Vita:Cickom, cickom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

nagyböjti tánc[szerkesztés]

Böjtben nincsenek táncos mulatságok. Biztos jól van írva a szócikkben? "A cickomozás egy jellegzetes nagyböjti táncos játék" – Greenunit vita 2017. február 10., 12:46 (CET)

Valamelyik forrásban olvastam, nem én találtam ki. És én is csodálkoztam. A táncos játék nem táncos mulatság. Játszani a gyerekek szoktak, mulatni a felnőttek. Talán pont a nagybőjti megszorítások miatt játszották ezt a gyerekek. Ez persze csak találgatás. Gyimhu vita 2017. február 16., 07:45 (CET)

Cickom, avagy cicám[szerkesztés]

A cickom szó jelentése, ha teljes bizonyossággal nem is, de kikövetkeztethető a Magyar nyelv szótárának vonatkozó szócikkei alapján:

czicza (3) – „Jelent leányjátékot, mely ide-oda futosásból, s elfogósdiból áll, máskép: czika.”
cziczáz – „Czicza v. cziczás nevü játékot űz, melyben egyik fél macskát, másik egeret játszik, s a macska az egeret czikázva kergeti.”
czika (2) – „Leányjáték, máskép: czicza, midőn a leányok kergetődznek, s egymást elfogni iparkodnak. Győr tájékán: hatoska. V. ö. CZICZÁZ.”
czikáz – „A czika v. czicza nevü játékban ide-oda futkos, kergetődzik. Egyébről is p. o. a villámokról mondják, midőn szik-szak vonalban hasítják a léget és föllegeket. l. CZIKÁZIK.”

Jebusaeus vita 2017. február 16., 08:27 (CET)