Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-01-16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Abraham hite[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől: Mi a kérdés? Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra kattintasz. Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!
Azt szeretném megtudni, hogy
--92.82.84.107 (vita) 2013. január 16., 08:40 (CET)[válasz]
válasz
Ne haragudj, de ez nem egy keresőprogram. Kérlek fogalmazd meg pontosan, hogy mi a kérdésed, mire vagy kíváncsi. Ennek hiányában sajnos nem tudunk segíteni.
Pl. kicsoda Abraham? A hite = vallása?
Csak nem Ábrahámra, az egyik bibliai ősapánkra gondolsz? Ő az Ószövetség egyik legfontosabb alakja, a Teremtés könyvében olvasható a története. Olvasd el Ábrahám_(Terah_fia) című szócikkünket!
vitorlavita 2013. január 16., 09:50 (CET)[válasz]
Ábrahámnak nem volt vallása. Ilyen kérdést csak akkor lehet feltenni, amikor több vallás is létezik egyidejűleg (hozzávehetnénk az ateizmust is - de ez csak a modern korokban feltehető kérdés). Ábrahám számára értelmezhetetlen a kérdés: milyen vallású. A bibliai időkben - a mi hagyományaink szerint - nem volt más isten, csak Jahve. Isten (nagy kezdőbetűvel, vagyis keresztény fordításokban: az Úr) az az egyetlen, akivel ő szövetséget köthet - más isten nincs. Ábrahámnak ilyen értelemben nem volt választása, vagyis nem lehetett vallása, döntése valamely isten-fogalom mellett.
vitorlavita 2013. január 16., 11:32 (CET)[válasz]

Történelmileg nagyon is értelmezhető Ábrahám vallása. Az ő idejében (i. e. 2. évezred) és környezetében (először Nyugat-Mezopotámia, majd a Közel-Kelet egészen Egyiptomig) természetesen léteztek más vallások. Illetve nem mások. Történetileg éppen hogy az a természetes következtetés adódik, hogy Ábrahám kezdetben a mezopotámiai vallás(ok) valamelyik változatát követte (lásd Terach "bűnét"), majd vándorlásai során összeszedett egy kánaánita istent, akit kizárólagosnak ismert el saját magára nézve. Az Ószövetség temérdek helyen beszél arról, hogy más népeknek más isteneik vannak (pl. Kemosz), akiknek hatalmuk van más népek felett, de nincs hatalmuk Ábrahám leszármazottai felett. Jahwe (és persze Elóhim!) egy-egy korábban már létező kánaánita isten volt, akiket Ábrahám utódai kiválasztottak maguknak. Törzsi istenné váltak egy személyben, a zsidók saját törzsi istenévé, akinek csak a babiloni fogság után tulajdonítottak univerzális hatalmat. Tudniillik Babilonban egy törzsi isten nem nyújthatott volna segítséget nekik, vagyis ki kellett terjeszteni Jahwe hatáskörét ahhoz, hogy a babiloni akciót magyarázni lehessen. – LApankuš 2013. január 16., 11:42 (CET)[válasz]

Nobel díjasok[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

T szerkesztők}
Azt szeretném megtudni, hogy a Nobel-díjasok milyen országból származnak, illetve ( bár ez szokatlan kérdés )milyen vallási csoporthoz tartoznak. Vizsgamunkámhoz kellenének ezek az adatok. Köszönettel Szalay Livia
--94.21.47.69 (vita) 2013. január 16., 09:51 (CET)[válasz]
Nobel-díjasok eloszlása országok szerint.
válasz
A Nobel-díjasokról van egy táblázatos felsorolásunk: Nobel-díjasok_listája (klikk!).
Az egyes nevekre kattintva eljutsz a róluk szóló szócikkeinkbe, ahol megtudhatod nemzetiségüket is. (Akiknek a neve piros, azokról (még) nincs szócikkünk - e cikkek helyett a Google segíthet:
(az xxxxx az egyes neveket helyettesíti...)
A vallásukra vonatkozó kérdésre - talán ritka esetektől eltekintve - nem kapsz választ: ezt a személyes adatot nem (sem) tartjuk nyilván! (A sztereotípiáknak pedig ne dőlj be: az indiai nem biztos, hogy buddhista, a zsidó sem biztos, hogy izraelita, az amerikai sem protestáns, a japán sem feltétlenül sintó hívő stb.!)
vitorlavita 2013. január 16., 10:15 (CET)[válasz]
válasz2
Eddig 23 országból választottak Nobel díjast, országonkénti lista a nevekről (angolul): http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Nobel_laureates_by_country --192.8.46.141 (vita) 2013. január 16., 10:57 (CET)[válasz]

Találtam egy könyvet, ami összeszedte őket, itt. Csak 2000-ig számolta össze, de az azutániakról csak könnyebb egyenként kideríteni, mintha az összesről kellene… Alensha 2013. január 16., 11:28 (CET)[válasz]