Vita:Máté Gábor (színművész)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 2001:4C4E:1F52:4800:F1BC:4C57:9536:1AD0 3 évvel ezelőtt a(z) Szexuális zaklatási vád témában

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Marat halála filmkocka[szerkesztés]

A képen illetve a szócikken végrehajtottam az ajánlott változtatásokat: Wikipédia:Kocsmafal (képek)/Archív12#Marat halála filmkocka

--Kispados vita 2014. augusztus 10., 14:38 (CEST)Válasz

Reakció[szerkesztés]

Az ajánlások alapján, ma 2014. augusztus 10.-én rászántam magam, hogy a szócikket tovább bővítsem és megágyazzak a filmkockának. Ezt Máté Gábor szócikkének vitalapján dokumentáltam is. A szócikk módosítása után alig félórával Hungarikusz Firkász törölte a módosítást. (Ezt megelőzően két napja nem volt az általam figyelhető platformokon regisztrált művelete. Úgy tűnik engem tart a wikipédia egyik legüldözendőbb szerkesztőjének. Kifogásolta a következőket.

  • Nem jelöltem meg a forrást (megjelöltem)
  • Túlságosan terjedelmes az idézet (Mihez képest? Kát, hogy csak az én szócikkeimet figyeli cikizi)
  • Nem jó a színháztörténeti pillanatot ábrázoló kép minősége. Lehet, hogy igaza van, de ha látta volna az előadást, lehet hogy Ő is jó illusztrációnak tartaná a filmkockát.

--Kispados vita 2014. augusztus 11., 00:07 (CEST)Válasz

Szexuális zaklatási vád[szerkesztés]

Hujber Ferenc színművész, a Valami Amerika című filmek sztárja, azzal vádolta meg Máté Gábort és Horvai Istvánt, hogy 1995-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételi vizsgáján zuhanyozni küldték a női felvételizőket az Ódry Színpad alatti öltözőbe, majd a hölgyeknek vizes fürdőruhában kellett állniuk a színpadon, miközben Máté Gábor és Horvai István megjegyzéseket tettek alakjukra. Ezt követően a felvételt nyert női hallgatók pedig arc, alkat és kisugárzás alapján válogathattak a férfi jelentkezők közül. [1] Hujber visszaemlékezésében azóta ismertté vált női színészeket is megnevezett a felvételi vizsga időszakából, az állításokról azonban a sajtó megkeresésére senki nem kívánt nyilatkozni, ám az érintettek nem is cáfolták azokat.

Ezt a szakaszt – alapos utánanézés után – kivettem.

A kiváltó oka a cikk alanyának kérése volt, de a bekezdésnek utánanézve csak azt találtam, hogy ezt az állítást egyetlen helyen lehetett olvasni, ez pedig Hujber Facebook postja, és azt soha senki nem ellenőrizte: először a hardcore bulvár Riposzt, majd a közismert permanens sajtóper-vesztes Origo, és onnan a szintén ugyanazon körbe tartozó MN hozta le, és gyakorlatilag a kormánymédián túl sehol semmit nem lehetett róla találni. Lehet viszont találni számos olyan nyilatkozatot ahol Hujbert hazugsággal vádolják (közokirat-hamisítás, hamis diploma), illetve ő támadja azokat akik a kormánnyal szemben állnak, többek között konkrétan Mátét.

Ezek alapján azt gondolom hogy az eredeti forrás erősen elfogult, az átvevő kormánymédia pedig (részben Máté munkaköre, részben az SZFE elfoglalásában elfoglalt pozíciója okán) érdekelt a hamis hírek terjesztésében. Így megbízható forrás híján az állítás forrásolatlanná vált, és erősen személyiségi jogokat sértő volta miatt így kinyestem ide. Nem gondolom hogy egy (feltehetően alapból elfogult) Facebook postra kellene egy állítást alapozni.

Normális esetben javasolnám a cikk alanyának a sajtópert de az Origo esetében ennek semmi valós értelmét nem látom, így ezt is csak mint tájékoztatást fogom neki megírni. – grin 2020. november 26., 18:31 (CET)Válasz

Kapcsolódó levél: ticket:2020112610009787. Bencemac A Holtak Szószólója 2020. november 27., 09:09 (CET)Válasz
Gervai Péter (grin): még szerencse, hogy te állapítod meg, hogy melyik forrás hazugság és melyik nem az... 2001:4C4E:1F52:4800:F1BC:4C57:9536:1AD0 (vita) 2020. december 4., 12:57 (CET)Válasz
  1. https://magyarnemzet.hu/belfold/hujber-ferenc-allitja-szexualisan-zaklattak-a-szinmuveszetin-8354253/