Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-04-14

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A "kuka" szó eredete[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Üdv!

Nemrégiben egy történelem órán - éppen a Kiegyezés a tananyag - a K.u.K. (Kaiserliche und Königliche) rövidítés kapcsán a tanár mesélte, hogy a kuka szavunk onnan ered, hogy a magyarországi szemétügyeket a "Kaiserliche und Königliche Abfall" (vagyis Császári és Királyi Hulladék) vállalat intézte, amelynek rövidítését a szemetesekre is kiírták: K.U.K.A.

Megpróbáltam utánakeresni az interneten, de nem találtam ilyen történetet, azonban a Google talán második találata ez az oldal volt. Itt azt írják, hogy a modern szemétszállítási rendszert egy bizonyos "Keller und Knappich Augsburg" német gyár fejlesztette ki és gyártotta, innen a 'kuka' rövidítés.

A kérdésem tehát: melyik sztori igaz, ha egyáltalán igaz bármelyik is? Köszönöm a választ: barricade breaker vita 2012. április 14., 16:40 (CEST)[válasz]

Nádasdy Ádám a A metonimikus szemétláda című cikkében (Magyar Narancs, 2003/09/18), továbbá Baróthy Zoltán a hir24.hu 2011. december 14-i számában a Keller und Knappich cég mellett teszi le a voksot. Ez a cég ma is létezik, honlapja: http://www.kuka-ag.de/de/company/history/. Mint a róluk szóló német Wikipédia-cikkből, a Markenmuseum lapról is kiderül, valamint magam is tanúsíthatom, a német nyelvterületen itt-ott máig is kukának nevezik a szemétszállító kocsikat, noha a KUKA AG. a szemétszállító kocsik gyártását már 1983-ban átadta a Faun nevű cégnek, és manapság inkább ipari robotok előállításával foglalkozik.
Az első szemétszállító kukákról 1928-ból lehet itt képeket látni és (németül) olvasni:
Amúgy pedig egy olyan cégnév, hogy Kaiserliche und Königliche Abfall, tehát „császári és királyi hulladék” nem hangzik a fülemben túl meggyőzően, alighanem csak egy tréfáról van szó.
--Karmela posta 2012. április 14., 22:59 (CEST)[válasz]

Csak most néztem vissza a kérdésemhez, most jutott eszembe. Köszönöm szépen a választ, legközelebbi órán felvilágosítom a töritanárt. ;) barricade breaker vita 2012. április 16., 22:22 (CEST)[válasz]

malomipari termékek kihelyezési szabályai az eladótérben, raktározási szabályai[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
mik lehetnek a raktározási szabályai a malomipari termékeknek?

és mik a kihelyezési szabályai az eladótérben?

--195.228.164.41 (vita) 2012. április 14., 16:48 (CEST)[válasz]

Uralkodók[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kik (voltak) a világ, vagy mondjuk inkább Európa legtovább regnáló uralkodói? Tudnátok írni nekem egy top 5-ös listát? :) Kíváncsi vagyok, II. Erzsébet és XIV. Lajos benne vannak-e :) – Madridista Estadio Santiago Bernabéu 2012. április 14., 18:37 (CEST)[válasz]

Az uralkodási idő szerint jóval nehezebb keresni, mint ha a leghosszabb életű uralkodókat kérdezted volna. XIV. Lajos a maga 72 évével szerintem benne van a top5-ben (talán épp az első). De mellette Ferenc József 68 évvel szintén jó időt fut. II. Erzsébet még „csak” 60 éve regnál, őt még Viktória is előzi 64 évvel. Aki még így hirtelen beugrik, Vilma holland királynő 58 évvel, de fél évszázad körül már sokan vannak. – LApankuš 2012. április 14., 20:32 (CEST)[válasz]

A legtovább hatalmon lévő uralkodók listája című magyar Wikipédia cikk II. Pepit, Jangszut, XIV. Lajost, II. Jánost, I. Ferenc Józsefet és II. Ramszeszt tette meg listavezetőnek 94, 78, 72, 71 és kb. 66 éves uralkodással.
Az angol Wikipédia szerint viszont ezek a dokumentálható rekordok:
--Karmela posta 2012. április 14., 21:14 (CEST)[válasz]

Hogy micsoda statisztikai cikkeink vannak... Eszembe se jutott ilyesmi. Persze Pepi, Jangszu és Ramszesz nem európai uralkodók voltak, de ebből a listából minden kiderül, ami érdekes. – LApankuš 2012. április 14., 21:17 (CEST)[válasz]