Vita:Tura

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Flag of Hungary.svg Ez a szócikk témája miatt a Magyar települések műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Nem értékelt
Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán. Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Földrajzi témájú szócikkek (besorolatlan)
Terrestrial globe.svg Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

Törlés[szerkesztés]

miért kellett kitörölni azokat a dolgokat, amiket éjjel írtam???? Arpadapo vita 2009. június 21., 08:54 (CEST)

Előre bocsájtom, hogy nem én töröltem, és csak találgatok. De valószínűleg azért törölte Lily, amiket törölt, mert nem egy enciklopédikus szócikkbe valók, hanem idegenforgalmi honlapra. Romos magtár, horgásztó, szelektív hulladékgyűjtő, állatvásár, helyi fesztivál, hőforrás nem igazán passzolnak ide szerintem sem, de erről jobb lenne nálam okosabbakat megkérdezni, én még nagyon kezdő vagyok itt. Mindenesetre, látva, hogy éppen dolgozol a cikken, szerencsésebb lett volna, ha üzenetet hagy neked a kifogásairól, és nem egyből töröl.
Amúgy szépen alakul a cikk, gratula. Pár linket kijavítottam benne, mert átirányításra mutattak, és töröm a fejem, hogy mit kellene csinálni azzal, hogy van a Tura folyón kívül egy egyiptomi hely is Tura néven, ami a rendkívül finom és jó minőségű kőbányájáról volt nevezetes, és annak is kellene egy szócikk. (Szerintem még nincs rá.) Mindenesetre érdekes, hogy a piramisok burkolatához használt turai mészkőnél kattintottam a Tura linkre, és a Nílus jobb partja helyett a Galga mentén kötöttem ki :D – HoremWebHoremWeb ḏd md.w jn: szavak mondása 2009. június 21., 16:53 (CEST)
Utóirat: a „tégladoboz” kifejezés helyett is szerencsésebb lenne valami könnyebben értelmezhetőbb. Hol árulnak dobozos téglát? :D Persze tudom, hogy az üdítőitalos / tejes TetraPak dobozokról van szó, de ezt valahogy egyértelműsíteni kellene (például „italos, úgynevezett tégladoboz”). – HoremWebHoremWeb ḏd md.w jn: szavak mondása 2009. június 21., 16:59 (CEST)
Megoldás az egyiptomi Turára: Tura (Egyiptom)Perfectmiss vita 2009. június 21., 20:29 (CEST)

Azóta megbeszéltük a dolgot Lily15-tel és többekkel, kukkants rá a vitalapomra. Nos, kijavítottam tégla-italoskartonra. A magtár amúgy egy műemlék épület, csak nincs neki jobb neve, ezért mindenki azt hiszi, hogy valami vacak, pedig nem az. Itt megnézheted: http://www.turaikastely.hu/bemutatkozas/tura/latnivalok.html

a horgásztó valóban nem olyan érdekes, de mutass már még egy falut (bocs, már város), ahol abszolút belterületen lehet pecázni, úgy, hogy ugyanaz a település veszi körbe a tavat, minden oldalról beépítve... (hogy a Balatont kizárjuk) Tényleg nem lényeges, de szerintem elfér itt. A szócikkek számát nem gyarapítja, hiszen már úgyis van egy lap Turáról. Informatívnak abszolút informatív, hiszen Gipsz Jakab hobbihorgász eljön hozzánk várost nézni, előtte felmegy a wikire informálódni, és megörül neki, hogy pecázni is tud.

A szelektív hulladékgyűjtő azért érdekes, mert ez volt itthon az első, ráadásul házhoz megy. Elolvastad a linkelt oldalt? Az ország nagy részén csak kitesznek ilyen hulladékszigeteket, aztán ha megtelnek, akkor ürítik őket, közben a jónép nagyrésze ugyanúgy dobálja a szemetesébe vegyesen a cuccost. Nos Turán ez az, amit megakadályoznak azzal, hogy a házadnál kell szelektálnod, különben a el sem viszik. Informatívnak meg azért informatív, mert egyre többen költöznek el Pestről. Ha egy ingatlanhirdetésben meglátják, hogy eladó ház van Turán, de mondjuk életükben nem hallottak a városról, akkor elkezdenek informálódni. Erre jó a Wikipédia. Ha történetesen fontosnak tartják a fenntartható fejlődést, akkor nekik igenis fontos információ, hogy nálunk végre jól meg van oldva a hulladék-szétválasztás.

Az állatvásár talán nem lényeges, de erre is azt mondom, hogy meg lehetne találni azokat, akiknek informatív. Mindenesetre ha ez törlődik, azt nem fájlalom annyira.

A hőforrás-projekt pedig már elindult, ez ismét egy távlati információ, ami azoknak lehet fontos, akik pl. befektetni szeretnének. Ha lesz gyógyfürdő, meg kastélyszálló, akkor megéri befektetni Turán. Ennyi az egész. Reklámnak nem reklám, mert pusztán tényt közöl. 145.236.21.189 (vita) 2009. június 22., 01:49 (CEST)


Geotermikus kiserőmű

A szócikkben és a vitalapon is csak feltételes módban és jövő időben esik szó a Tura határán épülő geotermikus kiserőműről. Egyetlen hírforrást találtam arról, hogy 2017. szeptemberében már meg is indult a villamosenergia-termelés, 3 MW teljesítménnyel:

https://www.portfolio.hu/short/kozep-europaban-is-kulonleges-eromuvet-adtak-at-magyarorszagon.261645.html

Az eseményről a helyi Turai Hírlap sem közölt hírt. Utána kéne járni, hogy mennyi igaz abból, hogy villamos energiát már termel az erőmű.

Továbbra is jövő idő és feltételes mód, hogy későbbi hasznosításra vár a kb. 7 MW maradék hőteljesítmény, kertészeti üvegházak és/vagy fürdő ellátására.

fautas vita 2018. február 13., 23:00 (CET)

Vélemény kívülről[szerkesztés]

A wiki szelleméből (ld. vitalapok) következne, hogy drasztikus beavatkozást senki sem csinál vita, megbeszélés nélkül. Úgy látom nem csak engem érnek atrocitások. – Kispados vita 2009. június 21., 21:32 (CEST)

Ismert turaiak[szerkesztés]

Ezt kitöröltem:

  • Pálinkás Ildikó főszerkesztő, Gyönygyösi Városi Televió [sic!]

Magyarázat: az "ismertség" kritériumának nem felel meg egy kisvárosi tévé munkatársa. (Az itt felsorolt többi "ismert" ember vagy csoport azért valamilyen szinten országos hírnévre tett szert (ha csak bizonyos körökben is). Arpadapo vita 2010. augusztus 30., 00:18 (CEST)