Vita:Avarok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tragic comic masks - roman mosaic.jpg Ez a szócikk témája miatt az Ókorműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Ókori témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Untitled[szerkesztés]

Kedves Gandash! Jócskán "átstrukturáltad" a szócikket: a már összehordott mondatokat egy darabig gyűrögetted/simogattad, aztán egy nagy levegővel gyakorlatilag az egész eddigi cikket kidobtad. Lehet, hogy sokkal jobbat írsz majd, de az effajta "hozzájárulás" viszonylag ritka esemény a Wikipédián, úgyhogy csak rá kell kérdeznem: mikorra tervezed az újjáfogalamzott szócikk előállását?--Godson fóruma 2006. október 23., 13:47 (CEST)

Kiegészítés a forrásokhoz[szerkesztés]

Szerintem fel lehetne venni a következő művet is a forrásokhoz:

Bálint Csanád: „Kelet, a korai avarok és Bizánc kapcsolatai” http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b141/

Bálint Csanád a korszak elismert kutatója, ez a tanulmánya kicsit nehezen emészthető a laikus számára, de nagyon jó áttekintést ad az avar korszak egyik periódusának a kutatástörténetéről és a leletekről is.

Macskosz vita 2007. december 26., 18:16 (CET)

Imádom az ilyen közreműködöket. Más vegye fel őket? Te nem tudod?– Mazarin(itt meggyónhatsz) 2007. december 27., 23:10 (CET)

Három napja regisztráltam a Wikipedian, még nem ismerem ki magam teljesen és nem akarok azzal kezdeni, hogy belenyúlok a szócikkbe és esetleg jól elbaszok valamit, azért írok a vitalapra, hogy nálam gyakorlottabak berakják, ha egyetértenek vele. Macskosz vita 2007. december 28., 00:24 (CET)

Nos, ha 3 napja reggeltél az más. Indításként mindjárt két jó tanács: 1. Tiszteld az öregeket (ilyen vagyok én) :-) 2. Ne használj obszcén szavakat, mert megfenyítenek a moderátorok.– Mazarin(itt meggyónhatsz) 2007. december 28., 00:35 (CET)

A regisztrációt meg lehet nézni, és ne tessék leharapni kezdő fejét. Ha furcsának tűnik, amit csinál, meg lehet nézni, hogy mikor regelt. Ami a civilizált hangnemet illeti, valóban igyekszünk lehetőleg decens és finom szerkesztőség benyomását kelteni. :) Az ajánlott dolgokat felveszem a lapra. • BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2007. december 29., 13:25 (CET)

Hiányérzetem oka[szerkesztés]

Na, most vissza leeht vágni, hogy miért nem teszem, de nálam nincsenek meg a nyersanyagok. Hiányolom a térképeket, grafikákat, régészeti leletek képeit stb. stb. Jelen állapotában a szócikk eléggé szürke.– Mazarin(itt meggyónhatsz) 2007. december 27., 23:11 (CET)

Régészeti leletekről akkor lesz kép a wikin ha bemész a legközelebbi múzeumba és fényképezel mint az őrült, különben vagy jogvédettek vagy azok (publikációkban), bár ez egyes wikiken nem zavar senkit. Taz vita 2008. szeptember 27., 11:45 (CEST)
Mégpedig azért mert megnevezik a forrást. TAKITUS 84.2.114.45 (vita) 2008. szeptember 28., 22:30 (CEST)
Ami jogvédett, hiába nevezed meg a forrást a wikire nem kerülhet fel a szerző engedélye nélkül, én erre gondoltam... és kérlek regeljél wikire, nincs értelme szócikkvitalapokon vitatkozni, az nem arra való Taz vita 2008. szeptember 29., 02:35 (CEST)

Avarok a Kaukázusban[szerkesztés]

Szajci, honnan veszed ezt? – Icône étoile d'or à cinq branches.svg Zimmy mondj el mindent 2008. augusztus 8., 08:37 (CEST)

Erről mintha épp a wikin olvastam volna vlhol... Taz vita 2008. szeptember 27., 11:45 (CEST)
Vékony Gábor a kárátmedencei Avarok irásai közül párat megfejtett ők magyarul beszéltek. A kaukázusi avarok magukat magharnak nevezik. A nyelvük eléggé eltér a magyarokétól. Kb annyi a közük hozzánk mint a torgai madjaroknak vagy a magyararaboknak.

http://en.wikipedia.org/wiki/Caucasian_Avars TACITUS 84.2.114.45 (vita) 2008. szeptember 28., 22:34 (CEST)

Igen a linket közben már megtaláltam (kaukázusi), de ezek szerint a magyarokhoz nem sok közük van. Vékony ezen irásaira kiváncsi lennék, kérlek adj meg forrást, mert igy eléggé a levegőbe lógnak ezen állitások (gondolok itt arra hogy a kárpátmedencei avarok rovásirásainak egy részét a magyar nyelv alapján próbálta megfejteni)... Taz vita 2008. szeptember 29., 02:39 (CEST)
Pedig elég sok közös szó van talán, több mint a finnel. Vékony Gábor pedig az Avarkori leletek jó részét nem magyarnak találta hanem türknek és görögnek. De volt magyar is pl a Szarvasi Tű-tartó. /A nem magyar szövegek sajnos rövidek, csak a tárgy használata, miatt lehet azonosítani, hogy nem magyar a szöveg. )pl. edény alján víz, bor, ecet megfelelő idegen nyelven. Előbb görögül aztán türkül. TACITUS

Rekonstrukció[szerkesztés]

Visszavontam az egyik szerkesztést, mivel az avar lovas (fejedelem) rajza nem mond ellent az ázsiai eredetnek, sőt ellenkezőleg hiszen a nagyszentmiklósi kincs 2. korsóján látható egyik ábra alapján készült, sőt annak másolatának tekinthető csak reálisabb megfogalmazásban. A rekonstrukcióval kapcsolatban csak 3 probléma merülhet fel: nem jogvédett-e a kép, az avarok nem indián-módi madártollakat aggattak a lóra (legalábbis nem igy feltünően), 3. a ló képét finoman szólva sem ázsiai fajtáról mintázták, a többi talán stimmel Taz vita 2008. szeptember 27., 11:45 (CEST)

A 3. pont egyébként sem lenne feltétele az előkép ázsiai eredetének legfeljebb aláhúzna azt. A szerző ezt valószinűleg nem tartotta fontosnak, vagy nem gondolt rá Taz vita 2008. szeptember 27., 12:11 (CEST)
Kezd elmenni a dolog rossz irányba: 1. kérlek regisztrálj, mert igy még ütköztetni sem lehet a véleményeket, 2. nem vitatom az avarok eredetét a képpel az lehetne a baj, hogy a ló egyértelműen nem ázsiai lófajta képe alapján készült, semmi több, de ez nem olyan nagy gond, a tollak annál inkább. Egyébként sokkal egyszerűbb lenne ha helyette beraknánk a nagyszentmiklósi kincs 2. korsójának megfelelő oldalát, hiszen ez a rekonstrukció azzal tán minden tekintetben (kivéve a lovat, a tollakat és a lándzsahegyet) megegyezik (lásd: Nagyszentmiklósi kincs). Persze akkor nem lenne ilyen szép illusztrációnk. A többi dologgal jelenleg egyáltalán nem foglalkozom, ahhoz nincs annyi időm Taz vita 2008. szeptember 28., 15:03 (CEST)

Scyta ló 6:34-nél[szerkesztés]

http://www.youtube.com/watch?v=v9Ktdlx-X3E

Köszi erről speciel nem olvastam, de Parzingerék találtak már múmifikálódott harcost is nem olyan rég. Tuvában ugyan olyan kurgánokat is feltártak mely időben közelebb áll az avarokhoz, de ha jól értelmezem ez inkább a szkitákhoz való és nem az avarokkal összehasonlitható lelet (legalábbis időben nem). Taz vita 2008. szeptember 29., 02:54 (CEST)
Ja, egy pillanatra meg is emlitik... Taz vita 2008. szeptember 29., 03:48 (CEST)
Azt hittem a Scyták egy olyan összefoglaló név mint az onoghur. A scyta 108 különböző, de erényes nép szövetsége és egysége. Az onoghur 10. TACITUS
Igen összefoglaló, de ennek ellenére "elfogadott megnevezése" egy leletkörnek, lásd. Vekerzug meg Kustánfalva (bár nem vagyok benne biztos hogy mindenki annak tekinti) és a videóban még csak nem is Kárpát-medencei "szkítákat" kutatnak. Tehát még véletlenül sem modern értelmezés szerinti egységes etnikumról van szó, hanem időben és térben behatárolt tárgyi kultúrákról (kultúrkörről). A mondáknak ehhez kb. annyi köze van mint a Bibliának... Ja és igazán regisztrálhatnál, nem szégyen az :) Taz vita 2008. október 26., 00:26 (CEST)

Késő[szerkesztés]

A késő avarokat ma már griffes-indás népnek szokás nevezni. A jelek szerint a késő avar helytelen, mivel egyáltalán nem biztos, hogy avarokról van szó. – Lily15Cross Alcantara.svg üzenet 2008. október 4., 11:24 (CEST)

Szabad megtudni aztis ezt mire alapozod/hol hallottad/olvastad? az avar kor, birodalom stb. időbeni felosztása eddig sem kötötte egyértelműen etnikumhoz az ott előkerült sirokat, kivéve amikor az avart kizárta (germán, gepida, bizánci, langobárd stb.)... ez csak időbeni felosztás tehát nem értem most mi változott... Taz vita 2008. október 4., 19:43 (CEST)

KERMIKHIONS (or KHUMUR-KHUN'S)[szerkesztés]

Fine article, thanks! Thanks for such objective and exact article. By the way, in Caucasian-Avarian language avarag "the prophet, the messenger" and Avaristan "land of Avars", avaral "the Avars (Caucasian Avars)" means. See: Avarsko-Russkij slovar'//by red.M. Saidov. Moscow. 1967, p. 25. And still... In the Byzantian sources are mentioned people Kermikhions, living among Avars. In Iranian languages kerm is "worm", and in language of Avesta (also in the Armenian language) karmir is "red". Red paint in olden time did of a special kind of worms, therefore here is no contradiction,for example, in Russian cherv' (= cservy in transcription of Magyar language) - the worm, but chervonnyj (chervonniy) means "brightly red". In Caucasian-avarian language, khumur /plural. khurmal/ (this dialect word) is the "wolf" and a worm living in a body of the person (khomor, plural. khormal) means (see for "wolf" Avarsko-Russkij slovar'//by red.M. Saidov. Moscow. 1967, p.530; and for Khomor "a worm living in a body of the person", see: P.A. Saidova. Dialektologicheskij slovar' avarskogo jazyka. Moskva. "Nauka"., 2008, pp. 363, 382). And now compare: Mittel-Mongolian qoroqai, Mongolian written qor-qai, Baoan GorGei, Dagur χorugw, Mongor xorGui "a worm, an insect". In Kalmyk the basis xor "maggot of Horsefly". In Turkic languages it are related: Old-Turkic qurt, Turkmen Gurt, Turkish kurt, Khakass xurt, Chuvash xort "worm". (See Starostin S.A. Altajskaja problema i proishozhdenije japonskogo jazyka. Moskva. "Nauka", 1991, pp 54,186) And in Turkish, Turkmen and the some other Turkic languages there is an additional value "wolf". In Persian kerm "worm" (< Indo-European *kur-mi-), Afghan (pashto) khamar "mythological snakes, a dragon". Also in Finn language is available (kurmu), but this probably Indo-Iranian loan. The ROURAN...De Groot the name of this people writes as Dsu-dsu (Dsut-dsut, Dsurdsut). Marquart specifies, that in «Sun-shu» same people is called "Da-Dan"or a "Dandan". In G. E. Grumm-Grzhimajlo's opinion, Rouran (Zhouzhan) it at all the name of the state, and a nickname, «on accord given by emperor Toba-Dao who wished to tell her, that as neighbours Ruan-Ruan are so unpleasant and restless, as insects Ruan-Ruan». (see: Grumm-Grzhimajlo G. Е. Zapadnaja Mongolija i Urjankhajskij kraj. Т.II. Leningrad, 1926, p. 27). The etnic Name "KHOR" were the general name of Proto-Mongols - Dung-hu (see: Gumilev L. N. «Hunnu». Sankt-Peterburg. "Tajm–aut kompas", 1993, p. 31). Also the mythological ancestor Khorin Buryats - is "KHORIDOY". Among Mongols were known also KHORCHIN (khor and probably mongolian chinuo/chino/chon "wolf" and CHAKHAR (from dzha "red" and khor). And at last the last... At Proto-Mongols Wuhuan (O-huan) a place dwellings of spirits of ancestors the RED MOUNTAIN (!) was considered. (see: Mify Narodov Mira. Т.I Мoskva. Sovetskaja enciklopedija. 1991,p.170) I shall remind, that the Afghani city of Kunduz is known as Wuhuan, and later as War-waliz, that means "City of Avars". The state symbol of the Caucasian Avars (Caucasian Avar Khanate) according to Georgian geographer Vakhushti Bagrationi "the wolf with a banner on a background of mountains" (17-18 centuries). (see: Vakhushti. Istorija Gruzii, pp. 553,641,653// Institut rukopisej imeni K. Kelidze. Akademija Nauk Gruzinskoj SSR. f. N., № 2079). Actually AVAR in Caucasian Avaristan it is KHUNZAKH which has no translation except for as "at Huns". WITH HUGE RESPECT FOR ALL BROTHERS-MAGYARS! Avarian from Daghestan– 81.24.80.233 (vita) 2009. március 22., 13:55 (CET)


Pay attention to a fragment from the Byzantian source: Turkic qaghan has become angry on Byzantines and has declared, that it is necessary not to cut this people (Uarkhonites, Avars) a sabre, but to tramble down as Ants (=INSECTS) by horses : "Bu gec kalisin sebebi, Gok Turkleri fiili savasa istirak icin tazyik eden Bizansin gonderdigi muteaddid elcilerden biri olan Valentinosu 576’da Aral Golu havalisindeki Turk bolgesinde karsilayan Turk prensi Bizans’i, Gok Turklerin af edilmez hasimlari olan Avarlari (Varhonitai = Uar-huni) himaye etmekle ve kilicla degil, atlarin ayaklari altinda karinca gibi ezilerek oldurulmegi hakeden bu kavme barinacak yer vermekle sucluyordu ki, bu dogru idi" (See: Kafesoglu, Ibrahim. Asya Turk devletleri // Turk Dunyasi El Kitabi. I cilt, Turk Kulturunu Arastirmalari Enstitusu. Ikinci Baski. Ankara. 1992. s.130)– 81.24.80.233 (vita) 2009. március 23., 17:24 (CET)

about ma'arul mats[szerkesztés]

The term mağħarulal (or mağỵarulal) "Mountaineers" and "mağħarul mats" "language of Mountaineers" is INFORMAL terms. It from informal conversation also was imposed to us during an epoch of communists. This term defend also not Avarian Minoritys among Avars, because Avaria it is the name of the state and ethnos, and they hate both the Avarian state and Avars. Our dictionaries, textbooks, theatres in Daghestan have the name "Avar", but no "mağħarulal". Open, for example and you there will find the dictionary: avaral "The avars", avar mats "Language of Avars" (See: Avarsko-Russkij slovar'//by red.M. Saidov. Moscow. 1967, p. 25.). The historical Center of Avaria is village Khunzakh.According to Minorsky the name of the Caucasian Avaria in Middle Ages were "Auhar" (Compare to the name of Ephthalites -Hua/Uar/Avar).– 81.24.80.233 (vita) 2009. március 23., 15:50 (CET)