Vita:Növénytermesztés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P Leaf Green.png Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
A Mezőgazdaság szócikkből vettem át a szöveget, mert a növénytermesztés eddig csak átirányítás volt.
Az önálló szócikket feltétlenül indokoltnak tartom mivel még így is nagyon tág témakört fog át a cikk.
A cikket át kellene olvasni, mivel számos belső linket tartalmaz, egyes növények szócikkeihez.
Bármilyen segítséget örömmel fogadok.----Linkoman vita 2014. július 30., 19:15 (CEST)

Növénytermesztés idegen nyelven (főleg angolul)[szerkesztés]

Azt látom, hogy az angol Wikipédián a en:Plant cultivation (amit én eddig a növénytermesztés angol megfelelőjének gondoltam eddig) átirányítás a en:Horticulture szócikkre (amit én eddig a kertészet angol megfelelőjének gondoltam eddig). A latin „horti” előtag is a kerttel kapcsolatos. Mégis nagyon úgy tűnik, hogy az angol wikin a „horticulture” szót használják a növénytermesztésre (ha jobban megnézem, azonban nem teljesen!), s ehhez kapcsolódik elég sok (majdnem mindegyik) Wikipédia-oldal. A német de:Pflanzenbau jelenti a növénytermesztést, s egyelőre ehhez kötöttem a magyar szócikket is; érzésem szerint a ru:Растениеводство is inkább ehhez áll közelebb, mint a hortikultúrához, mégis a horticulture-höz van kötve. Ez és ez szintén azt sugallja, hogy inkább kerthez köthető növények termesztését jelenti a horticulture, azaz gyümölcsök, zöldségek, virágok, dísznövények, gyógynövények termesztését. De lehet, hogy az angolszászok másképpen közelítik meg ezt a dolgot, s van a farmgazdálkodás (itt termesztenek inkább gabonaféléket és takarmánynövényeket, felteszem részben az állattartás miatt is) és van a fenti hortikultúra? De muszáj nekünk átvenni az angol felfogást? Szerintem egyáltalán nem. De akkor meg hogyan párhuzamosítjuk a különböző felfogásokat? Sajnos nem rendelkezem elég háttértudással ennek a problémának a megválaszolására, ezért gondoltam arra, hogy itt megkérdezem. --Sphenodon vita 2014. július 30., 20:41 (CEST)

Összevon?![szerkesztés]

Az összevon sablont azért tettem rá, mert nem tudok megfelelőbbet. Linkoman fenti kérése is indokolt, ezért azt javaslom, hogy a két cikk egyikéből az azonos részeket el kell távolítani (hivatkozás a másikra). A "Növénytermesztés" szócikk még hiányos, mert (bár a szőlő szereepel benne), a zöldség és gyümölcs félékre még utalás sincs A Mezőgazdaság szócikkben inkább csak az ezzel kapcsolatos általános leírásokat tennem/hagynám meg és ebből linkelném a hozzá tartozó szócikkeket. A növénytermesztéshez hasonlóan - indokolt volna az álattenyésztés-nek is külön szócikket készíteni. - Üdv. » KeFe « Master editor 2.png Társalgó 2014. július 31., 04:17 (CEST)

Kedves KeFe! az állattenyésztéssel kapcsolatos kérésed máris teljesült... :-) ----Linkoman vita 2014. július 31., 13:50 (CEST)

Kedves Linkoman! Most már csak a Mezőgazdaság cikkből kellene a két új szócikk tartalmát kivenni és ezt a szócikket megírni... - Üdv. » KeFe « Master editor 2.png Társalgó 2014. július 31., 20:53 (CEST)