Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-05-21

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Psoralea corylifolia[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a Psoralea corylifoliát hol lehet beszerezni?
Egy kedves ismerősöm kért meg, de nem találok választ sehol sem.
Köszönöm, hogy írhattam, remélem választ is kapok.
Tisztelettel
Józsa Mária
Tószeg
--188.36.104.82 (vita) 2010. május 21., 07:09 (CEST)[válasz]

Ez még nem válasz:

Nem ismertem ezt a kifejezést: Psoralea corylifolia. Ezért beírtam a Google-ba.
A találatok alapján a benyomásom: ez egyfajta gyógynövény tudományos neve. Magyarul (ha ezt leírják) maláj tea néven emlegetik. Google: Psoralea corylifolia-találatok és Google Psoralea corylifolia-képtalálatok
Azokon az internetes oldalakon, ahol a gyógynövények ismertetése olvasható, erről a növényről nagyon-nagyon kevés vagy semmi sincs. Általános benyomásom ezek alapján az, hogy ez a növény Arábiától Indiáig - tehát Ázsia déli részén - él. Feltételezem, hogy ez a szűkszavúság azzal függ össze, hogy a növény nálunk nem termeszthető, ilyen értelemben sem magja, sem cserjéje bizonyára nem található meg a mi kereskedelmünkben.
Ha viszont valamifajta feldolgozott termékét keresed, pl. levelét (teafüvet) vagy valami ehhez hasonlót, pl. kenőcsöt stb., akkor - mert ilyen természetű oldalakon emlegetik ezt a növényt - bőrgyógyászok tudnak tanácsot adni, esetleg gyógynövény-szaküzletek (de azt gondolom, ők is szakorvoshoz irányítanak).
Ha nem kielégítő, amit írtam, akkor részletesebb kérdést várok tőled!
vitorlavita 2010. május 21., 09:03 (CEST)[válasz]
Kiegészítés
Magyarul malájtea: latinul Cullen corylifolium (L.) Medik., Psoralea corylifolia Found in many parts of india Dencey vita 2010. május 21., 15:26 (CEST)[válasz]
Kiegészítés:
Karmelaüzenőlap 2010. május 21., 16:20 (CEST)[válasz]

Egyetem hallgatói (Magyar Királyi Pázmány Péter, 1892-93)[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a Magyar Királyi Pázmány Péter Jogi kar 1892-93-ban végzett hallgatók névsorát.
--84.1.50.125 (vita) 2010. május 21., 16:37 (CEST)[válasz]
  • Kivettem innen a kérdés visszautasítását, hiszen egy ilyen régi évfolyam már történelmi jelentőséggel bírhat és esetleg egy cikkhez kiegészítő adattal szolgálhat.
Ha nem sikerül itt választ kapnod, érdemes lesz levéltárban érdeklődni erről.
Karmelaüzenőlap 2010. május 21., 17:18 (CEST)[válasz]

festmény szerző copled niczky[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mennyit érhet ez a kép mert az interneten nem találtam róla semmi információt köszönöm
--Julianna80 vita 2010. május 21., 17:57 (CEST)[válasz]

Kedves Julianna80, vannak itt tisztázatlan kérdések. Először is ha a "copled niczky" a festő neve, akkor ennek érzékeltetésére hasznos lenne nagy kezdőbetűkkel írni. Ha tényleg ez a festő neve, akkor megerősítem: én sem találtam róla az interneten semmi információt. Niczky nevű festőt kettőt találtam, Eduard és Rolf nevűeket, de ez a copled, ezt én nem tudom hová tenni.

Aztán ezt írja: "mennyit érhet ez a kép" Melyik kép? A kérdése címe ezt elárulja? Esetleg a kép címe Szerző? Mert ha nem, és a képet ez a Copled Niczky készítette, akkor a képnek ő nem a szerzője, hanem a festője. Mindenesetre amíg a művész nevét nem sikerül tisztázni, és ehhez szerintem jó lenne, ha leellenőrizné, esetleg megnevezné azt a helyet is, ahol a kép leírásával találkozott, tehát mindaddig, amíg ezek meg nem történnek, semelyik képéről sem fogunk tudni keresgélni.

Azt egyébként én már máskor is megírtam olyan kérdezőnek, aki valamely tárgy értékét szerette volna tőlünk megtudni, hogy minden műtárgy annyit ér, amennyit neki éppen megadnak érte. Ehhez pedig elsősorban a kép korszakát, stílusát ismerő, szakértő értékbecslőhöz forduljon, és még ekkor is csak találgatásról lehet szó, mert ami egy aukción el sem kel, azért egy másik helyen, más közönség számára tartott aukción esetleg még versenghetnek is. De ha a művész nevét nem lehet megtalálni, akkor ez utóbbi esetre van kisebb esélye. - Orion 8 vita 2010. május 22., 00:26 (CEST)[válasz]