Waterton-tavak Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Waterton-Glacier Nemzetközi Békepark
Világörökség
Felső-Waterton-tó
Felső-Waterton-tó
Adatok
OrszágKanada
TípusTermészeti helyszín
Felvétel éve1995
Elhelyezkedése
Waterton-tavak Nemzeti Park (Kanada)
Waterton-tavak Nemzeti Park
Waterton-tavak Nemzeti Park
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 49° 03′, ny. h. 113° 56′Koordináták: é. sz. 49° 03′, ny. h. 113° 56′
A Wikimédia Commons tartalmaz Waterton-tavak Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Waterton-tavak Nemzeti Park a kanadai Alberta tartomány délnyugati sarkában fekszik, és az USA területén lévő Glacier Nemzeti Parkkal szomszédos. A Waterton volt Kanada negyedik nemzeti parkja, amelyet 1895-ben alapítottak. A park 505 km²-es területén őrzi a Sziklás-hegység és a vele határos préri élővilágát.

Az indián legenda szerint ezt a területet Sokumapi, egy mondabeli harcos teremtette. Amikor egy lánnyal menekült az alvilágból, az általa eldobott kőből keletkeztek a hegyek, az általa eldobott botból az erdők, vízpáncéljából pedig megszülettek a Kootenai-tavak, amelyeket ma Waterton-tavakként ismerünk. Az indiánok a tavak területét Fénylő hegyek földjének nevezték.

A nemzeti park Kanada egyik legritkábban lakott területén fekszik. Legalacsonyabb pontja 1290 m, legmagasabb pontja pedig a 2920 m magas Blakiston-hegy. Jellegzetes állatai a bölény és a prérifarkas, a tavak pedig különféle vízimadaraknak, kanadai hódoknak és pézsmapockoknak adnak otthont.

A Waterton-tavak Nemzeti Park és a Glacier Nemzeti Park 1932-ben Waterton-Glacier Nemzetközi Békepark néven egyesült, és közös területük 1995-ben felkerült az UNESCO világörökség listájára.

Források[szerkesztés]

  • Bodnár László: Nemzeti parkok Észak-Amerikában, Eger, Bodnár Geográfus Bt., 2003 ISBN 963-430-381-1

Külső hivatkozások[szerkesztés]