Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-10-27

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mit nyalnak le a macskák a szőrzetükről[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a macskák milyen vitamint nyalogatnak le a szőrükről mosakodás közben? Hol lehet utána nézni? Köszönöm!
--Fehérvitorla vita 2011. október 27., 09:53 (CEST)[válasz]

kérdés(?):

Ezt a kérdést nem értem! Egyáltalán: milyen vitamin lehet egy élőlény kültakaróján (hogy ilyen elvontan tegyem fel a kérdést)? A vitamin definíciója: a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen és oda kívülről bejutó vagy bejuttatott szerves anyag (a vita és az amin szavak összevonásából). Ha csak íilyen egyszerű lenne a vitaminhoz jutás, hogy testünkre tapad, miközben pl. helyet változtatunk, akkor mi is - a kérdésben megfogalmazott -macskamód szerint tehetnénk szert a vitaminjainkra (vagy egy részére)...
vitorlavita 2011. október 27., 12:36 (CEST)[válasz]

válasz: Elméletileg nem lenne elképzelhetetlen dolog, hogy a macska valami vitamint vagy más, számára hasznos anyagot választ ki a szőrzetén. Sosem hallottam ilyenről, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a dolog tévedés. Szerintem kezdetnek mepróbálhatod a http://macska.lap.hu/ linkjeit, honlapok, tenyésztők érhetők el innen. - Orion 8 vita 2011. október 27., 17:20 (CEST)[válasz]

válasz Itt találtam hozzá leírást. http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=imrmol&pid=14163 Ez egy versenyen lett feladva. Lehet, hogy beugratós, ha meg lesz a helyes válasz (az eredeti kérdést feltevők részéről) megírom itt, hogy mire is gondoltak. Addig is köszönöm a válaszokat! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Fehérvitorla (vitalap | szerkesztései) 2011. október 27., 18:46‎

tömegközlekedés[szerkesztés]

Tisztelt Cím!

Azt szeretném megtudni, hogy Káposztásmegyer II, a Homoktövis iskolától hogyan jutok el Dunakeszire a Fóti út 43-ba helyi járattal(busz)

Előre is köszi Mary

--Mary969 vita 2011. október 27., 14:10 (CEST)[válasz]

válasz:

Szia! Eltévesztetted! Ez a Wikipédia tudakozója. Nem menetrend. Üdv. Tambo vita 2011. október 27., 14:31 (CEST)[válasz]
Így van!
Viszont Budapesten és a környező településeken járnak a BKV járművei - ezért kitűnő segítség a BKV honlapján lévő Utazástervező!
Eleinte kicsit macerás a használata, de ha belejössz, akkor remek segítség! Íme, a te kérdésedre a válasz: Útiterv - térkép is, útvonal-terv is...
Ahogy látom, nem egy rövid kirándulás...
vitorlavita 2011. október 27., 15:03 (CEST)[válasz]

Apokrif iratok[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Tisztelt Wikipédia,

Azt szeretném megtudni, hogy pl. a Nag Hammádi-i leleteknél a Könyvtárban talált iratok tartalmába ( pl. Pál apostol levele, stb.) hogy lehet belenézni ???

Tamás - Titan123 vita 2011. október 27., 16:55 (CEST)[válasz]

Lásd a linkelt szócikket, különös tekintettel a legutolsó linkre. --Tgrvita 2011. október 27., 17:30 (CEST)[válasz]

Mit jelentenek[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
mit jelent a salamon ítélet? megbélyegzett ember? matuzsálami kor? égből hullott manna? sóbálvánnyá változik? mózes kosár? nem a történet kell hanem hogy mit jelent. köszönöm
--109.105.22.143 (vita) 2011. október 27., 17:58 (CEST)[válasz]

válasz:

  • salamoni ítélet: bölcs, furfangos és váratlan döntés
  • megbélyegzett ember: valamilyen állandó jelzővel ismert ember (általában pejoratív értelemben), akit e jelzője alapján ítélnek meg más emberek. Ide kell a történet: a rabszolgákra sütöttek bélyeget, amit nem lehet eltávolítani, tehát akit megbélyegeztek, az élete végéig rabszolgajellel élt, még ha fel is szabadították.
  • matuzsálemi kor: nagyon magas életkor
  • égből hullott manna: váratlan segítség
  • sóbálvánnyá változik: megdermed
  • mózeskosár: gyerekhordó alkalmatosság

LApankuš→ 2011. október 27., 18:52 (CEST)[válasz]

Irodalom, a hűlt helyét leli kifejezés eredete[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a
O.Nagy Gábor-Mi fán terem? című könyvében a hűlt helyét leli kifejezés eredetét szeretném meg tudni. Nézzek utána,de nem tudom hol.
Nagyon köszönöm.Marcsi
--84.1.201.50 (vita) 2011. október 27., 20:06 (CEST)[válasz]

válasz:

Nem fejezted ki magadat világosan, mi a kérésed! Az értelmezési lehetőségek szerinti válaszok:
  • Beírtam a Google keresőablakába: „O. Nagy Gábor Mi fán terem?”. A találati lista. Sajnos, a mű nincs meg az interneten (digitalizált formában).
  • Viszont a kapott lista szerint a keresett művet több helyen meg lehet szerezni, el lehet olvasni.
  • Ma is árulják, sokadik kiadásban, pl. a Libri könyvesbolt-hálózatban: a Talentum könyvkiadótól, idei kiadásban.
  • (Könyvtárak is tartják, mert népszerű könyv - vagyis kölcsönözhető is, helyben is olvasható.)
  • Beírtam a Google keresőablakába: „hűlt helyét leli”. A találati lista. Több találat is ismerteti a szólás magyarázatát. Böngészve ezeket, hamar meg lehet érteni, mit is jelent. De szerencsénk van, mert van egy lelkes fórumozó, aki - a saját könyvpéldányából - egy érdeklődő kérésére bemásolta a műből az általad keresett szólás O. Nagy-féle magyarázatának teljes szövegét! Tudásbázis - pemete beírásai (A beírásokat alulról kezdd olvasni, ugyanis az időrendjük fordított...)
vitorlavita 2011. október 28., 00:10 (CEST)[válasz]

oké,köszi,ezeket az oldalakat én is olvastam,de még mindig nem kaptam választ,mert én azt szeretem volna meg tudni,hűlt helyét leli kifejezés eredetét,nem pedig hol olvashatnánk róla,hát jó lenne ha tudná valaki E szólás eredetét meg tudná mondani,honnan ered a szó.Köszönöm.Marcsi – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.1.201.50 (vitalap | szerkesztései) 2011. október 28., 00:32‎

Szólásunkat a vadásznyelvből szokták származtatni. Mikor a vadász vagy a hajtó a vad kihűlt fekvőhelyére talál, tudja, hogy az üldözött vad már régen eltávozott onnan. Hogy hajdan a szavak eredeti értelmében csakugyan nyomon követett vaddal kapcsolatban használták ezt a kifejezést, azt jól mutatja ez a Mátra vidékén járatos változat: hideg nyomát tanáta, valamint az ellenkező értelmű, de ugynacsak nyomot emlegető, múlt század eleji variáns: meleg nyomban utolérte. Pemete 9. hozzászólása PallertiRabbit Hole 2011. október 28., 07:57 (CEST)[válasz]