Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-01-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szólás-mondás[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy honnan ered az a mondás, hogy "nyolc napig érvényes a gratuláció"
--86.59.160.84 (vita) 2013. január 19., 15:26 (CET)[válasz]
vélemény
Tény, hogy erre a kérdésre nem találok választ az e téren nagyon tudós O. Nagy Gábornak sem a Mi fán terem?, sem a Magyar szólások és közmondások című könyvében.
Az internet ad némi segítséget:
Google Keresés(nyolc napig érvényes a gratuláció) találati lista
Ebből a listából - szerintem - csak egy web-oldal (nálam a 6. találat) jöhet szóba:
Honnan jön ez a '8 napig érvényes egy ünnep'?
Ebben a két utolsó válasz a figyelemre méltó! Olvasd el! Ha tetszik, akkor ennyit tudtam segíteni! Én az utolsó választ hihetőnek tartom: a katolikus liturgia mély nyomokat hagyott az európai, meg a magyar kultúrában is!
vitorlavita 2013. január 19., 15:57 (CET)[válasz]

A görögök ismert szólása volt a „panta októ”, a „minden a nyolc”. A fiúgyerekeket a zsidó vallás szerint nyolcadnapon metélik körül a születés után, és ekkor történik a névadás is. A Lukács evangéliumban olvashatunk Jézus körülmetéléséről, ennek napja, a születését követő nyolcadik nap, egy keresztény ünnep, a circumcisio. A zsidó pészáh ünnepe nyolc napon át tart, legalábbis Izraelen kívül. Az octava, vagy nyolcad az ősegyházban karácsony, húsvét és pünkösd, később más ünnepeknek is az ünnepnapot követő egy hétig való ünneplése.