Vuchetich Endre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vuchetich Endre
Született1888. december 13.
Csene
Elhunyt1964. december 12. (75 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásalapkiadó, szerkesztő, újságíró, novellista, politikus
SablonWikidataSegítség

Vuchetich Endre (Csene, 1888. december 13.Budapest, 1964. december 12.) bánsági magyar lapkiadó, szerkesztő, újságíró, novellista.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait Szegeden végezte, majd Kolozsváron és Budapesten szerzett jogtudományi oklevelet. Ügyvédi gyakorlatot nem folytatott, 1908-tól aktív újságíró lett. Hosszú ideig a Temesvári Hírlapnak, majd az Aradi Közlönynek volt a szerkesztője. 1910-től az első világháború végéig szerkesztette és kiadta a Színházi Újság c. művészeti-irodalmi lapot (közben tüzérfőhadnagyként szolgált). 1918-ban az Aradi Közlöny felelős szerkesztője, közben Kozmuth Artúrral szerkesztette és kiadta a Délvidéki Sportot, s 1919-ben Temesvárra visszatérve, a háború utáni első magyar nyelvű bánsági lapot, a Jövendőt.

1920-ban megalakítója volt a helyi Polgári Szervezetnek, majd tevékeny részt vállalt a Magyar Szövetség, illetve az OMP temesvári és bánsági szervezeteinek létrehozásában. 1924-ben a Temesvári Hírlap főszerkesztője; 1925-ben Várnay Elemérrel megalapította a Déli Hírlap c. politikai napilapot, amelynek 1943-ig volt felelős szerkesztője. Publicisztikájában az OMP Jakabffy Elemér vezette szárnyának törekvéseit támogatta. Cikkei miatt többször perbe fogták. 1931–32-ben indította a rövid ideig megjelenő Bánsági Hírlapot, amelyet Gokler Gyula szerkesztett. Lapját később eladta a Magyar Népközösségnek, majd 1943-ban Magyarországra költözött.

Tagja volt az OMP temes-torontáli tagozata elnöki tanácsának, valamint a párt központi intézőbizottságának, 1928-tól a Népkisebbségi Újságíró­szervezet elnöki tanácsának, a temesvári Ügyvédi Kamarának és az Arany János Társaságnak. Novelláiban, amelyek bánsági és erdélyi újságokban, folyóiratokban jelentek meg, a kor társadalmi problémáit jelenítette meg.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Vuchetich Endre. Vasárnapi Újság, 1925/16. Erdélyi lapszerkesztők galériája.