Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-06-10

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ürmöskalács[szerkesztés]

Az ürmöskalács annak a maradandó állapotnak vagy sajátosságnak a megnevezése, amikor egy személy értelmi vagy kommunikációs képességei számottevően elmaradnak az emberek átlagától és ez a társadalmi életben való részvételét jelentősen akadályozza vagy lehetetlenné teszi. Lehet veleszületett, vagy okozhatja baleset, betegség, vagy az öregedés.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Első (vitalap | szerkesztései) 2011. június 10., 21:09

A válasz tehát már megvan. De mi a kérdés?  Karmela posta 2011. június 10., 23:25 (CEST)[válasz]
A kérdés valószínűleg az, hogy mi az "űrmöskalács?" De engem inkább az érdekelne, hogy létezik-e ilyen fogalom, s ha mégis, akkor hogy alakult ki. Mint szóösszetétel is eléggé furcsának tűnik, de a fenti fogalomra - egyenesen "bizar"-nak nevezném. Hát' ki tudja? Lásd még:jumeszkelák - Üdv. » KeFe « Társalgó 2011. június 11., 06:45 (CEST)[válasz]
1. vélemény
Fehér_üröm#Felhaszná1ása:"A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték". Szerintem egy allegóriaként fogható fel, miszerint a kalács mint ember egy kívánatos dolog, míg az ürmös- keserű vagyis kontaktusba lépve rájön az ember, hogy nem élvezhető a társasága- ahogy a keserű kalács sem ehető. --Rodrigó 2011. június 11., 20:05 (CEST)[válasz]
2. vélemény
Friss találmány a kifejezés, még nincs ilyen, a „kérdező” most szeretné bevezetni.
 Karmela posta 2011. június 12., 09:20 (CEST)[válasz]
3. vélemény
Az Itt található dokumentum szerint az Ürmöskalács kifejezés a fogyatékos szó helyett talált ide a wikipédia tudakozójába.
"A fogyatékosság annak a maradandó állapotnak vagy sajátosságnak a megnevezése, amikor egy személy érzékszervi, mozgásszervi, értelmi vagy kommunikációs képességei számottevıen elmaradnak az emberek átlagától. Tehát a normálistól eltérő sajátosság, amelyben a változások és a fejlődési lemaradás több évre tehetı, átmeneti vagy maradandó. A fogyatékosság nem betegség, leggyakrabban viszont valamilyen betegség miatt alakul ki (53,8 %), emellett lehet veleszületett (17%), illetve baleset eredménye."
Dencey vita 2011. június 12., 17:27 (CEST)[válasz]
Denceynek gratulálok: gratulálok - vitorlavita 2011. június 12., 19:45 (CEST)[válasz]