Vita:Nagy-Magyarország

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 14 évvel ezelőtt a(z) kivágott rész témában

Történelmi és szemléleti kérdések[szerkesztés]

A Magyar Királyság és Magyarország egy és ugyanaz a kifejezés. Különbséget tenni a kettő között kb. olyan, mint ha ma különbséget tennénk a Magyar Köztársaság és Magyarország között. Biztos néhány embert megzavar a Szent korona országai és a Horvát-Szlavónország kifejezés, de ezek nem valódi országok, hanem Magyarország részei. Közigazgatási értelemben beszéltek Magyarországon (Magyar Királyságon) belül Magyarországról és egyéb autonóm területekről. Toroko vita 2009. május 18., 21:24 (CEST)Válasz

A Magyar Királyság és Magyarország nem ugyanaz. Vagy éppen az is meg nem is. Belülről nézve nem, mert a Magyar Királyságot (=Magyar Szent Korona országai) Magyarország és Horvát-Szlavónország közösen alkotta. Kívülről nézve birodalmon belüli politikai értelemben a Magyar Királyságot is gyakran Magyarországnak nevezték (pl. az Ausztria-Magyarország összetételben) amiben Horváto. is benne volt, mivel a magyar koronán keresztül tagozódott be, nem önálló 3. félként. VTlevéltár 2009. november 24., 18:03 (CET)Válasz
Ennek azonban a cikk tárgyához semmi köze nincs, ezért kivettem belőle.
Ez a cikk egy politikai-ideológiai kifejezésről szól, nem a magyar történelem vagy más hasonló cikkek alternatívája vagy pótléka. Ebben a cikkben arról kéne beszélni, hogy a kifejezés hogyan, mikor, miért nyerte el ma is élő jelentését, és hogy mi is ez a jelentés.
Ezt próbáltam meg elkezdeni.
Peyerk vita 2009. november 24., 23:50 (CET)Válasz
Pont a lényeget vetted ki. VTlevéltár 2009. november 25., 00:01 (CET)Válasz
Már miért lenne pont ez a lényeg? Ez egy nem túl megalapozott gondolatmenet a Nagy-Magyarország kifejezés jelentéséről, amihez szívesen vennék forrásokat, a történettudomány fősodrából természetesen.
A lényeg valójában éppen az, hogy konkrét jelentése a kifejezésnek nincs abban az értelemben, hogy nincs olyan ország, amit így hívtak volna. A Nagy-Magyarország kifejezés nem valami realitást nevez meg, hanem egy ideológiai-politikai álláspontot tükröz. A trianon előtti Magyarországot a kortársak soha nem nevezték így. Amikor elvétve használták a kifejezést trianon előtt, akkor Magyaroszág valamelyik még nagyobb területére értették, ami pár évszázaddal korábban volt érvényes.
Szerinted a fél ország hibásan használ egy kifejezést - szerintem viszont ez durván POV. A cikkben azt kell bemutatni, milyen ideológiai és politikai tartalmakat hordoz a kifejezés.
Világosabban: Nagy-Magyarország nem egy országot, hanem egy politikai koncepciót fejez ki. Azt kell tehát leírni, nem egy országot.
Peyerk vita 2009. november 25., 18:04 (CET)Válasz
Rendben, ebben egyet is értünk, és a szövegváltozatom is világosan utalt erre: A Trianon után megjelenő Nagy-Magyarország fogalma VTlevéltár 2009. november 25., 20:31 (CET)Válasz
Szerintem nem érthetünk egészen egyet, mert szerintem a Horvátországgal kapcsolatos fejtegetésed nem való a cikkbe. Egyszerűen nincs jelentősége a társországok (mindig többesszám!) Magyarországhoz való közjogi viszonyának a cikk tárgya szempontjából.
Ha azonban volna, akkor a szöveged pontatlanságai miatt nem felelne meg.
Egyrészt a trianon előtti közjogi irodalom és a mai történettudomány nem azt mondja erről, amit te írsz (pl. nem perszonálunió volt).
Ennél is fontosabb azonban, hogy a trianon utáni irredenta, revizionista gondolkodás igenis beleértette a társországokat Nagy-Magyarország fogalmába, éppen úgy, ahogy a mai matricások. Ehhez elég a Horthy-rendszer filmhíradóinak jólismert kezdőképeit felidézni: a megnagyobbodó Magyarország a matricákról ismert kereten belül növekszik, tölt ki egyre nagyobb részt, nem pedig a Horvátország nélküli Magyarország határain belül.
További forrásként nézd meg ezt a könyvcímet és címlapot a korszak egyik kiemelkedő földrajzi-statisztikai szerzőjétől, 1934-ből: Cholnoky Jenő: A Kárpátoktól az Adriáig. Nagy-Magyarország írásban és képben.
Peyerk vita 2009. november 25., 23:43 (CET)Válasz

kivágott rész[szerkesztés]

Az elnevezés, bár alkalmanként korábban is használták, a trianoni békeszerződés után nyerte el ma is élő ideológiai, politikai töltetét. Ennek lényege, hogy egyfelől a magyar nyelvben (ellentétben több szomszédos nép nyelvével) nincs különbség a trianon előtti és utáni Magyarország elnevezésében, másfelől az irredenta gondolkodás és beszédmód hangulatfestő jelzők alkalmazásával teremti meg azt mintegy pótlólag. Ez azonban nem egyszerű elnevezésbeli megkülönböztetés és nincs tekintettel a korszakhatár előtti és utáni ország jellegének valóságos különbözőségeire, amilyen a nemzeti-etnikai jelleg, a politikai szerkezet stb., viszont pozitív és negatív hangulatfestő jelzőkkel ("nagy", "egész", illetve "csonka") ideológiai minősítést kapcsol hozzájuk.
A kommunista diktatúra alatt a kifejezés a revizionista gondolkodás egészével együtt eltűnt a közbeszédből, a 20. század végi rendszerváltozás után azonban újra megjelent, elsősorban a nemzeti radikálisok és a szélsőjobboldal szóhasználatában.
Ez hülyeség, kisantant/szdsz-es propagandaszöveg. A Nagy-Magyarország kifejezés nem hangulatfestő, és természetes, hogy nincs tekintettel semmire (mint pl. az etnikai összetételre - miért kellene bármire is tekintettel lennie?), mivel nem egy többoldalas értekezés, hanem egy elnevezés. Ez a szöveg nem kaphat helyet a cikkben. Gubb 2009. november 24., 23:57 (CET)Válasz

Hát, én nem-irredentáktól gyakrabban hallom a történelmi Magyarország elnevezést, a közvetlenül Trianon előttire meg a Monarchiát... – الانشاء üzi / پيغام 2009. november 25., 00:37 (CET)Válasz

Kedves Gubb, a minősítgetések mellett nem látok érvet.
Egyfelől természetes, hogy az irredenta közbeszéd nincs tekintettel az egykori Magyarország nemzetiségi visznyaira - másfelől ez csak az irredenta közbeszéd esetében természetes. Az enciklopédikus szövegekben nem. A hangulatfestés pedig teljesen nyilvánvaló a nagy és a csonka jelzők ellentétpárjában önmagában is, de éppen a közismert és a cikkben is idézett irredenta jelmondat nem hagy semmi kétséget afelől, milyen "árnyalatok" kapcsolódnak ezekhez. Kérlek kímélj meg attól, hogy erről kelljen ostoba vitatkozgatást folytatni, van a cikkben elég más megoldandó feladat is.
Peyerk vita 2009. november 25., 18:12 (CET)Válasz

Kivancsi lennek, a lengyelek minek neveztek orszagukat a Molotov–Ribbentrop-paktum elott es utan, es volt e olyan honfitarsuk, aki a paktum elotti megnevezest pusztan "ideologiai"-nak minositette volna. Dixtroy vita 2010. április 22., 09:15 (CEST)Válasz

Mivel a lengyelek nem tudtak a nevezett paktumról, ezért az semmit sem változtatott az országuk önelnevezésén.
Ha Lengyelországnak a paktumot követő felosztására gondolunk 1939-ben, akkor előtte Lengyelországnak nevezték az országukat, utána pedig megszállt vagy felosztott Lengyelországnak.
Vélhetően nem volt olyan, aki a Lengyelország elnevezést ideológiainak minősítette volna.
Peyerk vita 2010. április 22., 10:35 (CEST)Válasz

Angol cikkek - koncepcionális kiindulópontként[szerkesztés]

Figyelmetekbe ajánlom az angol WP két cikkét: en:Greater Hungary és en:Greater Hungary (political concept). – Peyerk vita 2009. november 25., 18:23 (CET)Válasz

Nézőpont[szerkesztés]

Ha a szócikk arról szól, hogy a jelenben mit gondolunk, akkor egyszerűen megoldható a kérdés azzal, hogy MINDEN álláspontot leírunk, máskülönben egyik szemlélet sem maradhat. Ha pedig arról van szó, hogy amikor még létezett, akkor mi is volt a szócikk tárgya, akkor nincs helye magyarkodásnak, sem jelenkori akadémikusi magyarázatoknak, sem „jobb a békesség a wikiben ne legyen politikai felhangúnak látszó szöveg” szerkesztői hozzáállásnak, hanem kizárólag a hiteles történeti források fogalmazatában kell rögzíteni. Stewe Feedback 2009. november 28., 21:03 (CET)Válasz

Harmadik lehetőség biztos nincs? :)
Olyan dolg, amit így neveztek, nem létezett, tehát az első kizárt.
A kifejezés viszont elég régi, tehát az, hogy ma mit gondolunk(-nak) róla, elég hiányos volna. Vagyis a második is.
Mint Krsztus feltámadása. Magáról az esetről nem sokat lehet írni, de hogy az elmúlt kétezer évben miket mondtak és gondoltak róla, az elég izmos szócikkre jó. Nem?
Peyerk vita 2009. november 28., 21:46 (CET)Válasz
Szoval a temat 4 felekeppen lehet megkozeliteni 1. "magyarkodva" (ez a szo.. komoly ertekhianyra utal a hasznalata) - ez valoszinuleg erzelmileg elfogultat jelenthet 2. akademikusan - Szabatos kifejezessekkel leirva tudosok szaja ize szerint, akik valoszinuleg inkabb egyeb akademikusok velemenyebol meritenek, mint a valosagbol, 3. polkorrektul. De ezek nem jok, -> 4. a hiteles torteneti forrasok, azok a jok. A torok idokben nem tudom mondtak-e hogy csonka es nagy Magyarország. A trianoni bekediktatum csak 90 eve volt, azt mondjak ennel hosszabb idonek kell eltelnie, hogy objektiven lehessen megitelni az esemenyeket. Szerintem addig is erjuk be ezzel a cikkel, es mindenki gondoljon azt ami a szive diktal.Dixtroy vita 2010. április 22., 09:31 (CEST)Válasz

Nos egyről beszélünk! Leírhatjuk, hogy társadalmi rétegek vagy politikai körök mit gondolnak róla, de akkor nem csak a hivatalos, vagy többségi véleményt kell, hanem mindet, történelmi áttekintésben. Ha pedig a magyar nyelv mai szabályai szerint sohasem létezett Nagy-Magyarország, akkor át kell nevezni a szócikket, és meghagyni az átirányítást a keresőnek. Stewe Feedback 2009. november 28., 21:55 (CET)Válasz

Nem, nem egészen egyről. De ha ebből a kettőből kell választani, akkor egyértelműen az első változat.
De attól hogy valami nem "létezett" (a tudományos valóság értelmében), még lehet neki mégiscsak jól körülhatárolt jelentése és lehet tárgya egy lexikoncikknek. Például ilyenek lehetnek irodalmi alakok vagy ideológiai kategóriák.
Peyerk vita 2009. november 28., 22:26 (CET)Válasz