Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-06-09

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hányan vannak a Csende nevűek[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Magyarországon,hány leánygyermeket anyakönyveztek Csende utónévvel?!
--79.122.60.74 (vita) 2011. június 9., 14:44 (CEST)[válasz]
válasz
Próbáld meg a Csende szócikkünk végén található forrásokat megnézni. Szerintem ott a válasz, ami téged érdekel. --Rodrigó 2011. június 11., 09:41 (CEST)[válasz]

Alumínium és szerves savak[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Régen alumínium edényben tárolták, szállították a tejet. Azt szeretném megtudni, hogy vajon az alumínium, vagy az alumínium-oxid oldódik-e tejsavban? És azokban a savakban, amit a méz tartalmaz?
Lenne még egy kérdésem. Oldódik-e a vas vagy a nikkel higanyban, vagy galliumban?
--Szalakóta vita 2011. június 9., 19:36 (CEST)[válasz]

A mézben bizonyára. Méhész lévén tudom, hogy alumínium edényekben nem szabad tárolni a mézet, sőt pergető sem lehet alumíniumból (meg a cinket is nagyon bevonnák, nem tudom miért). Sajnos a kémiai folyamatot nem tudom így hirtelen.

A sima fémek (nem vegyületek) nem nagyon szokták oldani egymást. Fémporok szoktak keveredni higannyal. Föld-lét vita 2011. június 9., 20:32 (CEST)[válasz]

A mézben sokféle szerves és aromás sav van, valamint szabad aminosavak, de legnagyobb mennyiségben a glükonsav található, ami alumíniummal alumínium‑glukonátot képez. Ezek szerint semmiképpen nem ajánlatos alumíniumban mézet tartani. Föld-lét vita 2011. június 9., 21:18 (CEST)[válasz]

Az Amalgám szócikkünk a fogászati és a fényképészeti amalgámokról ír részletesen, de a szócikk bevezető része nagyon általánosan fogalmaz - elképzelhető, hogy a higany képes összeoldódni-ötvöződni a vassal-nikkellel...
Ezt alátámasztani látszik a nikkelről szóló szócikkünk - van benne egy mondat: „Az amalgám is tartalmaz nikkelt, ötvöző anyagként.[1][2][3]” (a szócikkben hibásan működő 'források'-sablon miatt így adom meg az ottani linkeket).
Úgy látom, a vasat nem emlegetik az amalgámmal kapcsolatban - valószínűleg az ilyen higanyötvözetnek (ha van is ilyen) nincs gyakorlati jelentősége, ezért nem tárgyalják.
vitorlavita 2011. június 9., 23:43 (CEST)[válasz]