Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(WP:TUD szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 6 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2021-09-26 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 6 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések keddről  


Pászka Imre[szerkesztés]

Dialog-accept.svg Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy 2021. februárban felvittem a wiki felületere Pászka Imre, 2020. Együtthatás reprezentációk...... I-II köteteimet és nem látható, csak a korábbi nem javított I.kötet, amely 2019. kiadás. Üdv. Pászka Imre
--84.236.51.179 (vita) 2021. szeptember 21., 10:37 (CEST)[válasz]
De megtalálható, csak még nem ellenőrizte a szerkesztést járőr, ezért nem bejelentkezett szerkesztőknek nem látszódik. Én most ellenőriztem. Kérlek, ilyen kérdéssel legközelebb a Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek) oldalon érdeklődj, a Tudakozó általános kérdésekre való, nem szerkesztéssel kapcsolatos megbeszélésre. A legjobb az lenne, ha regisztrálnál és úgy szerkesztenél, akkor egyszerűbb lenne segíteni is, ha gondod támad. Üdv Xia Üzenő 2021. szeptember 21., 12:37 (CEST)[válasz]

Kérdések szerdáról  

Kérdések csütörtökről  


Hány betű a Tüskevár c. könyv?[szerkesztés]

Dialog-accept.svg Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
== hány betű a tüskevár könyv ==
--194.38.102.194 (vita) 2021. szeptember 23., 15:56 (CEST)[válasz]
válasz
Erre a kérdésre már nagyon sokszor válaszoltunk!
Íme, az egyik válaszunk: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-09-06
És egy másik: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-09-13
És van még többször is szinte ugyanaz a kérdés és hozzá válasz is tőlünk - a Google nem a barátod?
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. szeptember 23., 18:58 (CEST)[válasz]
ez valami házifeladat lehet, ha újra és újra felbukkan. Xia Üzenő 2021. szeptember 23., 19:12 (CEST)[válasz]
@Xia: Igen, az. Már nem emlékszem, hogyan is derült ki, néhány éve történt meg ez, de nem találtam meg ezt a párbeszédet, mintha valaki reagált volna a mi visszakérdezésünkre! (Kapásból nem sikerült meglelni - mégsem próbáltam meg érte az erőlködést.) Úgy emlékszem, ez a kérdés valójában nem is kérdés volt: számítástechnikai feladatok egyike volt, abban is egy magyarázat mellékesen odavetett hasonlata, amiből egy tanár házifeladványt "csinált". (A Tudakozó életkora bőven lehet kisebb, mint egy tanár szakmai életútjának hossza. Úgy látszik, megoldási segédként minket nevez meg...)
Frissítés! Lám, a Tudakozónk GYIK-jében is szerepel a feltett kérdés, most jutott eszembe! 2014-ben írtuk be a GYIK-be: Wikipédia:Tudakozó/Gyakran_ismétlődő_kérdések#Hány_betűből_áll_a_Tüskevár_c._regény?
És mindjárt a második mondatban ott áll a rossz emlékezésem helyes megfejtése! Hoppá...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. szeptember 23., 22:09 (CEST)[válasz]
Megjegyzés

A mű terjedelmének mértéke a szerzői ív, amely 40000 leütés. Ennek forrása, hogy az írógépen a szóköz-billenytíűt is le kell ütni. Ha ezt ismerjük, akkor tudjuk csak a mű valódi terjedelmét. MZ/X vita 2021. szeptember 24., 15:50 (CEST)[válasz]

Megjegyzés

Volt már szó arról, hogy ez nem olyan buta kérdés, mint amilyennek látszik. A feladat lényege, hogy a tanuló kezébe vegye a könyvet, megnézze, hogy hány oldal, egy oldalon hány sor van, majd számolja megy egy teljes sorban a betűk számát. Ezeket összeszorozva kap egy közelítő értéket. Ez a feladat lényege. Utána pedig megnézheti az interneten (biztos megvan), és, ha be tudja tölteni egy szövegszerkesztő programba, akkor rögtön megtudja a betűk pontos számát. Én többre értékelném a közelítő módszert. Wikizoli vita 2021. szeptember 24., 19:03 (CEST)[válasz]

Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések