Vita:HVG

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rotations-Buchdruckmaschine Aufriß.jpg Ez a szócikk témája miatt a Sajtóműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Palotabarát (vita), értékelés dátuma: 2018. augusztus 10.
Sajtóval kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Itt a HVG impresszuma: [1], ami nagyban eltér a cikk tartalmától; baj? OsvátA. 2005. november 4., 13:31 (CET)

Biztos gyakran változik. Szerintem töröljük az egész impresszumot ebből a cikkből, nem ide való. Alensha  * 2005. november 4., 13:40 (CET)

Helyes lépés, mert nem karbantartható. – Váradi Zsolt 2005. november 4., 13:41 (CET)

Új HVG[szerkesztés]

Én ezt most egy iskolai feladat körében eléggé átírtam.

Személyes vélemények a lapról[szerkesztés]

Összegyűjtve az ELTE-BTK Médiakutató intézetének 2007-2008/1-es Médiatörténet hallgatók által.

- gazdasági hetilap. Nehezebb nyelvezetű, sok szakszót használ. A közembernek nagyobb elmélyülésre lehet szüksége, ugyanis feltételez valamilyen háttértudást, mivel a célcsoportot legfőképpen gazdasági vezetők, vagy gazdasági szakemberek teszik ki. Főként 25 év felettiek olvassák. (Budapesti 46 éves titkárságvezető)

- Az egyetlen újság, melyet minden héten postán kap – hiszen előfizető. Kedveli a külalakot, a szöveg elrendezését. A hetilap tartalma teljesen leköti figyelmét. Szereti a történelmi rovatot és az írók stílusát. (19 éves egyetemi hallgató férfi, Férfi, Zalaegerszeg)

- sem a gazdaság, sem pedig a politika nem érdekli túlzottan. Nem olvas HVG-t, életében csupán csak kétszer tartotta kézben. (56 éves biológia tanárnő, Budapest)

- Vegyes a véleményem, egyrészt próbál objektív lenni -ez becsülendő-, ugyanakkor eredeti gondolat nulla. A saját gondolat a lap végén az olvasói levelekkel egy szintre degradálva van jelen, azaz egy lapon van a szerkesztőségi vélemény és az olvasói levelek. Ezt én károsnak és elhibázottnak tartom, egy újságnak igenis legyen saját véleménye, kiemelt helyen. A cikkei a világgazdaságról és a világpolitikáról gyakorlatilag Economist fordítások, némi saját szókincset hozzáadva. A címeit ízléstelennek és ostobának tartom, tipikus Geszti Péter-es ökörség, LOP-STOP meg KÉZPÉNZEK –humor herold. Sajnos ez csak hazánkba divat, máshol nincs kultúrája a szóviccnek, eggyel több ok az emigrációra. Az eredeti gondolatokat letudják ezzel, és kész. Egy frappáns szófordulattal nem lehet mindent eladni. De összességében még mindig a HVG a legjobb hetilap, karöltve a Heti Válasszal, mivel a magyar média kb. egy posvány. Ez legalább próbál objektív lenni, és van egy sajátos nyelvezete - leszámítva a címadási részt, mert az szörnyű. Másrészt releváns témákkal foglalkozik, a Szellem rovata pedig külön érdekes. (25 éves szociológus hallgató Budapest)

- Erről keveset tudok, ritkán jár a kezemben, de végülis jó véleménnyel vagyok róla. Azt gondolom meglehetősen szakmai és kiegyensúlyozott. Mérvadó lapnak fog számítani, amíg megtartja ezt a pozíciót, hogy jobb- és baloldali publicisztikák egyaránt megjelennek. A gazdasági előrejelzésekben a legerősebb, messze kompetensebb a többi újságnál. (53 éves tanár, Győr)

- Az éppen aktuális témák részletes kiértékelése, ábrákkal és számszerű adatokkal, színes képekkel, az írók egyéni stílusa, megfogalmazása és a széles látókör teszik érdekessé és nagyon hasznossá. (Számomra például azért, mert az egyetemen is hasonló részletességgel tanulunk a társadalomról és a gazdaságról) Az újságban emellett sok érdekesség, háttér információ található és kitekintés a nagyvilágra. (23 éves tanuló, Budapest)

- többnyire objektívnek találom és hasznosak a cikkei. (21 éves egyetemista nő, Pápa)

- objektív forrás a világ gazdasági, politikai helyzetéről. (20 éves egyetemi hallgató, nő, Budapest)

- reálisan látja és írja meg a dolgokat (61 éves nyugdíjas férfi Miskolc)

- online olvassa (32 éves ügyvezető férfi, Budapest)

- érdekes, információgazdag. Pártatlannak tűnik, így szavahihetőnek is. Alkalmanként olvassa. (46 éves közútkezelői koordinátor, Ikervár, Vas megye)

- A lappal tartalmilag meg vagyok elégedve, viszonylag objektíven összefoglalja a hét történéseit, emellett szubjektív véleményeket is megfogalmaz. Különösen tetszenek a találó címek és képaláírások. Egyedül a sok, teljes oldalakat elfoglaló reklám- és álláshirdetés kifogásolható az újságban. A HVG-t a többi hasonló hetilaphoz (Heti Válasz, Figyelő) viszonyítva tartalmasabbnak és ár-érték arányban jobbnak találom. (21 éves egyetemista nő, Tata)

- Magas minőségű hetilap. Eddig nem találtam benne olyan témát, amely ne érdekelt volna. De szerintem a HVG-t sokszor azok veszik meg, akiket egyáltalán nem érdekel maga az újság – egyfajta divatból. (20 éves szociológus hallgató férfi, Budakalász)

- A munkanélküliséget ugyan nem csökkenti, de baromi jó táblázatok vannak benne. (67 éves nyugdíjas férfi, Budapest)

- Kiegyensúlyozott, sok értékes elemzés található meg benne, amiket a tanulmányaim során is fel tudok használni. Egy-egy téma mélyebb kifejtése sokkal jobban érdekel, ez jellemző a lapra, ellentétben a napilapok indulatos véleménynyilvánításával. (23 éves egyetemi hallgató, férfi, Budapest)

- enyhén baloldali, színvonalas lap. Különböző témájú cikkeket jelentet meg. (18 éves tanuló, férfi, Budapest)

- heti gazdasági, politikai szemszögből értekező függetlennek mutatkozó újság, színvonalas címlapokkal. Inkább online olvasom. (53 éves vállalkozó nő, Budapest)

- ha lenne pénzem, már csak a szellemes címlap miatt megvenném, még akkor is, ha a gazdaság nem érdekel túlságosan (19 éves férfi, Kaposvár)

- Előfizetője vagyok. A napilapokat nem tudnám minden nap elolvasni, ebből viszont egy hét alatt szinte mindent elolvasok. Minőségi lap, politikai elkötelezettség nélkül, korrekt cikkekkel. Különösen szeretem benne azt hogy nagyon sokrétű. Például a Szellem rovat. Abban különbözik a napilapoktól, hogy nem csak az épp aktuális felszíni történéseket írja le, hanem próbál egy kicsit mélyebbre nézni. Egy jó lap. Nagyon szeretem a címlapjai. Mindig viccesek. És itt lehet rábukkani a piacon található legjobb állásajánlatokra is. Több ismerősöm is innen talált munkát. (42 éves, mérnök, férfi, Budapest)

- Nagyon igényes és kiváló a tartalma. Csak nincs benne sport rovat. (24 éves nő)

- Színes, hetilap, tárgyilagos, mértékadó, érdekes, informatív (24 éves nő)

- Általában elolvasom, fontosak benne az adótörvények, TB-törvények a munkámhoz. De főleg a különszámokat olvasom. (51 éves nő, köztisztviselő)

- Néha belelapozok, de általában nem értem, miről szólnak az írások. Nem nagyon érdekel a téma. Viszont a szóviccek tetszenek benne. (19 éves nő, főiskolai hallgató)

- mint napilag, próbál az Economistra hasonlítani, még van mit fejlődnie. továbbra is jók a címlap ötletek, de mintha kicsit kifáradt volna , mint piacvezető újság. (56 éves, mérnök, férfi)

- szerintem érdekesen és elég átfogóan összefoglalja a külpolitikai és gazdasági híreket, a belpolitikai rész talán nem annyira erős de szerintem tulajdonképpen elfogulatlan. A magyar sajtóban biztosan a HVG-ben vannak a legötletesebb címek és a végén lévő interjúk nagyon ötletesek (56 éves, mérnök, férfi)

- Gyakran veszem kezembe a HVG-t, mert olyan cikkeket tartalmaz, melyek hitelesen tájékoztatnak az ország gazdasági helyzetéről. Ezen kívül a világ többi országa is nagyító alá kerül, így könnyen összehasonlíthatjuk saját helyzetünket más nemzetekével. Megnyugtató látni, hogy náluk is vannak problémák. (43 éves nő, üzletvezető, Keszthely)

- Számomra ez egy kicsit „nehéz” olvasmány, de kétségtelenül hasznos és tárgyilagos információkat tartalmaz. Ha több időm lenne, biztosan jobban belemélyednék ebbe a gazdasági hetilapba. (19 éves diáklány, Budapest)

- Nem tudom hogy van-e Magyarországon még egy ilyen lap, ami ilyen terjedelemben számol be a heti gazdasági hírekről és történésekről. Ráadásul az ára sem vág földhöz, amíg 300 Ft alatt kapható. A heti kiemelt téma remekül tájékoztat, és a grafikonok és egyéb rajzok is jól navigálnak el a hírek és adatok között. A címlap rajza vagy karikatúrája pedig utánozhatatlan. (35 éves labdarúgó edző, Tatabánya)

- Gazdasági-társadalmi témájú hetilap, mely a háttérfolyamatokat is meg kívánja mutatni. Rendkívül hiteles. Gyakran olvasom. Politikailag kissé elfogult, inkább balra. (20 éves, vidéki egyetemista, politológus hallgató)

- Számomra a HVG a gazdasági témák miatt igen nehézkes, ha megveszem, akkor is leginkább a rövid cikkeket olvasom végig, Ettől függetlenül színvonalasnak tartom, hasznos azok számára, akik mélyebben foglalkoznak a gazdasággal. (20 éves egyetemi hallgató)

- Érdekel, hogy mi történik a gazdasági életben, de nem vagyok a HVG rendszeres olvasója. Igényes, sok mindent megérthet az ember a gazdaságról, ha elolvas egy-egy számot. (57 éves vegyészmérnök)

Internetes vélemények a lapról[szerkesztés]

- Egyébként kövezzetek ki (de csak nők álszakállban), de nekem bejönnek a HVG szóviccei. (http://www.google.hu/search?q=HVG&hl=hu&rlz=1T4DKUS_enBE219BE219&start=20&sa=N)

- A HVG cikke a szoftverhonosításról. ... ez irányú próbálkozásai során nem egy esetben kudarcot vallott a HVG nem teljesen számítógép-analfabéta munkatársa. (www.translatorteam.com/hvg.html)

- Olvasva az eredmény HVG kommentárját, én személy szerint tök egyet értek velük. (http://www.google.hu/search?q=HVG&hl=hu&rlz=1T4DKUS_enBE219BE219&start=30&sa=N)

- Emitt pálinkás komcsi tivornya, amott polgári körös Szt. Erzsébet fesztivál, mit ne mondjak kiba jó ez a verseny, gratula a hvg.hu-nak! (http://www.google.hu/search?q=HVG&hl=hu&rlz=1T4DKUS_enBE219BE219&start=40&sa=N)

- Copy-paste-tel dolgozik a HVG designere (http://comment.blog.hu/2007/01/24/copy_paste_tel_dolgozik_a_hvg_designere)

- Azzal tudnám védeni a HVG-t, hogy a placebó hatás is hatás, de egy karrier tanácsadói cikkben nem biztos, hogy placebót akarok olvasni. (velemenyemvan.freeblog.hu/tags/HVG/)

- Ha jól számolom, úgy október közepén lejár az éves HVG előfizetésem. Elégedettségem okán, ezt értelemszerűen szeretném meghosszabbítani. (aurus.freeblog.hu/tags/HVG/)

- A magyar sajtó Michael Jacksonját egyre hevesebben gyötri az apakomplexus: a HVG már nemcsak az Economist ruhájában jár, de az arcát is olyanra szabatta. (http://www.google.hu/search?q=HVG&hl=hu&rlz=1T4DKUS_enBE219BE219&start=120&sa=N)

- Elképesztõen aljas cikket közölt tegnap a hvg.hu. (magyar.wordpress.com/2006/04/21/a-kislanyvero-a-hvg-nel-uldozotte-alakul/)


Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#HVG cikk


Ez talán a Wikidézetekbe, Wikikönyvekbe vagy a Wikiforrásba lenne való. Ádám 2007. december 11., 14:21 (CET)

Nem tudom, hogy mi a megfelelő hely erre, de a közeljövőben jónéhány magyar lap vitalapján fogtok ilyet találni: egyetemi feladat, a tanár kérésére tesszük ezt a vitalapra. Gabi