Vita:Bulányi György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Íme a kezdés, vandalizmus: "[[Link ghjghjgh g jMédia:Example.mp3

Insert non-formatted text heretitle]]". Szócikk alapja megírva, felesleges előbb törölni a vandalizmus miatt.--Linkoman

Lektor-sablon[szerkesztés]

Ez miért kell, G.? „Összemosás?” Ha amúgy nem lenne számodra ismeretes, ajánlom figyelmedbe a szócikk alján található forrásokat, köztük ezt: Bulányi György előadása az ellene hozott püspökkari ítélet titkos állami előkészítéséről. Pendragon 2007. június 18., 17:56 (CEST)

Vitát kavaró megjelenések[szerkesztés]

Ez a szakasz még nincs kész, azért helyeztem a vitalapra. Mivel Bulányi többször is viták kereszttüzébe került - melyek közül néhánynak áttételesen politikai felhangjai is voltak -, ezek közül kiemelni a 2007-ben történteket tényleg elfogultság. – Bajnokk vita 2008. január 3., 21:38 (CET)

Hadkötelezettség ellenzése[szerkesztés]

Bulányi alapító tagja volt a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának, melynek számos baloldali, liberális gondolkodó tagja volt.

NATO-csatlakozás[szerkesztés]

Bulányi ellenezte Magyarország NATO-csatlakozását, ezért sokan egy táborba sorolták a Munkáspárttal és a MIÉP-pel (idézet szükséges)

Egyházi személyek átvilágítása[szerkesztés]

Bulányi György többször megerősítette azt a kijelentését, hogy az egyházak tagjainak mintegy 90-95%-a együttműködött a diktatúra alatt a hatóságokkal. Ez egyes publicisták szerint a baloldali, liberális pártokhoz sodorta közel (idézet szükséges)

Teológia (Ószövetség és Jézus)[szerkesztés]

Bulányi 2007-ben került újra a viták[1] kereszttüzébe. A Magyar Mérce c. radikális jobboldali újságban ugyanis olyan cikket jelentetett meg, amelyben – a gnosztikus Markión tanaira építve – tagadja az Ószövetség sugallmazott voltát. „ (...)s mivel így van, ezért én vállalom, hogy Markion nyomába lépek, s azt mondom, hogy amíg van Ószövetség Jézus táborában, addig naponta tanuljuk az Írásból nemcsak azt, hogy légy jó, hanem azt, hogy légy tolvaj és rabló és légy tömeggyilkos (...)” [2]. Írásában egy afféle magyar „nemzeti keresztény egyházat” (illetve miserendet) is vázol a jelenlegi katolikus helyett.

Meglátásom szerint a szócikk hiányos, és ebben a formájában téves megítéléshez vezet az átlag olvasónál. Teljesen hiányzik belőle bármilyen teológiai indokolás. A katonai szolgálat megtagadása nem eretnekség, ezért senkit nem lehet kiközösíteni, vagy büntetés alá vonni. Adott esetben morális kérdésben való tévedés lehet, ami járhat bizonyos fegyelmi következményekkel (főleg az engedelmesség megtagadása esetében.)
Teológiai tévedésre utaló megnyilatkozások az alábbiakban fedezhetők fel:
- "Bulányi ... már régen megteszi, hogy nem olvas fel ószövetségi részeket a Bibliából, amikor prédikál a híveinek – hanem helyette Arany Jánostól, Lao-Cétől, vagy éppen Szókratésztől idéz olyan gondolatokat, amelyeket akár Jézus is mondhatott volna." Gerlóczy Ferenc: Téves? Veszélyes? Félrevezető? - Bulányi György öröksége. In: Népszabadság Online. 2010. június 16.
- Bulányi atya: Az Ószövetség nem isten igéje. In: NapÚt. (Átvéve a Magyar Mérce 2010. márciusi számából)
- Hallani lehetett arról, hogy a misén a konszekráció szavait a közösség minden tagja (a laikusok is) hangosan mondják a pappal. (forrásra lenne szükség...)
- Köztudott az egyházi hierarchiával való szembenállás (sőt annak elutasítása.)
- Örülnék, ha egy teológiában jártas, a problémát ismerő katolikus szerkesztené a szócikket.
2012. szeptember 29., 1:35 Nyufi (nem névtelen, de regisztrációm törlésre került)

Idézik[szerkesztés]