Vita:Jobboldal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Szélsőjobboldal[szerkesztés]

A szélsőjobboldal? Ha már a szélsőbaloldal megemlítésre került a Baloldal szócikkben, illene itt is semlegesnek lenni. --Serenic 2006. június 16., 15:31 (CEST)

WP:BSZ ez nem semlegesség kérdése, még csonk a cikk. Szerintem. SyP 2006. június 16., 15:32 (CEST)

"Fontos megjegyezni, hogy a jobboldali nemzettudat nem jelenti a nacionalizmust - csupán a hazaszeret és az elődök iránti tisztelet megnyilvánulása." - ez szerintem nem semleges. Bár megértem, nehéz ezekben a témákban semlegesnek maradni. --Serenic 2006. június 16., 15:41 (CEST)

A jobboldal radikális irányzata a nacionalizmus. Ez a nemzetet mindennél lényegesebbnek tekinti, különbséget tesz az emberek között bőrszín, vallás és származás szerint. Mint minden szélsőség, ez is már többször bebizonyította, hogy nem a megfelelő irányzatot képviseli (gondoljunk csak a Holokausztra).

  1. A holokausztnak, amely egy nemzetekfeletti (pángermán), tehát anti-nacionalista filozófia alapján álló rendszeren belül zajlott le, ugyan mi köze a nacionalizmushoz? A kommunista, szélsőbaloldali Ceaucescu nacionalista Romániája miért lenne a radikális jobboldal irányzata? Gubb     2006. június 17., 09:32 (CEST)

Érdeklődve olvastam ezt a dolgozatot. Sajnos, nem definiálja a "jobboldal" mint politikai premissza fogalmát, sem önmagában, sem valamihez viszonyítva. Egy ilyen feleletre a Közgázon Vajda tanár úr nagylelkűen megajánlotta az elégtelent... Mi az, hogy "(vagyis akkoriban a nemesség)"? Ez a jobboldal definíciója? Soványka a dolog... Na, de ezt már kifejtettem máshol. --Burumbátor társalgó 2006. november 13., 18:20 (CET)

ALAPELVEK A JOBBOLDALISÁG ÉS A BALOLDALISÁG FOGALMAINAK MEGÉRTÉSÉHEZ[szerkesztés]

Ezt légyszi dolgozzátok fel:

"ALAPELVEK A JOBBOLDALISÁG ÉS A BALOLDALISÁG FOGALMAINAK MEGÉRTÉSÉHEZ

195.228.240.74 üzenőlapja  2007. december 17., 19:55‎ (CET) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

A csupa nagybetűvel írás általában pont azt jelzi, hogy a dolgot mellőzni kell. :-) Hidaspal vita 2013. december 7., 12:04 (CET)

Madách?[szerkesztés]

Horthyt még értem, de Madách belevaló ebbe a listába? :O SyP 2008. január 8., 21:42 (CET)

Igen! Talán leghíresebb művéből, az Ember tragédiájából kitünik, hogy az ezen a lapon épp felettünk lévő alapelvek alapján a jobboldalhoz sorolható, mivel ciklikus szemlélettel nézte a történelem menetetét. Nem folyamatos "haladásnak" (mint a baloldal) fogta fel, hanem felosztotta felívelő és leszálló szakaszokra. Ez a szemlélet a jobboldali személyekre jellemző. Neville 2008. január 8., 21:52 (CET)

Hitler?[szerkesztés]

Nem értem, hogy egy olyan szélsőségesen kollektivsta ember, mint Hitler hogyan szerepelhet egy jobboldaliakat tartalmazó felsorolásban...Fifuszfc vita 2008. május 11., 09:22 (CEST)

Az individualizmus inkább a liberalizmusra jellemző. 195.228.240.75 üzenőlapja  2008. május 11., 20:36‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

egyéb jelentés[szerkesztés]

Én azt néztem, hogy a jobboldal és a bal politikai szócikk, pedig nem az jutott róla először eszembe. Ez normális? Nem kéne magáról a jobb oldali oldalról írni (nem is olyan egyszerű :D)? tetraTetraeder.jpgdumaláda 2008. július 8., 21:05 (CEST)

Valóban :). – Beyond silence Sort both.svg Üz 2008. július 8., 23:34 (CEST)

Felsorolás[szerkesztés]

Most komolyan, próbáljatok már meg beszélgetni róla, ne csak visszaállítgassatok... tetraTetraeder.jpgdumaláda 2008. december 3., 15:40 (CET)

Meghatározás[szerkesztés]

  • Az angol szócikk írja: "The term has had different meanings in different countries and time periods." ez a legnemzetközibb wiki így szerintem elfogadhatjuk hogy a „meghatározása történelmileg és országonként is változó.”
  • „Az idők során a jobboldalt a konzervativizmussal és az ahhoz egy kicsit is hasonlatos számtalan ideológiával, eszmével azonosították.” Azért nem helyes, mert a jobb oldal egy szeletét azonosítanánk a jobboldallal, t.i. jobb oldal nem = konzervativizmus, ha tetszik hanem létezik szélső jobboldal stb.
  • „A 19-20. században a piac- és kapitalizmusellenes baloldali eszmék előretörésével a szabadpiac és a laissez-faire kapitalizmus híveit is a jobboldali jelzővel illették, illetik a mai napig.” Ezek szerint a jobboldal "cakumpak" úgy az egész, mindig liberális? Hát nem hinném mivel a jobboldal is lehet kapitalizmusellenes, szabadpiacellenes (hazai piac védelme nem lenne jellemzően jobb oldali?).

Ezek az érveim, így kérem a visszavonosdi hangyagolását.- – Beyond silence Sort both.svg Üz 2008. december 3., 17:26 (CET)

Az általad a végsőkig erőltetett céltalan felsorolás ocsmány és értelmetlen, mivel a szép felsorolás vagy olyan, hogy két-három példát írsz, vagy felsorolod az összeset. Utóbbi nem fog sikerülni mert rengeteg van, ahogy balos irányzat is Érthetetlen számomra ez az izmozás; csak az azért csinálod, hogy ellentmondj? Vagy ilyen csakazértis dolog? Befejezhetnéd már. Az utolsó mondatnak is adtam forrást, uh már forrást is törölgetsz, nem csak esztétikailag rombolod a cikket. – Vince blabla :-) 2008. december 5., 13:38 (CET)

  • Fogadd meg a saját tanácsodat légyszíves. – Beyond silence Sort both.svg Üz 2008. december 8., 00:49 (CET)

Mester, definíció szerint a szélsőjobb ultrakonzervatív, vagy ha úgy tetszik (ultra)ortodox, bár utóbbit vallási értelemben használják. Tessék utánanézni a protekcionizmus fogalmának és témakörének, így, első körben, ha már gazdaságpolitikához kívánsz hozzászólni. – Vince blabla :-) 2008. december 14., 00:39 (CET)

A politikai spektrum jobb oldala[szerkesztés]

Politikai spetrum

A baloldalon vannak az ordas jobboldali kékharisnyák, jobb oldalon pedig a vörösök? Nocsak! Nem gondoljátok, hogy a definíció saját magával magyarázza meg saját magát, ráadásul bevezet egy új, definiálatlan fogalmat, a politikai spektrumot? És ez még csak az első mondat. Ez a cikk úgy, ahogy van, véleményem szerint semmit sem ér. Kaboldy vita 2010. december 10., 07:04 (CET)

De bizony úgy gondoljuk. Kerge Kísértet 2011. július 23., 20:44 (CEST)

Nincs baloldal és jobboldal. Fent van és lent[szerkesztés]

62.216.206.153 (vita) 2017. május 14., 20:54 (CEST)