Vita:Szent István völgyhíd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
HUN Veszprém Címer.svg Ez a szócikk témája miatt a Veszprém-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Színvonalas Ez a szócikk színvonalas besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Palotabarát (vita), értékelés dátuma: 2018. október 29.
Veszprémmel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Korábban kiemelt szócikkEz a lap egykor a kiemelkedő minőségű szócikkek közé tartozott.
A kiemelt státuszának megvonásáról szóló szavazást archiváltuk.

Nuvola apps iconthemes.pngEz a szócikk szerepelt a kezdőlapon.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Jelölték kiemelt státusz megvonására Elvesztette a kiemelt státuszt
Jelenlegi státusza: korábbi kiemelt szócikk

Kivett képek[szerkesztés]

Híd és Szt. László-templom
Vasbeton-ívszerkezet
Viadukt díszkivilágítása
A felújított kis ívek
Mária szobor a sziklabevágásban

Kit36a vita 2014. május 11., 16:15 (CEST)Reply[válasz]

Viadukt[szerkesztés]

Kisgyerekként sokáig azt hittem, hogy a Viadukt az valójában Viad út... :-)) ND 2005. július 24., 01:41 (CEST)Reply[válasz]

Húha! Már átneveztem a címét, de közben elbizonytalan az írásmódja felől. Ha ez földrajzi név (mintha csak völgy szerepelne), akkor kötőjellel íródik. Ha viszont közterület neve (mintha csak híd lenne), akkor különíródik. Attól tartok, a völgyhíd is híd, úgyhogy visszanevezem (ha tudom). Bocs... --Adam78 2005. augusztus 20., 01:27 (CEST) Sikerült visszaraknom! :-) Adam78Reply[válasz]

Semmi probléma :-) ND 2005. augusztus 20., 11:31 (CEST)Reply[válasz]

Kép:Veszprem Viadukt nagyiv1.jpg[szerkesztés]

Itt is leírom, hogy szerintem sokkal jobb lenne a kép, ha világosabbá tennénk. -- nyenyec  2006. március 10., 00:04 (CET)Reply[válasz]

Világosítottam rajta. Sajnos napsütésileg rossz szögből készült a kép, és erre (nagyon) kezdő fotósként csak a számítógépre való feltöltésnél jöttem rá :-) Elképzelhető, hogy kimegyek a napokban és készítek egy újat. Egyébként a közeljövőben készítek éjszakai Veszprém-képet is, mert ezen a téren sajnos a budapestiek és az esztergomiak már előrébb járnak :-( De nem sokáig :-)) ND 2006. március 10., 00:35 (CET)Reply[válasz]

hogy lehet éjszakai képet csinálni úgy, hogy látszódjon is rajta valami? én is kezdő fényképész vagyok még... – Alensha  2006. március 10., 13:54 (CET)Reply[válasz]

kit36a-tól Istvánkának[szerkesztés]

A veszprémi Szent István völgyhíd szócikkből ismét kigyomláltam a "restauráció"-szót, mert azt műszaki létesítmények felújításához (restaurálásához) nem hsználjuk. (egy politikai rezsimet,vagy uralmat szoktak e szóval illetni, mint pl. többé-kevésbé a mai magyar kormányt). Egyébként gratulálok ahhoz, hogy a szócikket szépen letisztítottátok a korábbi sallangoktól, (de sok nem dokumentált, "szóbeszéd" eseményt bigyeszttetek be, ezt valahogy jelezzétek).

Ha átnéztem a fotóarchívumomat, be fogok rakni több építéskori diát, s van egy 1945-ben szovjet felderítő repülőről készített felvételem is. További minden jót

Kiss Tamás azaz: (Egykoron Veszprém Város főépítésze és az irodalmi forrástok szerkesztője) kit36a vita 2009. április 20., 01:07 (CEST)Reply[válasz]

Alenshának[szerkesztés]

Szia ! Hasznavehető éjszakai városképet kétszeri exponálással (ráexponálással), vagy szürkületkor lehet készíteni, Ezután pedig agyba-főbe "Photoshop".


Jó fotózást !!! kit36a vita 2009. április 20., 01:18 (CEST)Reply[válasz]

Egyetértek 😁 SzS69 vita 2019. szeptember 5., 18:37 (CEST)Reply[válasz]

A szerzőtől[szerkesztés]

A Völgyhíddal kapcsolatos alábbi hiteltelen pletykaszöveget kivágtam. Saját főépítész-archívumomból eredeti szovjet felderítőfotó másolatát behelyeztem.

"Valójában azonban mind a lakossági, mind a szakvélemények megoszlottak a két verzió között, sok esetben sajnos a politikai–érzelmi beállítottság függvényében. (A szovjetbarát Veszprémi Népszava 1946. december 21-ei cikkében például azt írja, hogy a „szovjet bombatalálat”-elmélet „jól irányított ajkak” műve. Születtek még másfajta mendemondák is, az egyik szerint például a Viadukt igazi megmentőit a szovjetek lelőtték, és Takácsék valódi érdem nélkül szereztek dicsőséget.)"

Az ötvenéves évforduló alkalmával történeti adatszolgáltatók[szerkesztés]

A mintegy két és fél éves dokumentumgyűjtő időszak alatt a következők nyújtottak segítséget, bocsátottak rendelkezésre adatokat, emlékeket:

 • Bittmann Jánosné Személyes felkeresésében id. Hortoványi Imre nyújtott segítséget. A Völgyhíd közúti forgalomba helyezését követő első közúti balesetének károsultja. Visszaemlékezéseivel id. Hortoványi Imre beszámolóját pontosította.
 • Boross Endre A felhívásra személyesen jelentkezett. A Völgyhíd 1947 - 48. évi helyreállításának műszaki ellenőre volt. Segítséget nyújtott Próder Ferenc fiának felkutatásában.
 • dr. Börzsönyi István okleveles vegyészmérnök, a VEGYTERV főszakértője. Próder (Börzsönyi) Ferenc, az Államépítészeti Hivatal helyi főmérnökének fia. Boros Endre tájékoztatása alapján sikerült felkeresni. Édesapja fényképének rendelkezésre bocsátásával és személyes családi élményeivel segített az adatgyűjtésben.
 • Debreczeny László A felhívásra tanácstagi beszámoló alkalmával jelentkezett, majd személyesen kereste fel az adatgyűjtőket, s a családi fényképalbum egy lapját (5 db fénykép a völgyhíd építéséről), majd még egy fényképet bocsátott rendelkezésre.
 • Döbröntei Károly (9532. Külsővat, Szociális Otthon). A felhívásra levélben kereste meg a városi főépítészt. Személyes elbeszélgetésre Gyulaváriné Lovassy Klára kereste fel.
 • Gáspár Ernő (Kolozsvár, Cluj Napoca Oravita 2. sz.) okleveles mérnök. A Völgyhídépítés egyik irányítója volt. 1985-ben személyesen ajánlotta fel ismertetését, melyet 1985. szeptember 17-én a Városi Főépítész rögzített magno-szalagon. Ezt követően több alkalommal levélben is adott tájékoztatást, valamint elküldte a "nagyív" állványzat statikai számításait és megőrzött rajzait.
 • Hargitai Jenő A Veszprém Megyei Tanács VB. Építési- és Vízügyi Osztályán keresztül kereste meg az adatgyűjtőket és 2 db szakirodalom-másolatot bocsátott rendelkezésre. (Veszprémi Közúti Völgyhíd építése a 8.sz. főközlekedési úton, Séd-patak felett, továbbá veszprémi Völgyhíd felújítása a Séd-patak felett 8. sz. főközlekedési úton - címmel). Ezekhez I db reprodukció - filmet is mellékelt.
 • Holczer József A Völgyhíd építésénél vasszerelőként dolgozott. Felhívásra személyes emlékeiről tájékoztatást adott. Archiválásra 5 db fényképet bocsátott rendelkezésre.
 • id. Hortoványi Imre A felhívásra személyesen kereste fel az adatgyűjtőket. A Völgyhíd építésével kapcsolatos gyermekkori emlékeit, valamint ismerősei későbbi elbeszéléseit a főépítész riportban rögzítette. Segített felderíteni a völgyhídon történt első közúti baleset áldozatának jelenlegi tartózkodási helyét, címét.
 • dr. Horváth Ferenc A felhívásra személyesen kereste fel az adatgyűjtőket. Archiváláshoz 12 db fényképet bocsátott rendelkezésre.
 • Kalmár Lajos A felhívásra személyesen kereste fel az adatgyűjtőket. 5 db fényképet és 21 db képeslapot bocsátott rendelkezésre.
 • Kispéter István A felhívásra személyesen kereste fel az adatgyűjtőket. Archiváláshoz rendelkezésre bocsátotta a Veszprémi Völgyhíd a Kereskedelem- és a Közlekedésügyi Minisztérium megbízásából, építi Palatinus RT. című albumot, a következő bejegyzett ajánlással: "nagyságos Novák Ferenc m. kir. főhadnagy úrnak mély tisztelettel Palatinus Építő és lngatlanforgalmi R.T. Budapest, V. Rudolf tér 6."
 • Kovács János A felhívásra személyesen kereste fel a Városi Tanács Műszaki Osztályát. 1 db hídátadás előtt készült fényképet tart emlékei közt.
 • Molnár Ilona A felhívásra levélben kereste fel az adatgyűjtőket. Közeli családtagjaitól és ismerőseitől hallott emlékeit bocsátotta rendelkezésre. Édesapja részt vett a háború utáni híd-helyreállítás munkálataiban.
 • Pétervári István A felhívásra személyesen kereste fel az adatgyűjtőket. Archiváláshoz 1 db fényképet bocsátott rendelkezésre.
 • Puskás Ferenc A felhívásra több alkalommal személyesen kereste fel az adatgyűjtőket. Bő emlékanyagot bocsátott rendelkezésre, 5 fős névjegyzéket azokról, akik információt adhatnak, 3 db képeslapot, 23 db fényképet, emellett személyes emlékeiről is tájékoztatást adott. Egy térképmásolatot is bemutatott. (1870. december).
 • Sokhegyi János A felhívásra személyesen kereste fel az adatgyűjtőket, s 1 db fényképet bocsátott rendelkezésre az archiváláshoz.
 • Tiszinger Mihály A felhívásra személyesen kereste fel az adatgyűjtőket, családi emlékei közül 2 db fényképet és 2 nyomdatermék gyorsmásolatát bocsátotta rendelkezésre az archiváláshoz.
 • Márföld Aladár Vasdiplomás építőmérnök, 1924- től városi főmérnök volt. A Völgyhíd-kutatás befejező időszakában tudtunk kapcsolatot teremteni, melyet sajnálatos időközben történt elhalálozása szakított meg. Leánya révén (dr. Vámos Imréné) kötetünk a Völgyhíd megmentéséről készült jegyzőkönyv kópiájával gazdagodott.

A forráskutatás szervezésében és lebonyolításában, elbeszélgetésekben és riportok készítésében Gyulaváriné Lovassy Klára, Debreczeny Zoltán, a fényképek dokumentálásában, újrafotózásában és sajtó alá rendezésben Vida András, az archiválási munkában Somfai Balázs tevékeny részvétele nélkül a kitűzött célt nem lehetett volna teljesíteni.

Kit36a vita 2009. november 4., 17:50 (CET)Reply[válasz]

Véleményem szerint ebben Szajcinak kevés szerepe van. Még régebben OrsolyaVirág és néhány kolléga állítottak össze egy olyan listát, amely az új kiemelési irányelvünk előtt lett kiemelt, és a mai előírások szerint már nem ütné meg a kiemelt szintet. Szajci akkoriban még nagy hévvel adminisztrálta (hangsúlyozom: adminisztrálta) a kiemelés ügyét, egy ideje azonban szinte teljesen felhagyott a WP szerkesztésével. Ha megnézed az a szavazás is április-májusban volt. Ő megnézte a listát, kiválasztott egyet és feltette kiemelt megvonásra. De mégcsak nem is szavazott. Sőt, egy helyen felveti, hogy Te jelentősen átírtad a cikket, fotókat helyeztél el benne.

A kérdés érdekes, hiszen az egyetlen használható forrása ennek a cikknek a Te könyved, illetve jelenleg nem kutatható levéltári anyagok. Ilyen esetekben sajnos mindig joggal vetődik fel a "saját kutatás" illetve a nem elégséges, nem ellenőrizhető források jelenléte. Ha több, más forrás is volna, akkor mindenképpen jobb volna a dolog. A vitalapon felsorolt eredeti források megléte hatalmas eredmény, csak ez is nehezen ellenőrizhető.

Én a cikktől a kiemelt státuszt ne vontam volna meg, de egy kis retouch ráfér. A képek mennyiségét valamelyest csökkenteném, és valahogy jobban kitalálnám, hogy melyik oldalon legyenek. Természetesen az egyhangúságot meg lehet törni, sőt kell is, de most a képek nem emelik a szócikk kinézetét. Szerintem a cikk akár azonnal újra jelölhető kiemeltnek, hiszen gyakolratilag egy teljes disszertáció, minden infó benne van a völgyhídról (nem olvastam el részletesen). De mondom, szerintem egy kis esztétikai formázás jót tenne neki.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Kit36a (vitalap | szerkesztései) 2010. december 22.

Tervrajz - Sallai Imre utca (megjegyzés)[szerkesztés]

Egy megjegyzés került a szócikkbe, azt áthelyeztem ide:

Annyi lenne a hozzászólásom, hogy a Sallai Imra utca a mésik kis ív alatt haladt, halad a mai napig... Nem nagy hiba, de nekem furcsa hogy a tervrajzon ez nem tűnt volna fel senkinek. Köszönöm, ha kijavítják! Tisztelettel, Sz.Sándor

Apród vita 2019. augusztus 18., 19:03 (CEST)Reply[válasz]

Még fontosabb észrevételem Már háromféle hídmagasságot olvasok Egy ismerősöm az unszolásomra lemérte Beigazolódott a sejtésem, a nagy ív, a fő látványosság nem 37 m A parabola ív fele ha a 46 m fele, az 23... Így szemre is már megmondtam, nem lehet a fesztávtól 26 m Alattival együtt tévesen 11+26 = 37 m nek írják többen A valóság, a 26 m Az ugyan szerepel is a vázlatrajzon, csak az teljes méret, külön függőleges kellett volna a megjelöléshez Ráírták az alatti 11 hez Ebből lehet a tévedés Sokféle hídmagasságot látunk itt-ott A valóságot én leírtam, kb 26 m a Sédig Le fogom még lézeres mérővel méretni és azt is ideírom Európahírű, csodás építmény, korát megelőzve, nem szabadna ilyen pontatlanul kezelni! SzS69 vita 2019. szeptember 5., 18:41 (CEST)Reply[válasz]