Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-03-14

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szántai Lajos[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Szántai Lajosnak van-e professzori végzettsége
--80.99.43.234 (vita) 2011. március 14., 08:19 (CET)[válasz]

válasz:

A professzor (vagy magyarul: egyetemi - vagy főiskolai - tanár) nem végzettség, hanem (hivatali) beosztás - vagy talán így szebb: rang. Mégpedig a legmagasabb. Ennél magasabb rangja már csak annak van, aki tanszéket, egyetemi - főiskolai - kart, vagy egyetemet - főiskolát - vezet. A kar-vezető elnevezése: dékán, a legutóbbié pedig: rektor. Ezek mind-mind (munkahelyi) rangok, nem pedig végzettségek.
A végzettségek tanuláshoz, elvégzett munkához kötődnek - szakmai képzettség fokát jelentik. A szakmai jártasságot (általában) vizsgával kell igazolni. Ilyen vizsgabizonyítvány az iskolai bizonyítvány, a szakmunkás-oklevél, az érettségi bizonyítvány, az államvizsga-bizonyítvány, a doktori oklevél stb.
Rátérve Szántai Lajosra... Az interneten csak egyetlen ilyen nevű jelentős személyre találtam: Szántai Lajos (1930-2005). Vegyészmérnök volt. Jelentős magyar vonatkozású térképgyűjteménye volt. Róla ebben a nekrológban, a 10 oldalas dokumentum 6. oldalán olvashatsz részletesen. A nekrológot egy kartográfus írta, de ha Szántainak lett volna professzori rangja, azt biztosan nem hagyta volna említetlenül. A professzori titulus bizonyára Szántai tisztelőitől származik...
vitorlavita 2011. március 14., 12:17 (CET)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--91.82.31.21 (vita) 2011. március 14., 09:40 (CET)[válasz]

válasz:

ban <angol> [UK-kiejtés: bæn], [US-kiejtés: ˈbæn]:
(főnévként) átok, kiátkozás, kitiltás, megtiltás, rosszallás, tilalom stb.
(igeként) betilt, eltilt, hivatalosan eltilt, indexre tesz, kiközösít, kitilt, megtilt stb.
De mivel a Wikipédia nem szótár, helyettünk - a mostanihoz hasonló esetekre - a Online Szótár felvételét javaslom a Kedvencek (Favorites) közé...
vitorlavita 2011. március 14., 12:31 (CET)[válasz]
ban <francia> (tbsz: bans) [1]:
hivatalos, hatósági (ki)hirdetés; közhírré tétel; kidobolás;
száműzés, számkivetés; kitiltás
--Villanueva vita 2011. március 14., 18:30 (CET)[válasz]

Egyperces novellák[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megkérdezni, hogy Örkényen kívül, aki mestere volt az egyperceseknek, írtak-e mások is ilyen stílusban utána, akár a magyar irodalomban vagy a világirodalomban? A válaszokat előre is köszönöm! Engusz vita 2011. március 14., 14:44 (CET)[válasz]

No, hát több-tízperces keresgélés után sem akadtam a válaszra. Ez betudható az én kudarcomnak, vagy akár annak, hogy nem írtak mások ilyet. Bár... ezen a honlapon annyit írnak, hogy „manapság egyre több amatőr, írói oldalon jelennek meg egyperces művek - rendkívül tévesen, és csak ritkán lehet találni olyat, ami meg is felel a műfaj jellemzőinek. Ugyanis sokan úgy gondolják, attól egyperces egy egyperces, mert nem elég hosszú novellának, így pedig könnyebb ráaggatni ezt a "jelzőt" - de ismételten jelzem, az legfeljebb egy rövid novella lehet.”, de arról nem ír, hogy hivatalosan jelent volna meg kötet, tehát szerintem a válasz kérdésedre: nem.

barricade breaker vita 2011. március 14., 20:06 (CET)[válasz]

Mi jellemezte Magyarországot a mohácsi csata után?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--46.107.110.238 (vita) 2011. március 14., 18:06 (CET)[válasz]

Legalább a Mohácsi csata szócikkünket elolvastad volna, pajtás! Abban van egy szakasz következmények (klikk! )címmel. Aztán meg, ha ráguglizol (klikk!), kapsz még más találatokat is, olvasgasd őket! – barricade breaker vita 2011. március 14., 18:12 (CET)[válasz]

Spelling reform[szerkesztés]

Sorry for not writing in Hungarian! This question was asked in German wikipedia's equivalent to this page and couldn't be answered. I suppose it is likely that someone here might be able to help:
  • When have there been spelling reforms in the Hungarian language?
köszönöm! --91.32.175.105 (vita) 2011. március 14., 18:31 (CET)[válasz]

Hello! Hungarian spelling was codified for the first time in 1832 by the Magyar Tudós Társaság (MTT, Hungarian Scientific Association, predecessor of the Hungarian Academy of Sciences [MTA]) in the book titled "A magyar helyesírás' és szóragasztás' főbb szabályai" (The principal rules of Hungarian spelling and word formation). In 1877, the Academy published a new rulebook, titled A magyar helyesírás elvei és szabályai (Principles and rules of Hungarian spelling), republished unchanged in 1901 under the shorter title A magyar helyesírás szabályai (Rules of Hungarian spelling). The first edition of the current Magyar helyesírás szabályai was published in 1922. Since then 10 other editions have been published, but only the 10th (1954) and 11th (1984) contain major changes. According to some sources a new edition is being prepared with some changes, but it's not known when it will be published. Based on this, I suppose the dates you're looking for are 1877, 1922, 1954 and 1984 - these changes could be interpreted as "reforms". – Mathae Fórum 2011. március 14., 20:03 (CET)[válasz]