Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-02-13

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hüvelyk[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
Honann származik a hüvelyk elnevezés?

~

részválasz
A hüvelyk szónak sok jelentése van. Érthető a hüvelykujjra (ujj), illetve a Hüvelyk (mértékegység). Véleményem szerint egy ősi szó, akár az "ujj".

Egy nyelvész fórumon lévő találgatás szerint a hüvely szóból eredeztethető:

Akár közvetlenül azzal feszítették az ideget, akár nem, a pusztai íjászok hüvelykujján volt tehát egy ’gyűrű’, mondhatni egy hüvely. Volt tehát motivációja a hüvelyk hüvelyről való elnevezésének. ... Bennem az a kézenfekvő magyarázat merült föl erre a kérdésre, hogy a hüvely szó elsődlegesen sokkal inkább a növénytermesztéssel foglalkozó népcsoportoktól eredeztethetően kapcsolódik a "hüvelyk" szóhoz, ugyanis a borsó, bab és egyéb hüvelyesek fejtésekor a hüvelyt a mutató ujjra támasztották, sőt a mai napig arra támasztják és a hüvelyk ujjal megnyomva bontják ki. Azaz: ezzel az ujjal "hüvelyezik" a termést. Innen eredhet az erre a célra használ ujj elnevezése is. Hüvelyező - azaz "hüvelyk" ujj. forrás--Rodrigó 2013. február 13., 16:40 (CET)[válasz]

Nekem pedig mindig a finn hyvä (ejtsd: hüve) jut eszembe, ami azt jelenti, hogy jó. Vannak olyan nyelvtani alakjai is, hogy hyvällä, hyvältä, hyvälle, de ha a hüveklynek egyáltalán van köze ezekhez, akkor is inkább egy közös eredet valószínű. A hüvelyező ujjról való eredeztetés hihető. - Orion 8 vita 2013. február 13., 20:54 (CET)[válasz]

Hová lett Hornyák Peti?[szerkesztés]

Sajnos nem érezzük illetékesnek magunkat ebben a kérdésben, a Wikipédia Tudakozója csak enciklopédiába, lexikonba való témákkal foglalkozik.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!
Azt szeretném megtudni, hogy
== Hova lett Hornyák Peti ????????? ==
--82.141.191.246 (vita) 2013. február 13., 20:02 (CET)[válasz]

A képviselőházi társalgók színei[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
mit fejeznek ki a képviselőházi társalgók domináns szinei?
--Netmate vita 2013. február 13., 20:02 (CET)[válasz]

Dunkerque és Boulonge-sur-Mer között van-e vasúti közlekedés[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Dunkerque es bulon de szürmer között van-e vasuti közlekedes ==
Azt szeretném megtudni, hogy
Dunkerque es Bulon de sur mer között van-e vasuti közlekedes?
--145.236.210.206 (vita) 2013. február 13., 20:50 (CET)[válasz]

A francia vasúttársaság honlapja szerint van. Közvetlen járat nincs, egy (Lille vagy Calais) vagy két átszállással (köztes megálló: Hazebrouck vagy Les Fontinettes) lehet eljutni Dunkerque-ből Boulogne-sur-Mer-be. A menetidő többnyire 2:10 körüli, de opciófüggő; van gyorsabb és lassabb változat is. --Mathae Fórum 2013. február 13., 21:11 (CET)[válasz]