Vita:Többkulcsos adó

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Alensha 5 évvel ezelőtt a(z) átnevezés témában

Nem enciklopédikus tartalom átemelve a cikkből[szerkesztés]

„__________________Ez óriási tévedés!!! Középvezetői tapasztalatom szerint általános ellenkezést váltott ki, ha többlet munkavégzést kértem akár túlóráztatás-, akár darabbérezés formájában - azzal a kifogással, hogy "nem válalom, mert magasabb adósávba kerülök és így kevesebb pénz marad a borítékban! Vagy máskor: "Ha túlhajtom magam, fokozott veszélynek teszem ki magamat arányaiban kevesebb jövedelemért, mert a fáradtsággal nem egyenes arányban, hanem hatványozottan emelkedik a balesetveszély!!! Hol igazságos az, ha fokozott fáradozással és veszélyeztetéssel fordított arányban csökken az egységnyi munkára eső bérezés?! A progresszív adózás = degresszív bérezés = irigység!!!!

forrás ---> [eltér]

--PallertiRabbit Hole 2013. március 7., 03:38 (CET)Válasz

Lektorálandó, mert...[szerkesztés]

vitacikk és nem lexikoncikk. Egy lexikoncikkben forrásolva kellene bemutatni, ki kit gondol a progresszív adózás előnyeiről és hátrányairól.

Ma valaki beírta hogy Magyarországon (ma) nincs. Így van. De 2011 előtt - így 1998 és 202 között - is volt.

A címen is el kellene gondolkodni, ugyanis a cikk a progresszív adók területéről kizárólag a Progresszív jövedelemadóval foglalkozik, márpedig más adónemek is vannak.--Linkoman vita 2016. április 2., 16:12 (CEST)Válasz

Morális problémák[szerkesztés]

"Számukra érthetetlennek tűnik, hogy az azonos munkával megszerzett nagyobb jövedelemnek miért kell nagyobb kulcsokkal adóznia." Mások számára az tűnik érthetetlennek, hogy azonos munkával egyesek miért szereznek nagyobb jövedelmet. – Holdkóros vita 2016. július 12., 06:11 (CEST)Válasz

átnevezés[szerkesztés]

@Alensha: Nem kellett volna átnevezni, nem ugyanaz a kettő. A progresszív adó tényleg többkulcsos, de a többkulcsos adó nem feltétlenül progresszív, lehet regresszív is. – Hkoala 2018. május 21., 07:16 (CEST)Válasz

@Hkoala: Ez igaz, de alapvetően ezek miatt döntöttem az átnevezés mellett:

  1. A regresszív adó nem tudom, létezik-e valahol az elméleten kívül (az enwiki regressive tax szócikke sem egészen azt a jelenséget írja le, amit a definíció alapján várna az ember, és egyébként is rövid). Szerintem az a kevés, amit írni lehet róla, az elfér a többkulcsos cikkében.
  2. Ha a többkulcsosat progresszívnak hívjuk, akkor az egykulcsost proporcionálisnak kéne, mert úgy vannak párban, de az meg végképp nem közérthető.
  3. A „progresszív” szónak a leginkább közismert jelentése „fejlődést támogató, aki nyitott az új gondolatokra, mai elképzelésekre; aki elősegíti a jó irányú változást; haladó”. Egy olyan országban, amit ez a téma, mondjuk ki, erőteljesen megoszt, a „progresszív” szó használata az egyik oldal által preferált adórendszerre tudatos véleményformálásnak tűnik akkor is, ha a fogalom megalkotásakor nem ez volt a szándék. (Nem véletlen, hogy a hívei is szeretik a progresszív szót használni a sajtóban, pedig valószínűleg fel sem merül bennük, hogy többkulcsos alatt valaki a regresszívre gondolna.)

Alensha 2018. május 21., 19:29 (CEST)Válasz