Vita:Károlyi Zsuzsanna

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Alensha 11 évvel ezelőtt
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Erdéllyel kapcsolatos szócikkek (bővítendő besorolás)
Életrajzi szócikkek (besorolatlan)

Törlési megbeszélés lezárt jegyzőkönyve


Az alábbi törlési javaslatot archiváltuk. Kérjük, ezt a megbeszélést már ne módosítsd! A további hozzászólásokat a cikk vitalapjára írhatod. Ezt a lapot már ne szerkeszd!

Az eredmény: így már maradjon, köszi :) Alensha 2012. június 8., 20:09 (CEST)Válasz

Károlyi Zsuzsanna[szerkesztés]

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A szokásos. Semmi nem teszi enciklopédikussá azon kívül, hogy híres férje volt, és rövid is a cikk, ennyi infó bőven elfér Bethlen Gábor cikkében (egyébként az esküvőjükről Károlyi cikkében az áll, hogy májusban volt, Bethlen cikkében meg az, hogy áprilisban és augusztusban, ebben rakjon rendet valaki…) Alensha 2012. június 8., 01:13 (CEST)Válasz

 maradjon A cikkből valóban csak ennyi derül ki róla, de csinált egyebet is: építkezett (férje távollétében ő erősítette meg a várukat, mert be kellett rendezkednie a védelemre), fiatalokat küldött tanulni külföldre, segített a férjének a kincstári és saját gazdasági ügyek intézésében,[1] beavatkozott a politikába is.[2] A férjéhez írott levelei értékes művelődéstörténeti dokumentumok.[3] (Amúgy magyar királyné is volt, és a királynék sem nagyon szoktak egyebet "csinálni", a rangjuk miatt mégis van róluk cikk.) A nevezetességi kritériumot bőven teljesíti: azon kívül, hogy a Bethlen Gáborról szóló könyvekből sok mindent meg lehet tudni róla,[4] vannak külön róla szóló források is:

  • Bodrogi János: Károlyi Zsuzsanna fejedelem-asszony. Nagyenyed, 1899. (63 oldal)
  • Ajtay Béláné: Károlyi Zsuzsánna, Bethlen Gábor első felesége. [Nagyvárad], é. n (16 oldal)

Az esküvő egyébként augusztusban volt, 25 vagy 26 vagy 27-én; részt vett rajta a fejedelmi beiktatására Kolozsvárra érkezett Bocskai István is, amint az egy Miskolcon megjelent cikkben is olvasható.[5] Eredetileg április 24-re volt kitűzve, de a vőlegény hadi elfoglaltságai miatt nem ért rá. --Hkoala 2012. június 8., 18:12 (CEST)Válasz

  1. Például fennmaradt egy a szepesi kamarához írott levele, amiben intézkedik a Bethlen Gábor által Kassára küldött nyomdászmester fizetéséről.
  2. Amikor a férje elfogatta a császárpárti Zichy Pál veszprémi főkapitányt, és csak váltságdíj fejében volt hajlandó elengedni, akkor Károlyi Zsuzsanna mérsékeltette vele a díjat.
  3. Milecz János: Károlyi Zsuzsanna erdélyi fejedelemnő levelei férje Bethlen Gáborhoz. Győri Történeti és Régészeti Füzetek 3. 1865.
  4. Például Csetri Elek: Bethlen Gábor életútja. Bukarest: Kriterion. 1992.
  5. Jeney-Tóth Annamária: Bocskai udvara 1605 augusztusában Kolozsváron: Esettanumány a fejedelmi udvarról a kolozsvári számadáskönyvek tükrében. Publicationes Universitatis Miskolciensis, XIII. évf. 2. sz. (2008)

A fenti megbeszélést archiváltuk. Kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a lapot ne szerkeszd!