CET)[válasz]
válasz2
A tömegvonzásra jelenleg semmilyen hatást nem tudunk gyakorolni, létrehozni sem tudjuk. Az elektromágneses tér eltéritésére és árnyékolására is vannak elég nagy hatásfokú módszerek. A másik két kölcsönhatásról pedig már semmit nem mernék tippelni, mert a kutatások folyamatosan hoznak zavarba ejtő újdonságokat. De a hatástávolságuk olyan kicsi, hogy külső elem bevonása a helyzet megváltoztatására csak atomikus és szubatomikus méretben történhet. Éppenséggel egy fluoreszkáló anyag "feltöltése" fénnyel, meg a maghasadás ilyen beavatkozás, de nem hiszem, hogy ilyesmire gondolsz. A mostanában megünnepelt új modell a tömegre szintén továbbgondolható lesz még, esetleg a tömegvonzásra való hatást hozhatja el egyszer, akár.
Ha iskolai feladatról lenne szó, akkor azt mondanám, hogy a kölcsönhatás által létrehozott mozgási energia – mágnes vonzza a vasgolyót, ez is ide tartozik – már eleve nem lehetséges anélkül, hogy az energia elvonodjon valahonnan. Éppígy nem lehet az energiát eltüntetni (ez a "megszüntetés"?), csak elvezetni máshová, ahol tovább létezik. Nem iskolás szinten már ott áll első számú figyelmeztetésként a nagyjából elfogadott feltételezés a "fekete energia" létezéséről. És a vákuum-energiával végzett kísérletezéseknek már csak az ötlete is azt jelzi, hogy ha a mi kontinuumunkban az energiát el nem is tüntethetjük, de egy másik kontinuumba átirányítva számunka az mégis eltűnhet, és onnan, a "semmiből" kinyerhető is lehet. De ennek igazolt gyakorlati sikeréről én még nem hallottam, bár ez nem jelent sokat. - Orion 8 vita 2014. január 21., 16:23 (CET)[válasz]
Konkrét válasz (3)
Külső energiaforrás bevonásával könnyedén lehetséges a fent leírt módszer megvalósítása. Például az elektromágnesek gyakorlati alkalmazásai ezen alapulnak. --Rodrigó 2014. január 22., 00:52 (CET)[válasz]
Az energiaforrás bevonásának tekintendő, hogy a leeső golyó (két test közötti, kialakulófélben lévő, közeledő, egyre erősebb kölcsönhatás) alá tolok egy asztalt? Vigyor Egyébként a mozgási energia megszüntetése nekem akkor sem stimmel.

Viszont azt csak most vettem észre, hogy a kérdés nem úgy szól, hogy azzal a mozgási energiával együtt, hanem annak a mozgási energiának és csak annak a felhasználásával. Ez már egy kicsit örökmozgószagú dolog, mivel az energia átalakítása és közvetítése ritkán sikerülhet veszteség nélkül, szubatomi szinten talán működik, ezt nem tudom. - Orion 8 vita 2014. január 22., 16:01 (CET)[válasz]

Szerbkeresztúr mai neve[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
== Torontál Vármegye Szerbkeresztur az 1890 es években,Mi a mai neve.? ==
--89.132.87.156 (vita) 2014. január 21., 11:05 (CET)[válasz]
válasz
szerbül Српски Крстур / Srpski Krstur - Lásd: Ókeresztúr (kattints!) - vitorlavita 2014. január 21., 13:06 (CET)[válasz]

Erdélyi Orbán-leszármazottak[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy erdey bol valo orban le szarmazot hany van
--79.117.80.159 (vita) 2014. január 21., 13:07 (CET)[válasz]
válasz
A kérdés megválaszolhatatlan, még akkor is, ha pontos népességnyilvántartás lenne - legalább ezer évre visszamenőleg - mind Romániában, mind a világon, így nálunk is! Ugyanis, már az is kérdés: kit tekintünk Orbán-leszármazottnak! Akinek a családfájában egyáltalán előfordul az Orbán családnév? A női ágon nem?! Miért?! És hányad íziglen? Miért nem a honfoglalástól? (Inkább a Kazár birodalomtól kellene...? Ez talán túlzás, mert az Orbán latin eredetű név...) Ezért reménytelen ügy! - vitorlavita 2014. január 21., 13:54 (CET)[válasz]

emelt díjas sms hangal[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--Kissmihalyne52 vita 2014. január 21., 23:31 (CET)[válasz]

Sajnos mi csak kérdésekre tudunk válaszolni. - Orion 8 vita 2014. január 21., 23:36 (CET)[válasz]