Vita:Magyar Nemzeti Cirkusz

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Andrew69. 9 évvel ezelőtt a(z) A kiemeléssel kapcsolatban témában
Ez a cikk jószócikk-jelölt volt. Itt találod meg, miért nem kapta meg a jószócikk-státuszt. A régebbi jelöléseket itt gyűjtjük össze.

Megjegyzés[szerkesztés]

Remélem lesznek, akik a szócikket megfelelő minőségben átszerkesztik. Lenne bőven információ, biztosra veszem, hogy lehetne kérni fotókat is legális közlésre a cirkusz vezetőitől. Egy kis időt kellene erre szánni, a jogsértő másolgatás helyett. Remélem a közeljövőben tudok én is időt szakítani erre a szócikkre. Mivel ennek időpontja bizonytalan, ezért nem teszem ki a "tataroz" sablont. A szócikk egyik pozitívuma -ebben a formában is-, hogy felhívja a figyelmet erre a társulatra. Én ez alapján olvastam utána a témának, és tartom méltatlanak a szócikk jelenlegi tartalmát. Remélem az egyik budapesti előadásra el tudok menni. Másokat is erre biztatok, annak ellenére, hogy ez itt -a szócikk különösen-nem a reklám helye. --Kispados vita 2012. február 29., 13:55 (CET)Válasz

A módosítások, visszavobnások indoklása[szerkesztés]

A szócikk átdolgozását a wikipédia elvárásainak megfelelően elkezdtük. Reméltük a művelet folytatását, bővítését, esetleges észrevételek megvitatását. Ugyanezt tettük a szerző korábbi más, cirkuszi tárgyú cikkeinél is. Ezek a következők:

Minden szócikknél indokoltuk az átszerkesztéseket, módosításokat; egy-egy esetben sikerült legális képekkel is illusztrálni ezeket.

Mindezek ellenére -az esetleg felmerülő nézeteltérések megvitatása nélkül- visszavonások, átszerkesztések, jogilag vitatható bővítések történtek. Mindezek miatt a következő módosításokat hajtottam végre:

  • Az ismételten, jogszerűtlenül -más szerkesztő által is kifogásolt- feltöltött kép megjelenítését letiltottam.
  • A 2012-es turnék pontos állomásait töröltem. Semmi kifogásom a cirkuszművészet népszerűsítésével kapcsolatban, de reklámízűen megjelenített aktuális turnéműsor közlése -véleményem szerint- nem lexikonba illő. Különösen nem abban az esetben, ha mindezt egy szerkesztési nélküli képernyőtartalom másolásával tesszük, benne hagyva a szünnapokat is.
  • Módosítottam és wikisítettem a szintén szerkesztés nélkül bemásolt éves műsorok tartalmán is. Nincs kifogásom az artistaszámok közlése ellen, de a műsor keretét szolgáló zenekari számok és a szünet nem ez a kategória.
  • Visszahelyeztem a történet fejezetbe a "csonk" sablont. Lenne még bőven lexikonszintű információ ebben a tárgykörben. Jelenleg ez a fejezet csak a Richter család történetét részletezi. Véleményem szerint indokolt lenne a Richter dinasztiának egy önálló szócikkek szánni.


Szeretném felhívni a szerkesztőtárs figyelmét a következőre. A platformon nem áll készenlétben egy szerkesztőgárda, amely a félig-meddig elkészült, összemásolt szócikkeket a helyére teszi. A cirkuszművészet tisztelete, miatt próbáltuk ezt és az említett másik három szócikket az indokolható törlésektől megmenteni. Őszintén sajnálom, hogy ígérete ellenére a közös munkában, polémiában nem vesz részt. Csak munkát ad nekünk, kicsit úgy tűnik a segítőkész szerkesztők bosszantására. – Kispados vita 2012. március 12., 07:31 (CET)Válasz

Átdolgozás[szerkesztés]

A cikket -amint időm engedi- átdolgozom. A Richter dinasztia kronologikus történetét kiveszem, ebből egy önálló szócikket lehetne készíteni. A műsorokat is ki kell venni, mivel azok nem pontosak, inkább egy figyelemfelhívó leírások. Ezt alátámasztja, többek között, hogy a 2012-es beharangozóban Donnert Katalin nevével nem találkozunk, pedig a március 15.-i bemutatón fellépett. – Kispados vita 2012. március 18., 08:12 (CET)Válasz

DÖBBENET[szerkesztés]

Legalább a munkát értékelhetné a szerkesztőtárs, amikor újra indoklás nélkül értelmetlenül visszaállít. Többek között a 2011-es műsort igeidő egyeztetés, nélkül jelenidőben. A legjobb az lenne, ha a szócikket törölnénk, mert így kompromittáljuk a kiváló társulatot.

Én március 15.-én kimentem Rákospalotára, a 2012-es műsor premierjére. A nagyszerű előadás láttán, különösen szégyenlem magam a szócikkünk anomáliáit érzékelve.

– Kispados vita 2012. március 27., 20:32 (CEST)Válasz

A kiemeléssel kapcsolatban[szerkesztés]

Véleményem szerint a fúvószenekar meghatározás az együttes esetében nem megfelelő. A hivatkozott szócikk is meggyőzhet erről.

Tapasztalataim szerint -az általam ismert- sem a Magyar Nemzeti Cirkusz sem a Fővárosi Nagycirkusz zenekarára nem megfelelő ez a kifejezés. Ez annak ellenére is igaz, hogy mindkét együttesben meghatározó a fúvós szekció. Mellettük azonban megtalálhatóak, a ritmus vonal hangszerei (gitár, szintetizátorok, ütők) is. Ha mindenáron kategorizálni szeretnénk ezeket az együtteseket, akkor talán a "Combo" lenne a legközelebbi álló kifejezés. A cirkuszi zenekarok azonban többek, mások ezeknél. A zenekar tagjai között vannak, akik több hangszeren is játszanak, Gyakran előfordul, hogy a produkció hangulatát kiemelve; hegedű, tangóharmonika vagy más hangszer is szerepet kap. Véleményem szerint a helyes megfogalmazás a következő lehetne:

"… a Magyar Nemzeti Cirkusz produkcióinak elengedetlen kelléke egy nyolctagú zenekar"

vagy

"… a Magyar Nemzeti Cirkusz produkcióinak elengedetlen kelléke egy nyolctagú cirkuszi zenekar"

Egyébként helyesnek tartom, hogy a szócikk kiemeli ezt az információt. Örvendetes, hogy mindkét társulat fontosnak tartja az élő zenekari kíséretet. Az utóbbi évtizedekben ugyanis fokozatosan háttérbe szorul, a számok kísérésének ez a lehetősége. A "Playback" előretörésének -minimum- három oka van.

1. Anyagi

2. Művészi. Sok produkció ugyanis olyan kötött koreográfiára, mozdulatsorra épül, hogy azt újabb és újabb fellépőhelyek zenekaraival már nem lenne idő reprodukálni. Ilyen megokolásból egyre több olyan komplett produkció is van, melynek teljes, zenei kísérete playback-re épül. Napjainkban a hagyományos cirkuszi előadásokon -számonként- az élő zene mellett a playback kíséret is megfér egymás mellett.

3. A cirkuszművészet fejlődése, melynek eredményeképpen a hagyományos mellett újabb és újabb irányzatok is kifejlődtek.

Ui: Szerkesztőtársammal a korábbi nézeteltérítések rendeződtek, a napokban más témában már újra együtt dolgoztunk. Ilyen megokolásból az előző fejezetekben, általam írt problémák már nem időszerűek. A magam részéről hozzájárulok, azok törléséhez, illetve kitakaráshoz.

--Kispados vita 2014. augusztus 26., 11:49 (CEST)Válasz

Archiválni szoktuk az idejétmúlt dolgokat. Nem szégyen az, ha javult a cikk és örülök, hogy így látod te is. Ha esetleg valamelyik kiemelési eljárásra jelöli Zsaron szerkesztő, kérlek ott is támogasd majd. Üdv. Andrew69. 2014. augusztus 26., 18:16 (CEST)Válasz