Walt Ader

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Walt Ader
Életrajzi adatai
Született1913. december 15.
Long Valley
Elhunyt1982. november 25. (68 évesen)
Califon
NemzetiségeUSA amerikai
Pályafutása
Kategória'Formula–1-es világbajnokság'
Aktív évei1950
CsapataRae
Nagydíjak száma1
Világbajnoki címek0
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Első rajtkockák0
Leggyorsabb körök0
Első nagydíjUSA 1950-es indianapolisi 500
Első győzelem-
Legutolsó győzelem-
Legutolsó nagydíjUSA 1950-es indianapolisi 500

Walter Ader (Long Valley, New Jersey, 1912. december 15.Califon, New Jersey, 1982. november 25.) amerikai autóversenyző.

Pályafutása[szerkesztés]

1936-tól versenyzett és hamar ki is tűnt tehetsége, mivel ez évben rögtön megnyerte a GSRA (Garden State Auto Racing Assotiation) által kiírt AAA Big Car bajnokságot egy Ford- Riley Sprint Carral. 1939-ben az Union Speedway bajnokságán indult, ahol 10 futam alatt két harmadik helyet szerzett. 1941-ben az AAA keleti csoportjában harmadikként végzett.

Sprint Car-évek[szerkesztés]

A második világháború után magasabb kategóriába tért át. Versenyzett továbbra is a Sprint Car kategóriában, ahol a nehéz Williams Grovei CRA versenyen győzni tudott, majd Reading-ben is. Indult még ebben az AAA által kiirt Sprint Car Nemzeti Bajnokságban is ahol még Lakewoodban és a North Carolina State Fairgrundson is nyerni tudott. Későbbiekben (47-48) indult még a Keleti és Közép-nyugati bajnokságban, ahol több jó eredményt elért.

Champ Car[szerkesztés]

Mivel a nyitó szezont a háború után a "sprint"esekkel együtt kezdték, így Walt hamarosan Champ Car győztes lett. Ebben az évben a bajnokság 6. helyén zárt 3 győzelemmel. A következő évet már rendes rendszerben bonyolították le. Az Indy 500-ra nevezett egy Olson géppel, de nem jutott az indulók közé. Viszont Lakewoodban nyert egy Adams versenyautóval. A következő év nem volt túl szerencsés hiszen az Indy 500 alatt meghalt a csapatfőnöke és így nem is indult el. Utoljára 1950-es szezonban próbálkozott a Samson csapat Rae versenyautójával, amivel a 29. helyre kvalifikálta magát, majd a versenyen a 22. helyen ért célba-15 kör hátránnyal. Ezután még négy versenyen próbálkozott elindulni, de nem sikerült ezért aztán abba is hagyta a versenyzést.

További információk[szerkesztés]