Wesley Ruggles

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wesley Ruggles
I Met Him in Paris (1937) 1.jpg
Született 1889. június 11.
Los Angeles, USA
Elhunyt 1972. január 8.(82 évesen)
Santa Monica, California USA
Foglalkozása filmrendező, filmproducer

Wesley Ruggles az IMDb-n

Wesley Ruggles (1889. június 11.1972. január 8.) amerikai rendező és producer.

Los Angelesben látta meg a napvilágot a színész Charles Ruggles öccseként. 1915-ben kezdte meg pályafutását színészként, egy tucat némafilmben játszott, többek között Charles Chaplinnel is.

1917-ben ült át a rendezői székbe, és csinált több mint ötven felejthető filmet. 1931. hozta meg számára a fordulópontot, amikor a Cimarronért Oscar-díjra jelölték legjobb rendezői kategóriában. Igaz az Akadémia abban az évben Norman Taurogot tüntette ki a Skippyért, de a Cimarron első westernként nyerni tudott legjobb film kategóriában.

Pályafutása 1946-ban leszálló ágba került, amikor megrendezte a London Townt, melynek producere is volt. A produkció a brit filmtörténelem első technicolor eljárással készült musical vígjátéka volt, és egyben minden idők egyik legnagyobb bukása. Ráadásul Ruggles kimondottan azért került a filmbe, mert amerikai, és így azt gondolták, hogy jobban ért egy musical rendezéséhez. Annak ellenére, hogy előtte soha nem dolgozott abban a műfajban. A London Town volt az utolsó filmje rendezőként. 1953-ban az Egyesült Államokban is bemutatták egy rövidített verzióban My Heart Goes Crazy címmel a United Artists forgalmazásában.

Ruggles 1972-ben halt meg Santa Monicában 82 éves korában. A glendale-i Forest Lawn Memorial Parkban helyezték örök nyugalomra.

Jelentősebb filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wesley_Ruggles című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.