Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(WP:TUD szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 6 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2021-05-06 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 6 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szombatról  

Kérdések vasárnapról  

Kérdések hétfőről  

Kérdések keddről  

Kérdések szerdáról  


Mária Terézia utca (Budapest)[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ki az utca névadója? Mária Terézia magyar királynő (vagyis a commonson: Maria Theresia of Austria)?
Válaszokat előre is köszönöm! - - Globetrotter19 vita 2021. május 5., 18:47 (CEST)[válasz]
válasz
A Ráday Mihály által szerkesztett, a Corvina Kiadó által 2014-ben megjelentetett Budapesti utcanevek A→Z (ISBN 978 963 13 6182 7) kötet 406. oldala szerint Budapesten két 'Mária Terézia utca' van/volt. Ez két szócikk.
A most is létező ilyen nevű utca 1992-ben kapta a nevét, a XXII. kerületi, budafoki 'Rózsa Richárd utca' lett a királynő nevére átnevezve.
A XXIII. kerületi, soroksári 'Táncsics Mihály utca' a XIX. században viselte a királynő nevét. Magyarázatként ott áll: 'Mária Terézia' (1717-1780) - királynőnk 1740-1780 között.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. május 5., 19:19 (CEST)[válasz]
Ez aztán gyors volt! Nagyon köszönöm! - - Globetrotter19 vita 2021. május 5., 19:37 (CEST)[válasz]

Kérdések tegnapról  


Mennyire veszélyes 1 oltás után strandra menni?[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Április 29.-én oltottak be Sinopharm gyártmányú oltással, rá 12 nappal, május 11.-én nyit a miskolci Selyemréti strand. Mennyire veszélyes 1 oltás után? Mindkét medencében klórozott víz van. 100 kg-os 40 éves hím vagyok, nincs krónikus betegségem azon kívül hogy 100 kg vagyok. Úgy hallottam hogy már 1 oltás után kiküldik a védettségi igazolványt, de lehet hogy csak az AstraZeneca gyártmányúval oltottak kapják meg, méltányosságból, hogy ne kelljen 84 napig várniuk, mivel 12 hét múlva kapják meg az ismétlő oltást. Köszönöm.
--81.182.78.169 (vita) 2021. május 6., 19:53 (CEST)[válasz]
a védettségi igazolványt mindenkinek kiküldik az első oltás után, mindegy, hogy melyik vakcinával oltottak (és azoknak is kiküldik, akik igazoltan covidosak voltak). 12 nappal az első oltás után még nem nagyon mászkálnák sehova maszk nélkül, általában 2-3 hét, mire valamilyen szintű védettség kialakul. A Sinopharmnál ráadásul valamivel alacsonyabb a védettség, lehet, hogy 3 oltás is kell majd belőle a teljes védettséghez. Csináltathatsz antigén-tesztet, ami megmutatja, milyen az antigének szintje a véredben, bár ez sem igazán jó mérőszám, mert a védettséget nem csak az antitestek adják, hanem a sejtmemória is, hogy emlékeznek a sejtek a behatolóra, azt pedig a teszt nem tudja mérni. 12 nap mindenesetre elég sovány, én a helyedben várnék. Azt viszont jobb, ha tudod, hogy itt ugyanúgy magánemberek véleményét fogod olvasni, mint a facebookon vagy akármelyik fórumon, nem vagyunk orvosok és nem adunk orvosi tanácsokat. Én azt javasolnám, hogy ezt a kérdést a háziorvosoddal beszéld meg telefonon vagy emailben. Xia Üzenő 2021. május 6., 20:51 (CEST)[válasz]
Oltás után 12 nappal még minimális a védettség, vegyük úgy, hogy "nincs" . Ha szabadtérről van szó, ott kisebb a koronavírus fertőzés esélye, a 2-3 m távolság tartásával idegen személyektől. Problémás lehet az öltözőben, büfében, mosdóban, stb való tartózkodás, ezt érdemes minimális ideig intézni. A klórozott víz önmagában nemigen véd. A 100 kg-os súly önmagában is problémákat okozhat, ha a magasságod kevesebb 195 cm-nél. misibacsi*üzenet 2021. május 6., 20:53 (CEST)[válasz]
Köszi, tudtommal épp a Sinopharm gyártmányúról írták hogy annál nem kellesz 3. Aztán a Pfizer-BionTech gyártmányúról is írták. Engem inkább a vízben elkapás érdekelne: nyílt helyen van a medence, de ugye a víz hozzáér a fertőzött úszó szájához, utána az enyémhez. Vagyis úgy tűnik hogy potenciálisan fertőzésveszélyes. A klórnak ugyanis idő kell, ha pedig tőlem 2 méterre úszik el valaki, akkor a vírus csak pár másodpercet tölt a vízben, ami kevés. Akkor megvárom hogy az ismétlő oltás után teljen el 1 hét. A teljeshez 2 kell, de 1 hét után is már van valamilyen, hiszen 1 oltás után is már van. 1,75 m körüli vagyok. 94.27.128.71 (vita) 2021. május 6., 21:14 (CEST)[válasz]
Egyébként édesanyám március 3.-án és április 1.-jén kapta, és csak az ismétlő oltás után kapta meg az igazolványt. Ezek szerint akkor azóta ez módosult. 94.27.128.71 (vita) 2021. május 6., 21:18 (CEST)[válasz]
a pfizerről nem írtak semmi ilyesmit :))) a pfizer oltása jelenleg a legnagyobb hatékonyságú, 90% feletti :) A medencében nem a vízzel kapod el a vírust, hanem a körülötted úszóktól, akik ugyanúgy lélegeznek, mint te :) Sokkal nagyobb esélyed van az öltözőben, a büfében sorbaálláskor stb elkapni 1 WHO: "Swimming in a well-maintained, properly chlorinated pool is safe.  However, it is advisable to stay away from al crowded areas including crowded swimming pools.  Keep 1 metre distance from people who sneeze or cough even in a swimming area." Vagyis a távolságtartás a fontos, a vízben is. Xia Üzenő 2021. május 7., 00:37 (CEST)[válasz]
az igazolvány meg teljesen random érkezik, van olyan ismerősöm, aki meg sem kapta, pedig beoltották... de a többség az első oltás után megkapja, az enyém és anyukámé is az első után érkezett 2 héttel. Xia Üzenő 2021. május 7., 00:45 (CEST)[válasz]
Én már április 29-én megkaptam a második védőoltást (Pfizert) is, de azt a bizonyos kis kártyát még mindig nem kaptam meg...
Csatlakozom az előttem szólókhoz! A vírus elsősorban a levegőben terjed, amit azért fontos tudni, mert mi emberek a légkörből nyerjük az éltető oxigént: lélegzünk. Ezért kell a maszk, a távolságtartás. A víz, ha egyáltalán vírus-forrás lehet, már csak ez után jön számításba! A vízzel lenyelt vírus nagy része nem a tüdőbe kerül, hanem a gyomorba, ahol a gyomorsav gyorsan végez a vírussal. A vírus igazi akcióterülete a tüdő... azt nem tudod megvédeni azzal, hogy nem lélegzel...
Egyébként: Annak a bizonyos kis kártyának a megléte engem nem érdekel, mert vele nem a védettségemet igazolják, hanem csak a beoltottságomat. Amig a covid-megbetegedések száma nem csökken tartósan napi 1000 fő alá, a halálozások száma pedig nem csökken tartósan 10 fő alá, addig járvány van! Járvány! Én addig tartom magamat a korlátozásokhoz! Ezt tartom ésszerű magatartásnak. Lehet, hogy még 2022 Újévét is így fogom ünnepelni...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. május 7., 08:57 (CEST)[válasz]
Igen, sajnos ez így van. Ráadásul nincs arra megnyugtató bizonyíték, hogy aki be van oltva, az nem tud fertőzni, hiszen az oltás nem barrikád a vírus ellen, csak az immunrendszert készíti fel, így a súlyos lefolyást lehet vele megelőzni, nem az elkapását a vírusnak (hamarabb kivégzi az immunrendszer, mert hamarabb felismeri). Én borzasztó rossz ötletnek tartom, hogy az oltottak maszk nélkül mehetnek étterembe pl.... Xia Üzenő 2021. május 7., 09:29 (CEST)[válasz]

A mai kérdések