Vuvuzela

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vuvuzela
Sachs–Hornbostel-féle osztályozás 423.121.12
Hangminta
A Wikimédia Commons tartalmaz Vuvuzela témájú médiaállományokat.
A hangszer megszólaltatása
Színes darázskürtök koncertje

A vuvuzela (zulu eredetű szó, jelentése: vú-vú hangot kelteni; ismert még lepatata (tswana nyelven), vagy darázskürt néven) egy dél-afrikai kürt. A tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozik, kúpos furatú, B hangolású. Tipikusan 60–65 cm hosszú, de leghosszabb példányai az egy métert is elérik. Általában futballmérkőzéseken fújják a szurkolók.

Az 1990-es években még bádogból készült, 2001-ben a dél-afrikai Masincedane Sport cég kezdte el tömegesen gyártani műanyagból. A hangszerek körülbelül 3-4 euróba kerülnek. A két nagy dél-afrikai futballcsapat, a Kaizer Chiefs és az Orlando Pirates mérkőzéseinek jellemzője a vuvuzela használata. A Kaizer szurkolóinak sárga, míg az Orlandóéinak fekete-fehér vuvuzeláik vannak.

A 2009-es konföderációs kupán sok külföldi szurkoló és tévénéző kritikáját váltotta ki a hangkeltő eszköz zümmögésre hasonlító erős hangja.[1] A dél-afrikai futballrajongók szerint ugyanakkor a több ezer vuvuzela izgalmas légkört teremt a stadionban, csakúgy mint más országokban a dobok, trombiták. Csakhogy a vuvuzelák hangja 127 decibeles erősségű is lehet, azaz hangosabb például a játékvezető sípjánál, és a szurkolói dobokénál is, amelyek 120 decibel erősségűek. Ráadásul a síp és a dobok általában nem szólnak folyamatosan.[2] A hangszerrel elkövetett bántalmazások miatt 2008 júliusáig be volt tiltva a használata, azonban ekkor újra engedélyezték. Az ellenzői közül sokan kérték a nemzetközi labdarúgó-szövetséget, a FIFA-t, hogy a 2010-es labdarúgó-világbajnokságra tiltsa be a hangszert, a világbajnokság alatt a tévécsatornák is tiltakoztak a zaj miatt.[1][3][4] A vb szervezőbizottságának szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ez része a kultúrának és a világbajnokság ünneplésének.[5]

Később világszerte sok helyen, Magyarországon három futballpályán betiltották a kellemetlen hangú darázskürtöt.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A vuvuzelának „hála”, rémálommá válhat a jövő évi világbajnokság
  2. Vuvuzela”, metropol.hu, 2010. június 10.. [2010. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. június 14.) 
  3. Fifa gives Vuvuzelas thumbs up
  4. A vuvuzela kiirtja a szurkolást, betilthatják”, sportgeza.hu, 2010. június 13. (Hozzáférés ideje: 2010. június 14.) 
  5. Nem tiltják be a vuvuzelát”, sportgeza.hu, 2010. június 14. (Hozzáférés ideje: 2010. június 14.) 
  6. Három magyar pályán is tilos a vuvuzela Archiválva 2010. július 27-i dátummal a Wayback Machine-ben – Magyar Nemzet, 2010. július 24.

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a vuvuzela címszót a Wikiszótárban!
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap