Vita:Marketing

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Effy 7 évvel ezelőtt a(z) Az egész ahogy van, szörnyű témában
Ez a szócikk témája miatt a Pszichológiai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Partmoso (vita), értékelés dátuma: 2016. szeptember 12.
Pszichológiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Lektorálandó, mert[szerkesztés]

A szöveg olyan, mint egy előadás szövege.
Az, hogy a definiciójáról vita van, nem ment fel az alól, hogy legalább a területét meghatározzuk (ennyit megérdemel egy lexikon). Ez most hiányzik.
Nyelvi hiba pl. a következő: "Problémát okoz, hogy a marketing ráfordításokat nehéz beruházásként megjeleníteni, hiszen megtérülése nehezen - vagy egyáltalán nem - mérhető." (A ráfordításokat többes szám, a megtérülése egyes szám.)
Dolgozni kellene még ezen.--Linkoman vita 2009. szeptember 28., 11:08 (CEST)Válasz

linkek törlése[szerkesztés]

Két linket töröltem, amelyek reklám jellegűek voltak. Piraeus vita 2009. december 22., 13:29 (CET)Válasz

Története - kivágott szöveg[szerkesztés]

"Mint sok más menedzsment terület, a marketing is a II. világháború utáni Amerikából ered. Az 1960-as években megszülettek az első reklámok, a legelső televíziós reklám mosóport igyekezett eladni. A marketing hajnalán, a tömegtermeléses korszakban a termékek funkcióira koncentráltak a marketingesek. A versenytársak megjelenésével és erősödésével aztán azt igyekeztek elmondani, hogy mitől jobbak. Manapság, a fogyasztók által uralt korszakban, a tömeges személyre szabás a jellemző, azaz a marketingesek üzenete, hogy miért jó a termék a fogyasztóknak, illetve kiknek szánják azt. (Ld. szlogenek, mint "Mert Ön megérdemli", "Közel hozzád", stb.)

A hazai marketing a II. világháborúig hasonló fejlődési pályát írt le, mint Európában. Alapvetően a nyersanyagokra, alapanyagokra koncentrált, kevésbé volt technika alapú, mint az Egyesült Államokban, lévén kevés tömegpiac létezett akkoriban, így reklámok is egyszerűbbek voltak, nem voltak jellemzőek a marketingkutatások. Bár nyugaton az 1950-es évektől kezdődően kialakult a marketingtudomány és több marketingmenedzsment iskola is megjelent, hazánkban a szocializmus évei alatt a fejlődés ezen a területen is megállt. Bár voltak kezdeményezések 1968 után (például Hurka Gyurka), de ezekben több volt a jó szándék, mint a professzionalizmus. A rendszerváltás utáni években a növekvő piacok gyors változásokat hoztak létre. Általánossá vált a vállalatok vevőorientációja és a marketingkoncepció kidolgozása a vállalati stratégia fontos részét képezte."

Forrás nélküli sületlenségek tárháza. Néhány példa:
  1. Reklám már a XIX. században is létezett a mai értelemben (pl. Toulouse-Lautrec plakátjai).
  2. A "hazánkban a szocializmus évei alatt a fejlődés ezen a területen is megállt." szégyenletes hazugság - a rendszerváltást - többek között - az is lehetővé tette, hogy a marketingtevékenység nálunk is fejlődött, ha alacsonyabb szintű pályán is.
  1. A marketing szorosan kapcsolódik a reklámhoz, de nem azonos vele. Ez a szöveg mintha egybemosná a két fogalmat.
  2. A marketingben a márka (marketing) egyre inkább központi fogalommá válik. Itt meg sincs említve.
Kivágtam, mert ez így használhatatlan, nem méltó egy lexikonhoz.--Linkoman vita 2010. június 19., 14:14 (CEST)Válasz

Az egész ahogy van, szörnyű[szerkesztés]

Az egész szócikket átdolgoztam, mert (mint marketing szakot végző és mint marketingben dolgozó személy) szörnyűségesnek, kritikán alulinak ítéltem meg a cikket. Számomra érthetetlen módon nem került rá a "horror sablon", ami javítgatásaim után (ezt hamarosan folytatni fogom) már véleményem szerint nem is indokolt, viszont bőven lenne mivel bővíteni, külön nagy fejezetet kaphatna benne pl. az online marketing, a marketingkutatás, a marketingtervezés, a fogyasztói magatartás stb. ,stb. Effy vita 2016. december 21., 23:27 (CET)Válasz

Igen. Sajnos, évek óta szörnyű. Bátorkodom felhívni szíves figyelmedet 6 évvel ezelőtti észrevételemre.--Linkoman vita 2016. december 21., 23:34 (CET)Válasz
Igen, igen, láttam :) Most rendbe tettem az eddig leírtakat, és majd idővel próbálom bővítgetni a szócikket, de azért rátettem egy sablont is, mert véleményem szerint még jó sok mindennel ki lehetne (pontosabban kellene) egészíteni. Effy vita 2016. december 24., 18:19 (CET)Válasz